<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Finanscowboyens store hamskifte

Navnebytte, CV-juks og store ord om egne evner og prestasjoner. Tidligere straffedømte Thomas Øye er på farten med nye eventyr og fremstilles nærmest som et finansorakel.

Nytt liv: Thomas Øye er nå NHH-økonomen Thomas Stray, bosatt i en luksuriøs villa med eget svømmebasseng utenfor Dubai og angivelig toppsjef i to tunge investeringsselskaper.  Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
Næringsliv

Thomas Øye, en av finanscowboyene Kapital omtalte i artikkelen Virkelighetens Exit i forrige utgave, er på farten med nye prosjekter. Glemt er tilsynelatende gamle synder, og at han på 2000-tallet stod bak en av norgeshistoriens største personlige konkurser, etter å ha levd et jetset-liv av dimensjoner og etterlatt seg et kobbel av ruinerte venner og forretningsforbindelser. Nå har Øye skiftet navn til Thomas Stray, og er bosatt i en luksuriøs villa med eget svømmebasseng i et av verdens mest eksklusive nabolag på The Palm utenfor Dubai.

Thomas Stray er tilsynelatende ingen hvem som helst. Han har angivelig en bachelorgrad i økonomi fra Norges Handelshøyskole (NHH), og er intet ringere enn administrerende direktør i Endemaj Funds, et investeringsforvaltningsselskap som skilter med mer enn 150 års erfaring med investering og handel.

Som om ikke det er nok, er Stray også grunnlegger av og administrerende direktør i Investech Partners Investment – et globalt investerings- og rådgivningsfirma, som på vegne av kunder investerer i nestegenerasjons finansielle produkter og tjenester, muliggjort av blokkjede-teknologi. I materiale utarbeidet av selskapet hevdes det at de har over to milliarder dollar under forvaltning.

Fra straffedømt til finansorakel

Både på hjemmesiden til Endemaj Funds, på Thomas Strays LinkedIn-profil og i et dokument Kapital besitter, der Stray og Investech Partners står oppført som rådgiver i forbindelse med transaksjoner i et Cayman Island-selskap i 2019, gis det inntrykk av at Stray har opparbeidet seg en tung finanskarriere etter at han ble uteksaminert fra NHH.

– Thomas har vært aksjemegler, finansrådgiver og investment banker siden han ble uteksaminert fra Norges Handelshøyskole (NHH) i 1993. Fra begynnelsen av sin finanskarriere hadde Mr. Stray en visjon om hvordan finansielle tjenester skulle leveres. Denne visjonen er grunnlaget for Investech Partners: et team av fagpersoner som samarbeider for å levere overlegne resultater for sine kunder og investorer. Mr. Stray har en omfattende merittliste med over 25 år som rådgiver for kunder med høy formue og i å lede investeringsprogrammer på tvers av mange aktivaklasser. Mr. Stray er en hyppig brukt foreleser innen fintech og blockchain-området, reklameres det på hjemmesiden til Endemaj Funds og i det nevnte dokumentet.

Thomas har vært aksjemegler, finansrådgiver og investment banker siden han ble uteksaminert fra Norges Handelshøyskole (NHH) i 1993.
Endemaj Funds om finanscowboy Thomas Øye

Store ord:  Ifølge hjemmesiden til Endemaj Funds har Thomas Øye, nå NHH-økonom Thomas Stray, en omfattende merittliste med over 25 år som rådgiver for kunder med høy formue. Foto: Endemaj Funds

Storkar i mediene

En finansmann av Strays kaliber figurerer også i mediene. I februar i år skrev flere utenlandske nettsteder at Atiku Abubakar, tidligere visepresident i Nigeria, besøkte Endemaj Funds for å be om støtte til nigerianske ungdommer i kampen for å overvinne utfordringene med å bygge en bærekraftig økonomisk fremtid i den digitale revolusjonens tid. Stray var avbildet sammen med Abubakar og krydret medieoppslaget med flotte uttalelser.

Gladsak i mediene: I februar i år skrev flere utenlandske nettsteder at Atiku Abubakar, tidligere visepresident i Nigeria, besøkte Endemaj Funds ved Thomas Stray for å be om støtte til nigerianske ungdommer. Foto: Pius Utomi Ekpei

– Vår visjon er å være i forkant av de nyeste transformative teknologiene og integrere investeringsverdenen med morgendagens digitale fremtid. Vårt oppdrag er å distribuere banebrytende teknologier med fokus på Blockchain, AI, IoT, Machine Learning og Fintech for å oppnå høyere avkastning til en lavere kostnad gjennom effektiv kapitalbruk, uttalte Stray ifølge nettstedet Point Blank News.

I april 2019 omtalte flere utenlandske nettsteder at Investech inngikk partnerskap med pakistanske Inbox for å lansere blockchain-baserte digitale plattformer i Pakistan. Stray var i vinden i mediene med foto av seg selv og uttalelser. I vinden var han også i september 2019, da det ble omtalt at Investech hadde inngått partnerskap med Invao Group for å bygge et suksessrikt blockchain-økosystem.

Hva det omtalte samarbeidet munnet ut i er mer uklart. Inbox besvarte ikke Kapitals henvendelser. Men styreleder Frank Gessner i Invao forteller at Invaos samarbeid med Investech stoppet før det begynte.

– Vi hadde til hensikt å etablere et slikt partnerskap med selskapet Investech i Dubai på grunn av deres lokale nettverk i Gulf-regionen, men det ble egentlig ikke startet. Ingen av de planlagte fellesaktivitetene ble initiert eller realisert. Dermed avsluttet vi “partnerskapet” og stoppet interaksjonen, sier Gessner til Kapital.

Vi hadde til hensikt å etablere et slikt partnerskap med selskapet Investech i Dubai på grunn av deres lokale nettverk i Gulf-regionen, men det ble egentlig ikke startet.
Frank Gessner, Invao Group

Tryllet frem økonomiutdannelse

Hvordan Stray har klart å trylle frem en grad fra NHH, hvor han angivelig skal ha studert fra 1989 til 1993, er også uklart. De i Norge som har fulgt Øyes karriere, fikk kanskje med seg at han etter avsluttet gymnas i 1989 begynte som leksikonselger og var så flink at planlagte jusstudier ble droppet.

– Jeg finner ingen Thomas Øye født 8. september 1970 registrert i vårt datasystem, opplyser en ansatt ved NHH.

Jeg finner ingen Thomas Øye født 8. september 1970 registrert i vårt datasystem.
NHH-ansatt

Høyskolen rakk riktignok ikke å dobbeltsjekke om Øye er registrert i deres papirarkiv innen deadline. Men Kapitals mest trofaste lesere husker kanskje at den uutdannede tidligere leksikonselgeren spaserte inn i norsk finansbransje med den største selvfølgelighet på midten av 1990-tallet, der han raskt utmerket seg som aksjemegler i Norse Securities.

Etter noen eventyrlige år ble det i 1998 brudd mellom meglerhuset og Øye, som da valgte å starte for seg selv i markedet for unoterte aksjer, noe som skulle bli starten på en av de mest brokete karrierene i finansbransjen noensinne.

Straffedom og konkurs

Et av selskapene Øye var involvert i var Screen Media, hvor Kapital tidligere har avslørt at det ble rigget til en pump & dump-operasjon av de sjeldne. I 2005 ble Øye dømt i den såkalte Koffertsaken. På begynnelsen av 2000-tallet avslørte Kapital at han var involvert i heleri i form av fem millioner kroner i kontanter i en koffert som han hadde fått låne av David Toska, men som han ikke betalte tilbake.

For enkelte er det muligens også vanskelig å glemme at Øye på begynnelsen av 2000-tallet sto bak en av norgeshistoriens største personlige konkurser. Listen over personer som har tapt enorme summer på å inngå avtaler med Øye er skremmende lang. Blant annet har hans tidligere venn Harald Undrum tapt over 100 millioner kroner på ham. 

Spørsmålet om hvordan Strays og Endemaj Funds’ beskrivelser av 50-åringens prestasjoner kan rime så dårlig med tidligere avsløringer, forblir ubesvart. Stray besvarte ingen av Kapitals mange henvendelser innen deadline.

I etterkant av våre eposter til Endemaj Funds og Stray med en rekke spørsmål i saken ble hele omtalen av Stray på selskapets hjemmeside slettet. Det samme ble store deler av Strays Linkedin-profil. Nå er han kun oppført som administrerende direktør i Endemaj Funds, og punktet om NHH-utdannelse har forduftet.