<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Spesialutstilling: I London har The Lightroom laget et slag show basert på David Hockneys kunst. Her er fra en utstilling av maleriene hans i Melbourne for noen år siden. Foto: Dreamstime

Disse utstillingene må du få med deg

Ikke la tiden renne bort med shopping og vin. Her er noen av utstillingene du må få med deg i Europa i vår.

Du kan ikke være i London uten å se “David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away)” i Lightroom. Allerede fra 25. januar vises utstillingen, et resultat av tre års arbeid, der utradisjonelle aktører som arkitekter, et designstudio og London Theatre Company har vært involvert. 

Forbered deg på en slags forestilling på 50 minutter som viser verkene til 85-åringen Hockney. Briten, som flyttet til Los Angeles på 1960-tallet og er kjent for svømmebassengmotiver i California-farger, stilte nylig med gule Crocs til dressen da han skulle møte nykronede King Charles.

10. februar åpner to større mønstringer i Amsterdam . Rijksmuseum har klart å samle de fleste av Johannes Vermeers arbeider fra 1600-tallet. De har også lånt inn det mest kjente bildet, “Pike med perleøredobb”, som er filmatisert med Scarlett Johansson som Griet på 17 år, tjenestepiken til den store mestermaleren som ja, vi trenger vel ikke si stort mer.

Hvem var hun? Rijksmuseum i Amsterdam har blant annet lånt inn “Pike med perleøredobb” til sin store Vermeer-mønstring. Foto: Dreamstime

Mens Van Gogh-museet har laget en utstilling de har kalt “From Family Inheritance to World-Famous Collection”. Der vises skjebnen til kunstneren som ikke solgte et eneste bilde i sin levetid, men som ble verdensberømt siden. Stikkordene her er broren Theo, og ikke minst hans kone og etter hvert sønnen, som også het Vincent.

Kapital har allerede skrevet om Picasso-jubileet i 2023 som markerer at det er 50 år siden en av verdens kanskje mest kjente kunstnere døde. I Antibes åpner utstillingen “Picasso 1969–72: The End of the Beginning” 8. april, og det skjer selvfølgelig på Picasso-museet i byen. Men du trenger ikke å dra til den franske rivieraen for å oppleve Picassos mange “ismer”. Totalt skal det arrangeres 42 utstillinger i Europa og USA. Her er det bare å google.

Går reisen til Roma, er det først og fremst Galleria Borghese som teller, og Berninis skulpturer. Eller noen av kirkene. I San Luigi dei Francesi henger det tre Caravaggioer, til venstre og helt innerst.

Bernini-mekka: I Galleria Borghese er flere av Berninis mest kjente skulpturer. Foto: Dreamstime

I motebyen Paris , få med deg den retrospektive Frida Kahlo-utstillingen i Palais Galliera. Du vet, den mexicanske kunstneren som ikke dro på skjønnhetssalong for å nappe brynene. Står til 5. mars.

Hvem som inspirerte Gustav Klimt er tema for en utstilling som åpner i Belvedere-museet i Wien 3. februar. Og det er ikke smågutter, for å si det sånn.

Og kommer du deg ikke på utenlandstur med det første, ta deg en utstillingstur i Oslo , da vel. 23. februar åpner utstillingen “Frihetens former” på Munch-museet, der verdenskjente kunstnere fra abstrakt ekspresjonisme og art informel vises. Blant kunstnerne er Sam Francis, Helen Frankenthaler, Lee Krasner, Joan Mitchell, Jackson Pollock og Mark Rothko. Kan nesten ikke bli mer internasjonalt.

Uansett: Kjøp billett i forkant, også i Norge. Da er du sikret plass, og får kanskje et dytt til faktisk å se noe kunst?

Livsstil
Reportasjer
Reise
Aktuelt nå