<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Spinnvill budgivning på verdens første tweet

Fredag la en av Twitter-gründerne ut sin første tweet på “auksjon” som en såkalt NFT. Nå er budgivningen oppe i over 20 millioner kroner.

Tweet blitt verdifull kunst: Twitter-toppsjef Jack Dorsey la ut sin første tweet omgjort til kryptokunst på auksjon. På et døgn gikk budet fra 680.000 til over 20 millioner kroner. Her fra en høring om Twitters rolle i forbindelse med USA-valget i 2020. Foto: HANNAH MCKAY
Næringsliv

Saken er oppdatert.

Etter jul har et nytt fenomen i kunstverdenen tatt helt av: kryptokunst. Enkelt fortalt er det digitale filer av kunstverk på en dataskjerm. De kalles NFTer, som står for non-fungible tokens. Internasjonalt snakker man mani og boble når kryptokunst omtales.

En NFT fra Twitters “fødsel” bekrefter den ville trenden.

Idet den første marsuken nærmet seg slutten la en av Twitter-gründerne, Jack Dorsey, ut sin første tweet fra 2006 som en såkalt NFT. Det tok ikke lang tid før budet gikk opp i 2,5 millioner dollar, eller over 20 millioner kroner, skriver Artnet News.

Det er teksten “Just setting up my twtter” det er så stor interesse for. Den ble skrevet for snart nøyaktig 15 år siden, 21. mars i 2006, og med originalstavemåten av navnet på den korte meldingen som er Twitters forretningsidé, altså “twtter”.

25-dobling

Det var på handelsplattformen Valuables at “kunstverket” ble lagt ut. Etter det Kapital erfarer ba man da om 80.000 dollar, eller 680.000 kroner. Allerede dagen etter hadde budet 25-doblet seg og var oppe i 17 millioner kroner, ifølge det amerikanske technettstedet The Verge.

Det var den kinesiske techgründeren Justin Sun (31) som hadde lagt inn det budet. Samme kveld økte det til over 21 millioner kroner, som det nå står i, og som er lagt inn av en bruker som heter Sina Estavi. Estavi er konsernsjef for firmaet Bridge Oracle, som opererer i kryptovalutabransjen, skriver Artnet News.

“Autograf” fra verdens 90. rikeste

Hva betyr det egentlig å kjøpe denne tweeten, spør The Verge videre. Ifølge handelsplattformen Valuables kjøper du et digitalt sertifikat for tweeten. Den er original fordi den har blitt signert og verifisert av vedkommende som har skrevet den, som altså er Jack Dorsey. Det er en slags autograf.

Twitter-gründer Dorsey er ifølge Forbes’ rikingliste god for 110 milliarder kroner og er den 90. rikeste i verden. Til sammenligning ble Norges rikeste John Fredriksen oppført med en formue på 104 milliarder kroner i fjor høst i Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste.

Omfavnet av anerkjent auksjonshus

Techverden er fortryllet av NFT. Kunstbransjen har også omfavnet fenomenet, noe DN nylig omtalte. I februar startet det internasjonale auksjonshuset Christie’s et salg av et blockchain-kunstverk signert Beeple, eller Mike Winkleman. Det avsluttes 11. mars. 

Budgivningen har startet på 100 dollar og er nå oppe i 8,3 millioner dollar eller over 70 millioner kroner, ifølge kunstavisen. I det denne saken oppdateres 12. mars kan vi fortelle at Beeple-salget endte på svimlende 590 millioner kroner hos Christie's.

Et selskap kjøpte et Banksy-verk for 800.000 kroner, satte fyr på det og laget en NFT av print screen av prosessen, kunne CBS News melde 4. mars. Nå eksisterer arbeidet kun som et blockchain-basert objekt.

– Kryptokunst var “the shit”

I Norge har også kunstnere kastet seg på NFT-bølgen. Det norske nettstedet Subjekt skrev denne uken om Westerdal-studenten Trym Ruud (23) fra Bærum som gjør suksess med sine 3D-animerte figurer. På kort tid solgte han kryptokunst til en verdi av en “toroms på Lillestrøm”.

– Jeg skjønte raskt at kryptokunst var “the shit”, sier Ruud, til Subjekt. 

– Det første jeg innså på Rarible (en auksjonsside for kryptokunst, red. anm.), var at her er det mange som liker ting som handler om penger, sier han, og fortsetter: – Så det første jeg lagde var en smilende diamantklokke hvor det står “Greed is good” nederst.

Det første jeg lagde var en smilende diamantklokke hvor det står ‘Greed is good’ nederst.
Norsk kryptokunstner

Det solgte som hakka møkk.

– Så lagde jeg en serie med pupper man kunne samle på. De gjorde det sånn helt ok, sier han til Subjekt.

I Norge overrasket milliardæren Kjell Inge Røkke et helt næringsliv da han denne uken fortalte at Aker AKER lanserer kryptoselskap og har kjøpt bitcoin for en halv milliard kroner. Så gjenstår det å se om det blir “the shit”. Markedet var negative første dagen.