<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Slik lager du Marilyn Monroes favorittdrink

Sarah Saenger Rosati hyller Marilyn Monroe med en like så ikonisk drink.

– Jeg har alltid vært en stor fan av Marilyn Monroe og føler at hun ble misforstått, sier Sarah Saenger Rosati hos Coffee & cigarettes i Oslo.

I første etasje i en 1930-talls funkisbygning på Fredensborg holder den nyåpnede baren til. Ved å se til klassiske middelhavsbarer har Coffee & cigarettes et ønske om å ikke skille kafeen fra kveldslivet. En ambisjon om “en mer europeisk holdning til baren i nabolaget”, med både morgenkaffe og litt bakst, cocktails, vin og øl.

Bartenderen: Sarah Saenger Rosati ved Coffee & cigarettes i Oslo. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

– I Paris er det helt vanlig at man tar en espresso i baren på vei til jobb og et glass vin eller en øl på vei hjem. Og kanskje kommer man tilbake etter middag, fortsetter Saenger.

– Det er mange som serverer kaffe på dagtid og drinker på kvelden, det er ikke noe nytt i Oslo. Forskjellen er hvordan baren er designet – her er lokalet sentrert rundt en bar.

Store, dype vinduer gir dagslyset mulighet til å kaste glans over det futuristiske, men elegante interiøret. Her mikses 30-tallet med blant annet 60-tallet. Røde lysrør og brunt treverk møter amerikanske dinerbarstoler.

Marilyn Monroes drink

– Marilyn Monroe var jo egentlig kjent for å være en fantastisk skuespillerinne, men så fikk hun ikke lov til å yte det og ble bare bedt om å heller være dum, blond og sexy.

– Jeg leste en bok skrevet av Lee Strasberg om metodeskuespill, som var veldig nytt på denne tiden i Hollywood og som revolusjonerte skuespillerkunsten. Man skulle eie følelsene og virkelig bli det man spilte.

Og den amerikanske Hollywood-divaen dro til New York for å ta et kurs i dette og blåste visstnok Strasberg av banen med sitt talent.

Sarah Saenger Rosati (27)

Barsjef og daglig leder på Coffee & cigarettes

CV: Internasjonalen

– Favorittdrinken hennes skal ha vært white lady, som er en tvist på sidecar – en gammel drink fra flapper-tiden på 1920- og 30-tallet.

Hun forteller at drinker den gang generelt oppsto fordi spriten var kjip, ettersom den var ulovlig. Derfor begynte man å blande den med ingredienser som sitron og sukker.

– På den tiden var det ikke like mange drinker på menyene som man har nå, og kvinner drakk gjerne fancy drinker, ofte en sidecar med cognac. Men det likte ikke Marilyn Monroe, så da ble det med gin istedenfor.

– Drinken blir mye hvitere i fargen, siden gin er blank. Ettersom Monroe var blek i huden og hadde platinablondt hår, ble den kalt for white lady. Det synes jeg er litt sexy.

Drinken: White lady. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Et kjapt søk på Google viser at mange mener drinken ble funnet opp av bartenderen Victor Cabrin på Grosvenor House i London. Andre mener den ble kjent gjennom cocktailbibelen Savoy Cocktail Book allerede i 1930.

White lady

4 cl gin

3 cl Triple Sec

2 cl sitronjuice

Eventuelt 0,5 cl fersk eggehvite

Sånn lager du den

– Det er en gindrink med sitron og appelsinlikør, og den er ganske feisty og tørr, men med milde undertoner og sødme og bitterhet som kommer etter hvert.

Hun foretrekker å bruke en sterk og tørr gin, som en klassisk London dry gin, men man kan fint bruke en floral og mild gin også. Noen oppskrifter inneholder eggehvite, andre ikke.

– Personlig synes jeg eggehvite gir en fin konsistens og utseende, men jeg synes det ofte kan gjøre noe med smaken. Den må i så fall være veldig fersk og man må bruke lite av den – og drinken må drikkes ganske fort, før eggehviten skiller seg.

– Hell alle ingrediensene i en shaker. Fyll shakeren godt opp med veldig tørr is og rist så drinken blir kald, ikke våt så man vanner den ut. Dobbeltsil over et cocktailglass. Det kan være fint med et maraschinobær oppi – bruk i så fall et martiniglass. Men jeg synes en white lady aller helst skal serveres bar så den er helt hvit.

Livsstil
Reportasjer