<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Innlandet - mye spill, skog og strøm

Norsk Tipping er den klart største bedriften i Innlandet, et fylke der industri, produksjon og skogdrift er helt dominerende. 

Monopolisten på Hamar: Norsk Tipping har overlegent størst omsetning av selskapene i Innlandet, men Moelven sysselsetter mange tusen flere ansatte.  Foto: Terje Bendiksby/NTB
Næringsliv

På hver sin side av Mjøsa er det fortsatt de tradisjonelle næringene som dominerer. Norsk Tipping er selvfølgelig unntaket, på Hamar ligger også hovedkontoret til Sparebank 1 Østlandet, men ellers handler det mest om industribedrifter, om bygg og anlegg – og om utnyttelse av naturen i form av tømmer og elektrisitet. Det er smått med store servicebedrifter innenfor den tjenesteytende næringen i Innlandet. 

Norges største selskaper - fylke for fylke

 

Kapital har hvert år den mest komplette oversikten over landets 500 største selskaper i sommernummeret. Nå bringer vi de oppdaterte og komplette listene fylke for fylke. 

Også for Norsk Tipping har dette året vært preget av corona, med avlyste kamper og redusert spill på oddsen. Til gjengjeld har andre digitale spill hatt en kraftig vekst, noe som gjør at det ikke ligger an til en kraftig reduksjon av de pengene som spillmonopolisten skal dele ut. I 2019 hadde Norsk Tipping en omsetning på 40 milliarder kroner og et rekordhøyt overskudd på 5,7 milliarder.

Våpen og bildeler fra Raufoss

Moelven Industrier er den klart største arbeidsgiveren i fylket, den eneste med over 3.000 ansatte, og som eksporterer byggprodukter til over 40 land. Det er også tett link mellom flere av selskapene i Innlandet. Glommen Mjøsen Skog er et samvirke som eies av over 7.200 andelseiere – og som også er den klart største eieren i Moelven med 40 prosent av aksjene.

Den samme tette forbindelsen finner vi innenfor strømproduksjonen i fylket. Elvia er et helt ferskt selskap og resultatet av sammenslåingen mellom nettselskapene til Hafslund og Eidsiva Energi.

På vestsiden av Mjøsa finner vi en bilforhandler på toppen av listen. Sulland Gruppen er eid av Odd Arvid Sulland, og ved siste telling ga det ham en 227. plass på listen over Norges 400 rikeste. Mazda, BMW og Toyota er de viktigste merkene for en forhandlerkjede med hovedkvarter på Gjøvik, men som strekker seg langt utover fylkesgrensene.

Hopper også langt: Nammo prøver seg som mer enn våpenprodusent - blant annet på luen til OL-vinner Maren Lundby. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Litt lenger sør har Raufoss vært arena for omfattende industriproduksjon – og er det fortsatt. Nammo er våpenprodusenten der eierskapet i dag er delt likt mellom Næringsdepartementet og det finske selskapet Patria. Nammo var også den ene halvparten av Raufoss Ammunisjonsfabrikk, som ble delt i to i 1995 – den andre halvparten finner vi i dag igjen i produksjon av bildeler. Benteler Automotive og Raufoss Technology er begge eid av utenlandske selskaper, men har opprettholdt produksjonen av alt fra støtfangere til hydrogenbeholdere på vestkysten av Mjøsa.

Få utenlandske selskaper

Sparebanken 1 Østlandet er det eneste børsnoterte selskaper med adresse eller hovedkontor i Innlandet, andelen utenlandske selskaper er også svært beskjeden. Bildeler er et eksempel på de utenlandske investeringene, italienskeide Mapei med sete i Nord-Odal er et annet. Den norske fabrikken er et lite hjørne i en verdensomspennende produksjon av lim, fugemasser og andre kjemiske produkter til byggeindustrien.

Tilbake i Moelv finner vi helnorske Strand Unikorn, et selskap som er eid av flere titalls leverandører av korn, kraftfor og gjødsel. I nabokommunen Hamar ligger den ene av fabrikkene til et annet norskeid selskap. Den andre produksjonshallen til K. A. Rasmussen finner vi i Eskilstuna i Sverige. Fra begge fabrikkene leveres det halvfabrikata til industri og gullsmeder, men også ferdige gaveartikler i stål og sølv.