<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Lokalpatriot: Ole Gunnar Solskjærs nye selskap Akvakulturpartner er rigget for å kunne investere i spennende og innovative akvakulturmuligheter i Romsdalen og regionen rundt. Foto: Clive Brunskill/NTB

Solskjær satser millioner på laks

Ole Gunnar Solskjær har stiftet investeringsselskapet Akvakulturpartner sammen med fotballagent Jim Solbakken og sentrale aktører i det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire.

Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjærs nye selskap Akvakulturpartner er registrert på samme adresse som det børsnoterte lakseselskapet Atlantic Sapphire AASZF  i Vikebukt i Møre og Romsdal. Begge gründerne av Atlantic Sapphire, som har tjent seg rike på innovasjoner i laksenæringen, er med på Solskjærs nye lag. Administrerende direktør og styreleder i Akvakulturpartner er gründer og storaksjonær Bjørn-Vegard Løvik i Atlantic Sapphire. Johan E. Andreassen, konsernsjef og gründer i lakseselskapet, er medaksjonær. Det samme er styremedlem og storaksjonær Andre Skarbø i Atlantic Sapphire, samt Solskjær-agent Jim Solbakken.

Rik laksegründer: Konsernsjef og gründer Johan E. Andreassen i Atlantic Sapphire, som bygger opp et landbasert oppdrettsanlegg for laks i Florida, er med på Solskjærs nye lag. Foto: Hilde Oreld

Totalt har investorgjengen skutt inn 25 millioner kroner i Akvakulturpartner, hvorav Solskjærs investeringsselskap Grip Management har innbetalt fem millioner kroner for en eierandel på 20 prosent. Det fremgår av selskapets stiftelsesdokument.

– Vi er gamle kjente som har laget et lite investeringsselskap for sammen å kunne investere i spennende og innovative akvakulturmuligheter som kan dukke opp i regionen, sier Bjørn-Vegard Løvik. – Dette er i utgangspunktet en lokalpatriotisk setup. Vi har gjort dette for å kunne ta posisjoner, hvis det skulle bli mulig, i nyoppstartede eller etablerte selskaper spesielt innen laks.

Vi er gamle kjente som har laget et lite investeringsselskap for sammen å kunne investere i spennende og innovative akvakulturmuligheter som kan dukke opp i regionen.
Bjørn-Vegard Løvik

INNOVATIV OPPDRETTER: Co-gründer og storaksjonær Bjørn-Vegard Løvik i Atlantic Sapphire er administrerende direktør og styreleder i nysatsningen Akvakulturpartner. Foto: Ansco

Rike på laks

Ole Gunnar Solskjær, en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene, var usedvanlig treffsikker som fotballproff. Han gjør for tiden også suksess som manager for den engelske klubben Manchester United – en jobb som skaffet ham 108 millioner kroner i skattbar inntekt i 2019. I aksjemarkedet har Solskjær derimot hittil vært langt fra treffsikker. Kapital har tidligere omtalt at investeringsselskapet hans, Grip Management, opp gjennom årene stadig har gått i minus. Det gjorde det også i 2019. I løpet av det året kvittet imidlertid selskapet seg med alle aksjeinvesteringer.

Men nå er det altså duket for nye muligheter med trioen Løvik, Andreassen og Skarbø på laget. De har opparbeidet seg rikelig erfaring fra laksebransjen, ikke minst gjennom engasjementet i Atlantic Sapphire, som bygger verdens største landbaserte lakseanlegg utenfor Miami i Florida. Største aksjonær i Atlantic Sapphire er selskapet Alsco, som eies av Løvik og Andreassen. I skrivende stund er aksjeposten deres verdt over 1,2 milliarder kroner. Skarbøs selskap AsInvest er 24. største aksjonær i Atlantic Sapphire, med en aksjepost som i skrivende stund er verdt drøyt 100 millioner kroner.

Lokalpatriotisk adresse

Løvik vil foreløpig ikke røpe mye om hvilke konkrete planer investorgjengen har for nysatsningen i Akvakulturpartner, men forteller likevel litt.

– Det er laks vi føler at vi kan noe om. André (Skarbø, red. anm.) er veldig flink innen salg og marked, har en fot innen foredling og er med på oppdrettsatsningen vår i USA. Vi ville ha en felles plattform der vi kan gjøre spennende ting hvis det skulle dukke opp noe. Vi har endel mindre virksomheter her i Romsdalen og regionen rundt som driver innen laks og oppdrett. Hvis du har lange proteinbriller på deg, er det interessant å investere i laks, sier Løvik.

Hvis du har lange proteinbriller på deg, er det interessant å investere i laks.
Bjørn-Vegard Løvik

– Det er fem selskaper som har gått inn med fem millioner hver i Akvakulturpartner, så dere må vel ha konkrete planer?

– Ja, vi har planer og vi gjorde en investering i fjor rett i etterkant av registreringen, men jeg har ikke lyst til å si noe om det ennå.

– Selskapet er registrert på samme adresse som Atlantic Sapphire?

– Ja, forretningsadressen er her på Daugstad, selv om all aktivitet i Atlantic Sapphire foregår i Danmark eller USA. Det er lokalpatriotisk at vi har denne adressen. Dette er en liten bygd i Vestnes kommune hvor både Johan og jeg er oppvokst. Vi kjøpte i sin tid en skole som ble nedlagt for å bruke den til kontor, og der har vi registrert og bygget opp flere bedrifter, sier Løvik.

Med på nysatsning: Også fotballagent Jim Solbakken, som i likhet med Atlantic Sapphire-gründerne er fra Vestnes kommune i Romsdal, er med i nystiftede Akvakulturpartner. Foto: Chris Fairweather/Huw Evans Agency

– Hvordan startet samarbeidet med Jim Solbakken og Ole Gunnar Solskjær?

– Jim er også fra Vestnes og vi har kjent hverandre lenge fra fotballen. Han har investert i flere ting sammen med oss, blant annet Atlantic Sapphire. Han hadde lyst til å være med og investere i spennende ting som kan skje fra hjemkommunen. Det er Jim som bragte inn Solskjær, sier Løvik.

Kapital har ikke oppnådd kontakt med Solskjær eller Grip Managements kontaktperson Bjørnar Bjåstad innen artikkelen gikk i trykken.

Reportasjer
Næringsliv