<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Ivan Kverme

Slik lager du Theatercaféens sommerdrink

Luca Stassi heller rødvin over barndommens vårdager på Sicilia i en frisk vinnerdrink.

– Lavendel minner meg om bestemoren min på Sicilia. Da jeg var liten, pleide jeg å leke ute og komme hjem til henne med skitne klær. Jeg fikk nesten ikke komme inn i huset før hun hadde vasket klærne mine med lavendelsåpe, sier Luca Stassi på Theatercaféen.

Her trengs det knapt noen introduksjon. Theatercaféen åpnet i 1900 samtidig med Hotel Continental, med Nationaltheatret som nærmeste nabo. Et brasseri med hvite duker, sylskarpe servietter og ikoniske portretter på veggene. Til tross for å være et ettertraktet sted for å se kjendiser og kultureliten er det likevel lave skuldre. Når restauranten tradisjon tro holder sommerstengt i juli, vil stedet få en aldri så liten overhaling i form av en ny bar. Den vil være designet av den anerkjente interiørdesigneren Anemone Wille Våge.

Bartenderen: Luca Stassi ved Theatercaféen i Oslo. Foto: Ivan Kverme

– Drinkene vi serverer er gjerne twister på klassiske cocktails. Det blir ingen drinker med flammer å få her. Dette er et unikt sted, og det handler om å gjenspeile det i sofistikerte drinker, sier Stassi og smiler.

Egenkomponert vinnerdrink

For fem år siden deltok italieneren på en bartenderkonkurranse i Storbritannia. Utfordringen besto i å skape en drink som uttrykker barndommen eller et minneverdig øyeblikk fra livet. Bartenderen lot seg inspirere av sine egne vår- og sommerdager som barn og bestemorens lavendel. Resultatet ble vinnerdrinken primavera.

Luca Stassi (31)

Hovedbartender på Theatercaféen

CV: Sommerro i Oslo, Kibele, Burger & Lobster, Old Compton Brasserie, Soho House og Shoreditch House i London. 

– Primavera betyr “vår” på italiensk og er en sommerlig og frisk drink, som en twist på en new york sour med rødvin i. Den er gjort litt mykere enn originalen med to franske ingredienser istedenfor whiskey.

– De beste appelsinene kommer fra Sicilia, der jeg kommer fra. Cointreau kjøper faktisk appelsiner derfra for å lage denne likøren med smak av søte og bitre appelsinskall. Det gjør denne drinken noe zesty og litt søt.

For å få primavera mer kraftfull bruker Stassi også brennevinet calvados, som smaker av eple og pære. Den tilfører cocktailen søthet, kropp og balanse. Smaken av barndom får han inn i drinken ved å bruke en klassisk sukkerlake, infusert med tørket lavendel.

Drinken: Prima vera, som servert på Theatercaféen. Foto: Iván Kverme

– Det gir en frisk og urtete smak på drinken, men man kan fint lage primavera med vanlig sukkerlake om man ikke har lavendel for hånden.

Litt rødvin

For å få frem kjennetegnet på en new york sour heller Stassi forsiktig litt rødvin over drinken med en skje rett før servering – akkurat som man ser bartendere gjør med en irish coffee. Eggehvite skaper et silkemykt skum på drinken. Også vinen minner ham om italienske somre.

– Familien min lager økologisk vin og olivenolje på Sicilia, og jeg er tredje generasjons vinmaker. Jeg husker at hovedoppgaven på sommeren var å høste vindruene, presse dem og lage vin. Det var som en lek.

Primavera

3,5 cl Cointreau

1,5 cl calvados

2 cl sitronjuice

1,5 cl lavendelsirup eller simple sirup

1 cl eggehvite

1,5 cl pinot noir

lavendel til pynt.

– Pinot noir skaper sommervibber og er selve hovedingrediensen i denne drinken. Vinen tilfører drinken smak av røde frukter og bær og gjør den mer fruktig. Det passer godt med eplene, pærene og appelsinen fra de andre ingrediensene.

Bartenderen tipser om at man bør bruke en pinot noir, ettersom den har en middels fyldig kropp (“Vi vil ikke gå for aggressivt ut med en bordeaux, som sparker veldig.”)

– Hell alle ingrediensene, unntatt rødvinen, i en shaker uten is. Tørrist i rundt 20 sekunder før du tilsetter isbiter og rister til shakeren er blitt kald. Dobbeltsil over et frostet glass med stett. Hell vinen forsiktig over drinken ved å bruke en skje. Pynt gjerne med en stilk lavendel.

Livsstil
Reportasjer