<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Barcode på Pigalle: Kaja Lyczak lager espresso martini. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Smak denne velkjente klassikeren med norsk twist

Kaja Lyczak overrasker med velkjent klassiker med en norsk vri.

– Vi ville holde Pigalle som den var før, men med en twist. På Olympen er det derimot veldig klassisk, og vi har ikke gjort noen endringer der, sier Kaja Lyczak på Pigalle i Oslo, som er en del av Flott Olympen Place.

Pigalle var byens første nattklubb da stedet åpnet dørene i 1965 i Grønlandsleiret. Den er plassert i etasjen over ærverdige Olympen, på folkemunne kalt for “Lompa”, og baren har vært både go-go-bar og konsertscene.

De som vanket på Pigalle tidlig på 2000-tallet, husker nok den karakteristiske runde baren i hjertet av lokalet, omkranset av sittegrupper. Den ble røsket ut da stedet i 2016 ble gjort om til en art déco-bar med vibber fra 20-tallets Paris. Den runde baren er ikke tilbake, men båsene gir et lite nikk til fordums dager likevel.

Kaja Lyczak (27)

 

Kaja Lyczak (27)

Barsjef på Pigalle og Olympen

CV: Oche og Nedre Foss Gård

Bartenderen: Kaja Lyczak. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Pigalle var kjent for de stasjonære telefonene ved hvert bord, slik at gjestene kunne ringe rundt og flørte med andre i lokalet. Som en aldri så liten hyllest til dette står det plassert en telefon her og der ved bordene fortsatt.

Fransk opphav

Stedet er mest sannsynlig oppkalt etter det sagnomsuste utelivsdistriktet Pigalle i Paris, kjent for den ikoniske Moulin Rouge-kabareten og neonlysene. Nye Pigalle har både dekorative lysskilt av dansende damer og fargerik, dempet belysning. 

– Pigalle skal være både en cocktailbar hvor man kan sitte ned, men også nattklubb for de som vil danse. For å kunne kombinere disse to tingene må man ha en meny som passer begge konseptene, fortsetter Lyczak.

Derfor ønsker hun å lage enkle og klassiske drinker som folk kjenner fra før, men med en vri. Et overraskelsesmoment er essensielt.

– Alt er lagt opp slik at drinken kommer til deg etter 30 sekunder, ett minutt toppen. Og den må kunne danses med, så vi vil ikke ha høye martiniglass som kan knuse.

Pigalle har derfor transformert en klassisk drink som er noe vrien å nyte på dansegulvet til en hakket mer praktisk en.

– Espresso martini skal jo drikkes i et martiniglass, men det er vanskelig å gå rundt med dette glasset i hånden. Derfor tenkte vi at en liten kaffekopp er enklere. Det er også litt gøy å bestille en espresso martini som serveres som en shot i en kopp.

– Det er morsomt når man tenker på at nordmenn drikker veldig mye kaffe, og denne drinken er nok en av de mest solgte. Dette er også drinken man bestiller når man føler seg litt trøtt utpå kvelden.

En aldri så liten pick me up, med andre ord. Det er imidlertid ikke en helt klassisk espresso martini som Pigalle serverer.

Drinken: Espresso martini. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Espresso martini

 
  • 1 cl mezcal
  • 1 cl Kahlua
  • 1 cl agavesirup
  • 3 cl espresso
  • kandisert appelsinskive til pynt.

Kandiserte appelsinskiver: – Kok appelsinskiver med skall først i vann i rundt fem, ti minutter. Kok så appelsinen i sukkerlake i ti til femten minutter. Tørk på brett før servering.

– Vi har byttet ut vodka med mezcal, som jeg liker på grunn av røyksmaken. Man kan også bruke rom eller tequila istedenfor mezcal. Dette er en fleksibel drink å lage hjemme, hvor man kan bruke det man har for hånden.

– Drinken pynter vi med hjemmelaget kandisert appelsin, som gir fruktighet. De essensielle oljene fra appelsinen passer godt sammen med røyksmaken fra mezcal. Den er også god å spise alene og kan brukes som dekor på desserter.

Dypper man skivene i sjokolade eller karamell, gjerne med litt salt på, er det nesten som en liten snack til kaffen. Nesten som svenskenes “fika”, mener Lyczak.

– Hell ingrediensene i en shaker og fyll opp med isbiter. Rist og sil over en kaffekopp. Pynt med en skive kandisert appelsin.

Skal man servere mange drinker, kan man lage drinken som én stor såkalt prebatch med en flaske mezcal, en flaske Kahlua og en flaske agavesirup. Da heller man 3 centiliter av blandingen i en shaker med 3 centiliter espresso pr. drink.

Livsstil
Reportasjer