<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Solgte blandingshunder for flere millioner i fjor

Før i tiden pleide blandingshunder å gis bort gratis, nå står folk i kø i opptil et år for å betale rundt 30.000 kroner for en viss blanding. Det har blitt millionbusiness for Drøbak hundehotell, som dro inn 3 mill. kr på valpesalg av vestkantens nye “it”-hund i fjor.

Populære: Drøbak hundehotell har ventelister på mange måneder for en cobberdog-valp. Foto: Drøbak Hundehotell
Næringsliv

Det er ikke mange år siden en cobberdog var sjelden å se her til lands. Det har endret seg drastisk de siste årene. Kjendiser, idrettsutøvere, kongelige og vanlige familier har falt for innkjøp av den lodne hunden kalt Australian Cobberdog, en blanding av blant annet puddel og labrador. Med sitt vennlige gemytt og sin allergivennlige og lavtrøytende pels er det ikke rart den er blitt populær.

– En cobberdog er avlet frem med mål om å være en “kompis” – “cobber” er Australsk slang for kompis, sier Rita Vedal Wiik, administrerende direktør i Drøbak hundehotell, som blant annet driver valpeoppdrett. Det har vist seg å være god butikk.

28.000 kr pr. valp

“Det er enorm pågang på mail og telefon, det er derfor ikke sikkert at vi får svart alle,” får man automatisk beskjed om dersom man sender en mail til Drøbak hundehotell.

– 2019 var et godt valpeår, med stor etterspørsel etter cobberdog. Alle valpene er som regel solgt før de blir født, sier Wiik.

Med en prislapp på 28.000 kroner pr. valp har avlen blitt til millionbusiness for ekteparet Wiik. Sammen med mannen Erlend eier Rita Vedal Wiik Drøbak hundehotell, som i tillegg til oppdrett har inntekter fra blant annet hundehotellet, salg av utstyr og fôr, parringsavgifter samt kurs og opplæring.

Omsatt for 90 mill.

De totale driftsinntektene for 2019 var på 14 millioner kroner med et resultat før skatt på nesten 3,7 millioner kroner, noe som er en økning på 28 prosent fra året før. De aggregerte regnskapstallene viser at selskapet har dratt inn nesten 90 millioner kroner de ti siste årene på sin hunderelaterte drift.

Nytt rekordår: Erlend Wiik og Rita Vedal Wiik eier og driver Drøbak hundehotell, som hadde rekordhøy omsetning og resultat i fjor. Foto: Erlend Wiik

Administrerende direktør, Rita Wiik, fikk utbetalt en lønn på nærmere en million kroner, i tillegg fikk ekteparet et utbytte på nøyaktig en million kroner.

Rundt 20 prosent av omsetningen kommer fra valpesalg, informerer Wiik. Det innebærer at selskapet sopte inn nesten tre millioner kroner på salg av valper i 2019.

“Vestkanthund"

Det totale antallet cobberdogs i Norge ligger på rundt 5.000, og det har vært en økning på rundt 20 prosent hvert år de siste årene, forteller Erlend Wiik.

Cobberdog er ikke en godkjent rase hos Norsk Kennelklubb (NKK), men det er planer om å endre på dette, informerer NKK om i en mail til Kapital. 

Kapital presiserer

I en epost til Kapital opplyser Norsk Kennelklubb (NKK): “Pr. nå er det planer om å godkjenne rasen”. I etterkant av at saken ble publisert, forteller Cecilie Holgersen, avdelingsleder marked og kommunikasjon i NKK, på telefon at den informasjonen ikke stemmer likevel.
– Jeg har nå snakket med vedkommende som svarte på eposten din, og må bare beklage at det var utelatt et ganske viktig ord i svaret du fikk: «ingen». «Pr. nå er det ingen planer om å godkjenne denne rasen.» Vi må bare beklage feilen som har oppstått som følge av dette, skriver Holgersen i en epost.

Så lenge rasen ikke er godkjent, har ikke NKK oversikt over antall registrerte hunder i Norge. Det er imidlertid grunn til å tro at mange hjem, spesielt i landets pengesterke områder, velger denne miksen fremfor andre raser som var typiske der tidligere. På spørsmål om hvor de fleste kjøperne av Drøbak hundehotells valper kommer fra, svarer administrerende direktør “inn- og utland, kanskje med en overvekt fra Oslo vest, Bærum, Asker og Stavanger”.

 Hvem er den typiske kjøperen?

– Det er vanlige familier, mange leger, advokater, veterinærer, idrettsutøvere, kjendiser og generelt folk med god utdannelse og høye stillinger i samfunnet, sier Wiik.

De tidligere typiske “vestkanthundene” har fått tøff konkurranse, det tyder også tallene fra Norsk Kennelklubb på.

“It”-hund: Cobberdogen Anton er av de mange hundene fra Drøbak hundehotell som har blitt svært populære. Foto: Privat

Mindre populært med fugle- og veskehunder

Engelske fuglehunder har i mange år vært den typiske familiehunden i mange av hjemmene på Oslo vest og i Bærum. Norsk Kennelklubb fører statistikk over antall registrerte hunderaser fordelt på Norges tidligere 19 fylker.

Tallene, som strekker seg over 2013 til 2019, viser at Oslo og Akershus, samt Nord- og Sør-Trøndelag, er fylkene med flest nye registrerte settere. Oslo og Akershus hadde i fjor det laveste antall registrerte nye settere i løpet av de siste syv årene. På landsbasis var også interessen for irsk, engelsk og gordonsetter på sitt laveste nivået i fjor siden 2013.

Det samme gjelder for de typiske veskehundene som chihuahuaer og pomeranianere som ofte var å se i gatene, eller veskene, på Oslo vest.

Det kan dermed se ut til at den australske kompisen på fire ben har overtatt statusen som vestkantens “it”-hund.