<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
En million kroner: En amerikansk fotokunstner har laget et prosjekt fra verdens dyreste avrusningsklinikk. Den ligger i Sveits og koster opptil en liten million kroner – pr. uke.  Foto: Med tillatelse fra VI, VII/Christian Tunge

Kunst fra rehab til en mill. i uken

En amerikansk fashionfotograf har laget et kunstprosjekt fra stedet i verden det er aller dyrest å dra på avrusning. Resultatet vises på galleriet VI, VII i Bispevika.

Det finnes et marked for alt, i alle sjikt. Hvor skal velstående dra når de trenger rehab? Det går jo ikke an å reise til et slitent sykehus i grå joggebukse når man er vant til luksus fra A til Å. I Zürich i Sveits – landet hvor alle rike er hjertelig velkomne – er det en klinikk som har skjønt hva som skal til. På hemmelig adresse, angivelig for at dealere ikke skal finne frem, har Paracelsus Recovery etablert seg ved strandkanten av den vakre Zürichsjøen. Og det på østsiden, populært kalt gullkysten.

Eiendommen er selvfølgelig standsmessig. Rusklientene som kommer hit får egen butler og sjåfør til Bentleyen. Forholdet mellom antall behandlere og klient er på 15 til 1. Slikt koster. For en uke må man ut med opp mot 100.000 dollar, nesten én million kroner. Og det for å være i dette “paradiset”, for øvrig dedisert til den sveitsiske psykologen og psykiateren Carl Gustav Jung.

Hvor kommer kunsten inn i bildet? Jo, Rob Kulisek er en amerikansk fotograf født i 1989, bosatt i Paris. Han startet med fashion og har hatt oppdrag for alt fra Adidas til Burberry, Gucci og Tesla. Nå har han utvidet med kunstfotografi og laget et prosjekt fra nettopp Paracelsus. Det vises på Oslo-galleriet VI, VII – uttales “Sixes and Sevens” – i Bispevika, rett ved Barcode.

Psykedelisk: Rob Kulisek har satt sammen bilder av en amerikansk ikonmodell med bilder av de ansatte på avrusningsklinikken Paracelsus i Zürich. Foto: Med tillatelse fra VI, VII/Christian Tunge

Simulert innleggelse

Utgangspunktet hans var å finne verdens dyreste rehab. Derfra skulle han vise hvordan det er å bli innlagt og fulgt opp av alt fra styreleder til medisinsk direktør, psykoterapeuten, ernæringsfysiologen og en personlig trener.

Kulisek har over en toårsperiode engasjert New York-“ikonmodellen” Meg Yates, kjent som Meg Princess Superstar. På grunn av pandemien og reiserestriksjoner er bildene av modellen tatt i leiligheten hennes i New York. Etterpå har Kulisek “collaged”, eller klippet og limt, fotografiene sammen med bilder av de ansatte på klinikken, hentet fra nettet. Dermed oppstår det arbeider med flere sett øyne og psykedeliske uttrykk.

Kunstneren har også fått satt inn bilder av Meg foran klinikken i Zürich i bilder han selv har tatt. Alt er iscenesatt av kunstneren. 

– Litt voldsomme

Kapital er invitert på en sniktitt før utstillingen åpner. Samme kveld er det VIP-middag for gode kunder av galleriet. Det er andre gang det viser en utstilling med Kulisek. De er spente på mottagelsen.

Galleristen: Esperanza Rosales, kvinnen bak Oslo-galleriet VI, VII. Foto: Ronja Slar

– Noen kunder, og særlig de som har slitt med avhengighet selv, synes verkene blir for voldsomme å ha på veggen hjemme, sier Esperanza Rosales, som kommer fra New York og er utdannet kunstner.

Hun grunnla galleriet i 2012. Det fikk raskt høy status i både inn- og utland på grunn av den internasjonale profilen.

Fotografiene ligger i snitt på 18.000 kroner.

– Man får ganske mye internasjonalt fotografi for den prisen, mener Rosales.

Collagemontering: Fra utstillingen “Meg at Paracelsus”, Rob Kulisek, som vises på galleriet VI, VII i Bispevika. Foto: Med tillatelse fra VI, VII/Christian Tunge
Man får ganske mye internasjonalt fotografi for den prisen.
Esperanza Rosales, gallerist

Om rehabstedet i Zürich er mer effektivt enn andre siden det koster så mye, sier kunstprosjektet intet om. Men ifølge teksten som er laget til utstillingen i Oslo, omtales stedet som “uber-chic-clinic” og dets motto er: “In this antechamber of addiction culture, everyone can be saved from the needle park.”

Mon det.

VI, VII har tidligere vist Kulisek på kunstmessene Frieze i London og Basel i Sveits. I fjor høst tok de med arbeidene hans til fotofestivalen Oslo Negativ i Gamle Deichman. Utstillingen nå står til 5. mars.

Foto: Med tillatelse fra VI, VII/Christian Tunge

Livsstil
Reportasjer