<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Slik lager du den populære cocktailen

Emilie Shiri puster liv i en iøynefallende rosa klassiker inspirert av en elegant herreklubb.

– Clover club er en cocktail med røtter fra tidlig 1900-tallet i USA. Den ble oppkalt etter en såkalt gentlemen’s club i Philadelphia som het The Clover Club, sier Emilie Shiri hos Bortenfor i Oslo.

Barsjefen: Emilie Shiri på Bortenfor. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Baren ligger et steinkast unna Akerselven på Grünerløkka og åpnet i 2016. Vegg i vegg ligger søsterbaren Ingensteds, som åpnet tre år tidligere.

– Mens Ingensteds er en kulturscene med eventer, skal dette være et intimt tilfluktssted med en fin cocktailmeny. Visjonen er at det skal føles som et nyoppdaget sted, men som samtidig alltid har vært her.

Baren ligger i det som tidligere var et gammelt stålverksted. Det varme interiøret og de grønne plantene lar tankene vandre til både 20- og 50-tallet. Alt skreddersydd av Mira Zahl, som startet begge barene.

På menyen finner man klassikere som whiskey sour, negroni og clover club, men også husets drinker som “spiller på gode norske navn”, som gull i munn og nektar i nebbet – sistnevnte med akevitt og mjød.

Emilie Shiri (28)

 

Barsjef på Bortenfor

CV: Dattera til Hagen, Pauls Boutique, Misfornøyelsesbar og Josefine Vertshus

Første gang noen skrev om clover club som drink skal ha vært så tidlig som i 1908. Herreklubben Shiri sikter til lå på hotellet Bellevue-Statford i Philadelphia og var forbeholdt rike og privilegerte mannfolk i byen, som prominente advokater, skribenter og politikere.

– Clover club var en veldig populær cocktail før den falt bort. Jeg tror den etter hvert ble sett på som litt jålete og derfor ble byttet ut med drinker som martini.

Fruktig og søt

Rundt 2010-tallet kom clover club imidlertid inn i varmen igjen, mest sannsynlig takket være flere kjente bartendere som børstet støvet av den og inkluderte den i

oppskriftsbøkene sine. At drinken har fått en renessanse, mener barsjefen ikke er så rart.

Drinken: clover club. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Clover club

 

4,5 cl gin

1,5 cl bringebærsirup

1,5 cl eggehvite

1,5 cl sitronjuice

frysetørket bringebær eller sitronzest til pynt.


Hjemmelaget bringebærsirup (nok til fem drinker)

20 g bringebær, ferske eller frosne

30 ml vann

50 g sukker

– Legg bringebærene i en kjele og la småputre i et par minutter til de har falt sammen. Ha så i 30 ml vann og la koke opp. Skru ned varmen og rør ut sukker til det løses opp. Sil av bringebærfrøene og hell over i en lufttett flaske. Holder seg i lukket flaske i kjøleskapet i ti dager.

– Det man opplever med pene drinker, er at det smitter. Hvis et bord først bestiller clover club, ser andre gjester den og vil ha det samme.

Drinken er forførende rosa med et kritthvitt skum på toppen og passer perfekt som en vårdrink i solveggen.

– Den har gin, gjerne av typen London dry, eggehvite, ferskpresset sitronjuice og bringebærsirup. På starten av 1900-tallet brukte man gjerne grenadine, altså granateplesirup. Det er den som gir drinken rødfargen.

I 1917 skal man ha startet å bruke bringebærsirup istedenfor grenadine, noe som fremdeles er mest vanlig.

– Clover club ser fruktig og søt ut, men er ikke en typisk sukkerdrink. Man kjenner syrligheten og alkoholen godt, og den er mer kompleks enn den høres ut som.

– Hell alle ingrediensene i en shaker og tørrist først uten is. Alle drinker med eggehvite skal tørrshakes først, og egget gir både et pent skum og binder ingrediensene sammen. Tilsett deretter isbiter og rist på nytt. Sil over et glass og pynt med frysetørket bringebær eller en sitronzest.

Livsstil
Reportasjer