<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Disse kvinnene leder selskapene i Norge med flest ansatte

De 20 kvinnelige toppsjefene i selskaper med flest ansatte sitter med ansvaret for over 130.000 mennesker.

Kraftige kutt: Posten med konsernsjef Tone Wille i førersetet har nedbemannet stort de siste årene, men Wille er fortsatt på andreplass på listen over kvinnelige sjefer med flest ansatte.  Foto: Iván Kverme
Næringsliv

Det er mangt et ansvar en toppleder må bære, og mangt et forhold å pleie: Aksjonærer som forventer gode resultater, konkurrenter som ypper seg, brysomme journalister som ser deg i kortene og ikke minst medarbeidere som forventer at du styrer skuta med stø hånd.

Stor stokk

Hydro-sjef    Hilde Merete Aasheim er den kvinnen i Norge som har ansvaret for flest ansatte. Det globale aluminiumsselskapet har 36.000 mennesker på lønningslisten i 40 land på alle kontinenter. Kun ti prosent av arbeidsstokken befinner seg i Norge. Det totale antallet medarbeidere i selskapet er så stort at det ville tatt Aasheim hele 98 år dersom hun skulle hilst på alle, en pr. dag.

Samfunnsstøtter

De to neste selskapene på listen, Posten og Vy, er ikke bare store moderne konserner, men institusjoner som bokstavelig talt har understøttet samfunnet i over 100 år. Det er samtidig selskaper som har måttet endre seg betraktelig i møte med en moderne hverdag. Med et femsifret antall ansatte hver er det tunge skuter som skal snus.

Bred erfaring

Posten-sjef Tone Wille har sittet på toppen av hierarkiet siden 2016. Heldigvis har siviløkonomen bred erfaring fra flere ulike lederstillinger i konsernet. Så mange som 14.270 mennesker sørger for at landets brev og pakker kommer frem. Snaut 2.000 av dem jobber utenfor landegrensene. 

Se hele Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner

Enormt maskineri

En av Willes tidligere konserndirektører, Gro Bakstad, takket tidligerere i år for seg etter mange år i Posten. Hun er nå administrerende direktør i Vy, som med nærmere 11.500 ansatte er Nordens største transportkonsern. Det har ikke akkurat gått på skinner for de gamle statsbaner de siste årene, og det er et enormt maskineri Bakstad nå skal forsøke å pense inn på fremtidssporet.

Forskjellslisten

På plassene bak Wille og Bakstad finner vi Merete Hverven i Visma Group, Kjerstin Braathen i DNB   og Kristin Skogen Lund i Schibsted   , alle velkjente fjes i norsk næringsliv. Det finnes imidlertid et knippe kvinner på listen færre har et forhold til, og som har ansvaret for relativt store arbeidsstokker. Blant dem kan nevnes Ingvild Lemme Kristiansen i Stendi med drøye 3.600 ansatte, Grethe Bergly i Multiconsult   med nærmere 3.000 medarbeidere og Marit Lambrechts, som har ansvaret for 2.600 under seg i Espira Gruppen. Pluss en hel del flere.