<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Walmart er fortsatt verdens største selskap

Ingen kan true den amerikanske detaljhandelskjeden Walmart som verdens største selskap. På de neste plassene kommer det tett med kinesere, mens Equinor, som eneste norske selskap, falt 56 plasser.

Klodens største: Med 4.600 butikker i USA er Walmart verdens klart største selskap. Omsetningen er over 100 milliarder dollar høyere enn nummer to på listen.  Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Næringsliv

Med en omsetningsøkning på 10 milliarder dollar, til 524 milliarder, topper Walmart igjen Fortunes oversikt over verdens 500 største selskaper. Disse selskapene hadde en samlet omsetning i 2019 på 33,3 billioner dollar (trillion på amerikansk) og et samlet resultat på 2,1 billioner dollar.

De 500 sysselsetter 69,9 millioner personer – og kommer fra 32 land. Equinor er den eneste representanten fra Norge på listen, men selskapet faller 56 plasser til nr. 169 med en 2019-omsetning på 64,4 milliarder dollar.

Alle de andre nordiske landene må også nøye seg med én representant blant de 500. Equinor er størst av de fire, fulgt av Volvo (259), danske Maersk (320) og Nokia (488).

Kina og olje dominerer

På plassene etter Walmart kommer det for første gang tre kinesiske selskaper på rekke og rad. Men det største av disse har en omsetning som er over 100 milliarder dollar mindre enn handelsgiganten. Sinopec Group, State Grid og China National Petroleum er alle statseide selskaper som jobber innenfor olje, energi og kjemi.

Olje er fortsatt pengemaskin nummer en. Blant de ti største finner vi i også Royal Dutch Shell (5), Saudi Aramco (6) og BP (9), mens Exxon Mobil må nøye seg med plass nummer 11 blant verdens globale giganter.

Nest størst: Saudi Aramco er verdens nest største oljeselskap, bare slått av Shell. Foto: Hamad I Mohammed

To av verdens ti største selskaper kommer fra bilindustrien, men ingen av dem er amerikanske. Volkswagen er nummer syv på Fortunes liste, mens Toyota Motor kommer på tiendeplass. Først på 31. plass dukker Ford Motor opp, størst av USAs bilgiganter.

Til gjengjeld er netthandelsgiganten Amazon endelig med blant Top 10. Omsetningsøkningen på 21 prosent i 2019 løftet selskapet opp fire plasser til nummer ni med en omsetning på 280 milliarder dollar.