<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Ny utstilling viser mørkere side: Marc Chagall (1887–1985) i 1964. Den russisk-franske kunstneren er en av verdens mest omsatte, vel kjent for drømmende motiver i pastellfarger. I mars skal Henie Onstad Kunstsenter vise kunst fra Chagalls “mørkere” perioder.  Foto: Getty Images

Ny utstilling viser Norges-favorittens mørkere side

Henie Onstad Kunstsenter viser en mørkere side av den kjente modernisten Marc Chagall i utstillingen “Marc Chagall – Verden i opprør”. 

Hvem har ikke sett en plakat av Chagalls drømmende motiver i pastellfarger med “kruseduller” på sommerhytter landet rundt? Vel, den russisk-franske kunstneren hadde også en mørkere side. Kunst som han laget på 30- og 40-tallet, vises nå på Høvikodden i Bærum. Både palett og innhold er langt mørkere enn det de fleste assosierer med arbeidene hans.

Verdenskjent kunstner: Chagall under fremvisningen av sin fresco under kuppelen i Opera Garnier i Paris i 1964. Foto: Getty Images / Sygma

– Utstillingen løfter frem en annen og mindre kjent side av Chagall. Det er en sterk fortelling om et liv og en kunst som i stor grad ble påvirket av den politiske og sosiale uroen i Europa på 1900-tallet. Det er et spesielt bidrag til kunsthistorien, sier Caroline Ugelstad i en pressemelding. 

Hun er kurator for utstillingen og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter. 

Salgsvolum på 95 milliarder euro

Utstillingen er kalt “Marc Chagall – Verden i opprør” og åpner 17. mars. Grunnen til at vi nevnte plakatene innledningsvis, er selvfølgelig at motivene appellerer til mange. Chagall er ikke bare en av verdens mest kjente kunstnere innen retningen modernisme. Han er også en av verdens dyreste kunstnere. Det er selvfølgelig derfor mange bare har råd til plakater på veggen.

Utstillingen er en sterk fortelling om et liv og en kunst som i stor grad ble påvirket av den politiske og sosiale uroen i Europa på 1900-tallet.
Caroline Ugelstad, kurator
Gave til Israel: “Ensomhet”, 1933. Lånt inn fra Collection Tel Aviv Museum of Art, gave fra kunstneren via staten Israel i 1953. Foto: Tel Aviv Museum of Art/© BONO/Chagall ®.

Marc Chagall

  • Født i 1887 i byen Vitebsk i det russiske imperiet, i dag i Belarus. 
  • I 1910 flyttet han til Paris, hvor han bodde store deler av livet. Chagall jobbet innen en rekke ulike teknikker. Kunstneren er særlig kjent for motiver med mennesker og gårdsdyr som svever over byer eller andre steder. 
  • Chagall vokste opp i et jødisk miljø. Religiøse figurer og symboler ble viktige i motivverdenen hans. Kunsten hans er kjøpt inn av en rekke museer og samlinger i verdensklassen. 
  • Han døde i sitt hjem i middelalderbyen Saint-Paul-de-Vence, hvor det bodde mange kunstnere, i Sør-Frankrike den 28. mars 1985.

Ifølge prisdatabasen Artprice ble det solgt Chagall-kunst for 95 millioner euro på auksjon i 2022, det vil si en drøy milliard kroner. Beløpet kvalifiserte til en respektabel 21. plass i oversikten. I tillegg kommer salg i det private markedet. Maleriene selges for opptil 21 millioner euro på auksjon, mens grafikken topper på i overkant av en million euro, ifølge samme prisdatabase. 

Knyttet til kunstnerens liv

– Sterk fortelling: “Lilla apokalypse, Capriccio”, 1945. Innlånt fra Ben Uri Collection utenfor London. Foto: Ben Uri Collection/© BONO 2023/Chagall ®.

Rekordmotivene har et stort spenn med datering for maleriet “Les amoureux” helt tilbake i 1928, mens “Daphnis and Chloe” er laget i 1961. Det er altså kunst fra perioden imellom man nå kan se i Bærum. 

“Arbeidene til den jødiske maleren, grafikeren, scenografen og kunsthåndverkeren beskrives ofte som poetiske, drømmende og fantastiske. Men til tross for alle de fantasirike elementene i bildene er Chagalls kunst alltid tett knyttet til det han opplevde gjennom livet. Dette er spesielt merkbart i arbeidene fra 1930- og 1940-årene, som denne utstillingen viser,” skriver museet videre.

Fargepaletten hans blir mørkere i disse årene. Både livet og arbeidet hans ble dypt påvirket av nasjonalsosialismens kunstpolitikk og holocaust. Temaene er ofte identitet, hjemland og eksil. 

Selv ble han smuglet ut av Frankrike til USA i 1941. 

Publikumsrekord

Mindre kjent side: Motivkretsen og fargene til Marc Chagall blir dystrere på 30- og 40-tallet. “Rundt henne” 1945. Foto: bpk/CNAC-MNAM/Philippe Migeat. © BONO/Chagall ®. / 00050342

– Chagall skiftet oppholds- og arbeidssted flere ganger i årenes løp. Noen ganger var det frivillig, andre ganger var han nødt. Han ble statsløs flere ganger og brukte også Nansenpasset. Utstillingen viser hvordan Chagall gav seg i kast med å finne et dekkende visuelt språk for sine egne opplevelser under andre verdenskrig og for holocaust, samtidig som den tar opp erfaringer som rammer mange i dag, sier Ugelstad.

Utstillingen tar også for seg savnet og nostalgien han kjente for sin hjemby Vitebsk, som ligger i dagens Belarus. Museet har utviklet mønstringen i samarbeid med Schirn Kunsthalle i Frankfurt. Der satte den publikumsrekord med nesten 250.000 besøkende.

Henie Onstad har lånt inn over 50 arbeider i ulike teknikker, fra alt fra private samlinger til Centre Pompidou i Paris, Musée National Marc Chagall i Nice og Tate Modern i London.

– Kjøp plakater

Det er mye å lære av å se på maleriene til samme kunstner, og ofte kan motivene eller motivkretser gå igjen på papir. På Høvikodden skal det stilles ut ulike teknikker. 

Pastell og glede: Chagall under arbeid med et av sine mer typiske verk. Foto: Getty Images / Gamma-Rapho

Investor og kunstsamler Erling Neby kom med et klart råd da Kapital spurte ham om hva unge mennesker som går med en samlerspire i magen bør gjøre: “Kjøp plakater på Henie-Onstad eller et annet museum. Se mye. Da lærer man seg å skille skitt fra kanel,” sa han til Kapital på nyåret. 

Prismessig er nok grafikken mest aktuell for de fleste norske kjøpere. Chagall startet først med grafikk da han var 63 år, det vil si i 1950. Blomqvist har etter det Kapital erfarer rekorden for Chagall-grafikk. I 2017 solgte de litografiet “Chasing the Bluebird”/“La chasse à l’Oiseau bleu” 1969 for 180.000 kroner pluss omkostninger på en vårauksjon. Trykket var i forkant vurdert til 100.000–120.000 kroner.

Mer typisk Chagall: Chagall-Litografiet “Leken” (Le Jeu) fra 1960-tallet ble solgt for 60.000 kroner pluss omkostninger hos Grev Wedels Plass Auksjoner i mai 2020. Foto: Morten Henden Aamot/GWPA

Den 21. mars legges litografiet “Then the boy displayed to the Dervish his Bosom” fra “Four Tales from the Arabian Nights” datert 1948 under hammeren på en auksjon hos samme firma. Det er priset til 60.000–80.000 kroner. 

Et annet litografi, “Oiseau bleu/Blue bird/Blå fugl” fra 1968, er markert “Etter Chagall”. Slikt er det som regel bare å styre unna når man skal kjøpe kunst, fordi det enkelt sagt er snakk om en kunstner som har kopiert en annen. Men i dette tilfellet er det greiere. Chagall studerte litografi under en som het Charles Sorlier i 1950. “Sorlier fikk etter hvert tillit til å lage trykk av noen av Chagalls tidligere malerier og gouacher, i nært samarbeid med kunstneren. Disse klassifiseres i internasjonal kunsthandel som ‘Etter Marc Chagall’”, skriver Blomqvist i katalogen til trykket som er vurdert til 80.000–120.000 kroner.

Introduserte Chagall i Norge

Galleristen Haaken Christensen (1924–2008) har æren for å spre mye internasjonal grafikk til Norge fra 60-tallet og utover. Galleri Haaken åpnet med utstillingen “Pablo Picasso linocuts” i Rosenborggaten i Oslo i 1961. Allerede samme år viste han Chagall i gruppemønstringen “Chagall, Miró, Picasso prints”. Siden viste han Chagalls kunst både sammen med andre og alene ved en rekke anledninger. 

Kunsthandlerens streben etter å oppdra det norske publikum til å kjøpe utenlandsk kunst, og selv tjene godt på det, har ført til at det etter hvert har dukket opp et ganske stort utvalg av endel utenlandsk grafikk på auksjoner i Norge.

Nytt og relevant blikk: Maleriet “Den svarte hansken” er datert til 1923–1948, og er innlånt til utstillingen fra en privat samling. Foto: Archives Marc et Ida Chagall. © BONO/Chagall ®.

Røk uklar med Henie Onstad 

Haaken Christensen finansierte en ny fløy på museet som åpnet i 2003 og heter Sal Haaken. Opprinnelig skulle de også ha fått samlingen til galleristen. Men de røk uklare, og Christensen valgte å testamentere bort den verdifulle kunsten sin til veldedige formål. I 2008 ble fire Picasso-malerier og et oljearbeid av Fernand Léger solgt for 120 millioner kroner hos Sotheby’s i London som de første fra samlingen. Gevinsten gikk til Leger uten grenser. 

På begynnelsen av 2000-tallet intervjuet Kapital Christensen om kunstsamlingen hans. Da spurte vi ham om hvilke feil samlere av moderne kunst og samtidskunst oftest gjør. 

– Begge grupper gjør samme feil som Nasjonalgalleriet (nå Nasjonalmuseet, red. anm.). De venter for lenge og kjøper altfor sent. Allting har én gang vært billig, sa Christensen, som foretrakk å bli omtalt som magister. 

Chagall-utstillingen på Henie Onstad står til 18. juni.

Livsstil
Reportasjer