<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Investorer flokker til

Stadig flere får øyene opp for den norske oppstartsbransjen. Med suksesser som Kahoot, Kolonial og Spacemaker i front har Norge endelig klart å ta igjen noe av søta brors forsprang innen feltet. – Det gir medvind, sier Karl-Axel Bauer i Askeladden. 

Større pengestrøm: – En kolossal pengetrykking, lave renter og lav avkastning i modne investeringsklasser har ført investorer lenger ut på risikokurven, og har helt klart bidratt til økt kapital til oppstartsbransjen, sier Karl-Axel Bauer. Foto: Brian Cliff Olguin
Næringsliv

Denne saken er en del av artikkelserien “15 om fremtiden”, der Kapital har spurt 15 fremoverlente og innovasjonsinteresserte næringslivsaktører om hva som rører seg innen deres respektive bransjer.

– Jeg er ingen makroøkonom, og det er sikkert mange gode argumenter mot det som skjer i sentralbankene rundt omkring i verden nå, men med stadig færre alternativer til god avkastning hjelper det i alle tilfeller vårt felt. Samtidig bidrar det til en bedre verden i form av mer innovasjon, sier Karl-Axel Bauer, med-gründer og styreleder i gründerfabrikken Askeladden.

De avgjørende faktorene for at oppstartsbedrifter skal klare seg i årene fremover, er grunnleggende sett de samme som de alltid har vært, mener han. Men han peker på én ny faktor som har kommet for å bli.

– Du må bygge noe som faktisk skaper kundeverdi, med en forretningsmodell som er lønnsom. Så lett og så fryktelig vanskelig på samme tid. Og det er ekstra lett å glemme i tider som nå, hvor pengene sitter ekstra løst. For de av oss som var igjennom dotcom kommer det mange flashbacks i disse dager. Men en ting som er sikkert, er at bærekraft kommet for å bli, sier Bauer.

– Hvordan kan en investor kunne skille klinten fra hveten og vite hvilke oppstartsselskaper man bør satse på fremover?

– En ting jeg har lært er at det er fryktelig vanskelig å spotte en rasehest tidlig, og jeg blir stadig overrasket over hvor ofte jeg tar feil i slike vurderinger. Vi opplever ofte det samme med nye satsninger – nesten ingen av de jeg snakket med hadde troen på Cutters og Dr. Dropin i starten. Jeg tror en del av veien til suksess i den tidlige fasen er at man tør satse bredt. Tilfeldigheter og flaks gjelder virksomheter av alle slag, men konsekvensene blir umåtelig mye større jo mindre man er. Så du kan analysere deg i hjel på idéstadiet uten at du nødvendigvis blir så voldsomt mye klokere – nesten alt arbeidet handler om justeringer etter at man har lansert, sier juristen med en drøss av oppstarter på CVen.

Når Bauer selv skal investere, er det først og fremst menneskene han går etter. Det har sjelden  slått veldig feil, meddeler Bauer, som vektlegger egenskapene tillit, drivkraft og gode samarbeidsevner. 

– Jeg har en ganske god nese for å vurdere folk. Den store utfordringen er å håndtere utallige problemstillinger fra idé til suksess. Du investerer i folks evne til å løse alt dette på en god måte underveis. Du investerer i reisen, sier oppstartseksperten.

– Hvor ligger de største mulighetene og utfordringene for bransjen etter corona?

– Covid har jo vært en bipolar opplevelse for Askeladden, med alt fra nedstigninger av visse selskaper til vanvittig vekst i andre. Vi ser stort sett bare muligheter post-covid, og vi står klare til å absorbere den ventede økningen i etterspørsel når tiltakene letter. Det sagt, når euforien har lagt seg, forventer vi heller ingen dramatiske endringer i våre bransjer. Folk går raskt tilbake til gamle vaner. Vi gleder oss uansett til vi kommer “back to business”. 

MINI-BIO

Karl-Axel Bauer er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo og jobbet ni år hos McKinsey, før han valgte å satse på noe eget. I 2016 startet han Askeladden & Co sammen med fem andre eventyrlystne karer. Den såkalte gründerfabrikken har blant annet etablert legeselskapet Dr. Dropin, massasjekjeden Squeeze, velværesalongene Olio, veterinærklinikkene Petrus, kafékonseptet Kopp, samt vært sentrale i oppstarten av frisørkjeden Cutters.