<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kunnskapsrike ansatte: Her er syv av årsakene til at driften av Tronsmo bokhandel går så det suser, fra venstre Haris Dergic, Linda Hove Strand, Linn Strømsborg, Terje Thorsen, Eva Stenlund Thorsen, Simen Gjersvold og Jorunn Rike. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Ble omtalt som “the best bookshop in the world”, nå fyller Tronsmo 50 år

Ikke bare er Tronsmo bokhandel i Oslo kommet halvveis til 100 – en bragd i seg selv – men driften har aldri vært bedre enn i 2022.

– Flinke ansatte, bredt utvalg, god service og at vi tar telefonen når den ringer, svarer daglig leder Eva Stenlund Thorsen kontant når vi spør hva hun tror er årsaken til suksessen.

Det er neppe tvil om at nettopp de omkring 15 ansattes (med stort og smått) spisskompetanse i kombinasjon med kresne kunder har hatt mye å si for Tronsmo. Utvalget er ulikt hva du finner i alle andre norske bokhandlere. Her er de tradisjonelle bestselgerne gjerne valgt vekk til fordel for bøker du sliter med å finne andre steder, men som ikke dermed sagt er dårligere. Snarere tvert imot.

Stabler på stabler: Terje Thorsen i kjent stil, bærende på en bunke tegneseriealbum. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Det håndplukkede utvalget inneholder store mengder politisk litteratur, vakre foto- og kunstbøker, skjønnlitteratur og poesi fra bokstavelig talt hele verden, musikkbøker, kokebøker og filosofiske skrifter du ikke finner så mange andre steder, en stor avdeling for skeiv litteratur og ikke minst den velfylte kjelleren som rommer Norges sannsynligvis beste utvalg av tegneserier. Det er alt dette som har ført så mange til bokhandelen og som bidrar til at kundene kommer igjen og igjen.

Da Ivar Tronsmo overtok lokalene til sin mors konkurstruede klesforretning i Kristian Augusts gate 19 i 1973 og åpnet bokhandel, som ble et møtested for datidens leselystne politiske venstreside, var det neppe noen som så for seg at den ville leve videre 50 år senere, attpåtil mer robust enn noen gang og i større og bedre lokaler.

I en tid hvor nettet er den viktigste salgskanalen og selve fyrtårnet blant hovedstadens bokhandlere – historiske Tanum på Karl Johan – er overtatt av Norli og forvist til et lite og dunkelt lokale langt inne i kjøpesenteret Paleet, samtidig som bokhandlere generelt omsetter vel så mye leketøy, suvenirer, skolesekker, kopper og kar, stearinlys og kontorartikler som bøker, skulle man ikke tro en liten hissigpropp som Tronsmo ville klare seg. Men klarer seg gjør denne merksnodige bokhandelen som av beatpoeten Allen Ginsberg er omtalt som “the best bookshop in the world”, og det altså til gagns. I 2022 omsatte de for 21 millioner, en ny rekord. 

Vel besøkt

Etter 42 år så det riktignok stygt ut. Butikken mistet leiekontrakten og hadde ingen utsikter til nye lokaler. Det var så som så med økonomien, og en reell sjanse for at Tronsmo ville gå over i norsk bokbransjes annaler en gang for alle. Dagens utleier ville det imidlertid annerledes og tilbød nye, store og lyse lokaler til gunstige betingelser i Universitetsgaten 12, noen få hundre meter unna den gamle adressen.

Det ble i sannhet en livreddende hendelse.

– De gamle lokalene hadde sjarm i bøttevis, men også klare begrensninger. Vi hadde ikke kunnet utvikle oss som vi har gjort der, sier Eva Stenlund Thorsen. 

– Den nye beliggenheten er også mer tilgjengelig, og vi er synligere. Det har gitt oss mange nye kunder, samtidig som vi har beholdt de gamle.

Berømt kjeller: Tegneseriekjelleren til Tronsmo er sagnomsust. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Mange størrelser fra norsk kultur- og åndsliv har jobbet på Tronsmo i årenes løp. Forfatter Per Petterson, poet og tegneserieskaper Jón Sveinbjørn Jónsson, forfatter og kvinnesaksaktivist Unni Rustad og tegneserieagent og forlagseier Håkon Strand er bare noen få av dem.

Kundene er heller ikke nødvendigvis hvem som helst. “Alle” i norsk kulturliv frekventerer bokhandelen, og det finnes nok av utenlandske celebriteter som har vært innom, både for å signere og som kunder. Patti Smith synes det er så trivelig hos Tronsmo at hun 21. juni kommer på besøk for tredje gang, nå for å signere sin nyeste bok, A Book Of Days.

Kan den daglige lederen nevne noen høydepunkter fra sin tid som daglig leder siden hun startet i 1995?

– Lanseringen av Pushwagners Soft City med stinn bakgård, jazz og knekkebrød med sild og en kunstner i toppform som serverte på alt, inkludert BHer, kun avbrutt av at han danset som en demon når bandet spilte, da Lou Reed besøkte oss og signerte bøker, for ikke å snakke om den gigantiske køen fra det gamle lokalet vårt til Savoy da Donald-tegneren Don Rosa var her for å signere bøker.

Og hvordan ser fremtiden ut for Tronsmo?

– Lys, håper jeg, sier Stenlund Thorsen.

Jubilerer: Eva Stenlund Thorsen og mannen Terje Thorsen driver bokhandelen. I forgrunnen bysten av tegneseriehelten Corto Maltese, laget av billedhugger Kjell Grette Christensen. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Livsstil
Reportasjer