<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Et sømløst grensesnitt

Teknologi blir stadig en viktigere del av livene våre, samtidig blir den mindre synlig. – Jeg forventer at grensesnittet mellom teknologi og mennesker vil fjernes fremover, sier Trond Riiber Knudsen.

Katalysatoreffekt: – Pandemien har på mange måter vært en katalysator for bransjen. Det er de nye teknologiselskapene som har reddet oss, sier Trond Riiber Knudsen. Foto: Brian Cliff Olguin
Næringsliv

Denne saken er en del av artikkelserien “15 om fremtiden”, der Kapital har spurt 15 fremoverlente og innovasjonsvillige næringslivsaktører om hva som rører seg innenfor deres respektive bransjer.

– Vi skal ikke tilbake til det gamle slik vi levde før corona. Vi skal inn i en ny verden, som i langt større grad er digitalt og fysisk kombinert. Ingen kan ignorere den utviklingen som skjer, og alle bedrifter er nødt til å ha et sterkt fokus på teknologi og innovasjon fremover, sier Trond Riiber Knudsen.

MINI-BIO

Trond Riiber Knutsen er en av de mest aktive og profilerte investorene med hovedfokus på teknologibransjen. Han er mentor og investor i rundt 60 tidligfase-teknologibedrifter. Han er også styremedlem i Opera Software, Laerdal Medical og NoA/The North Alliance. Riiber Knudsen har tidligere jobbet 25 år i McKinsey og var senior partner og global leder for Marketing & Sales Practice i konsulentgiganten frem til 2015.

Selv om teknologi spiller en stadig større rolle i livene våre, blir løsningene mindre synlige, mener den tidligere McKinsey-toppen.  – Ta for eksempel bompengeringen før i tiden, sier han. – I årene fremover vil vi få langt flere målrettede og personifiserte løsninger, spesielt innen medisinske data – her er det et kjempestort potensial, ifølge investoren. Et annet område med mange muligheter er arbeidslivet.

– Vi vil tilegne oss en ny måte å jobbe på, både fra før hvor alle var på kontoret, og under corona hvor alle har måttet sitte hjemme. Den kombinerte modellen av fysisk og virtuelt arbeidsliv er veldig spennende, her er det også masse potensial.

– Hva er de store trendene innen teknologibransjen?

– Pandemien har på mange måter vært en katalysator for bransjen. Det er de nye teknologiselskapene som har reddet oss. To av de viktigste aktørene er BioNTech og Moderna, som begge er startups med en helt ny teknologi for å lage vaksiner. Videokonferanseselskapet Zoom er et annet nytt teknologiselskap som har vokst vanvittig. Jeg har aldri sett så klare eksempler på at det er de nye teknologibedriftene som bringer oss fremover og redder verden, sier han.

Pandemien har på mange måter vært en katalysator for bransjen. Det er de nye teknologiselskapene som har reddet oss.
Teknologiinvestor Trond Riiber Knudsen

Interessen for å investere i tech-selskaper er sterkere enn noen gang. Den elleville prisoppgangen i sektoren den siste tiden skremmer imidlertid ikke investoren – det er helt andre investeringer han er redd for i årene fremover.

– Den største risikoen for investorer og det norske samfunn er ikke de nye teknologiselskapene som vil være en del av fremtidens løsninger. Jeg synes det er interessant at det er så mye snakk om usikkerheten på Euronext Growth når den virkelig store utfordringen vår er at Norge er syltet ned med investeringer i sektorer, gamle eiendeler og selskaper som ikke er konkurransedyktige eller relevante fremover, sier investoren, som peker mot staten.

Investoren presiserer imidlertid at det er høy risiko ved å investere i enkeltselskaper på Euronext Growth, som nærmest er skapt fordi Norge ikke har en velfungerende venture-industri i Norge.

Men det er ikke bare norske investorer som har fattet interesse for landets teknologiselskaper. Nå har vi for alvor havnet på verdenskartet, mener den aktive investoren.

– Internasjonale selskaper har til de grader fått øynene opp for at Norge sitter på en gullgruve med kompetente mennesker og selskaper, og nå kommer flere etter. Ta for eksempel Softbank, verdens største fond innen venture-investeringer, som har investert i Kahoot, Autostore og Oda (tidligere Kolonial). Andre norske selskaper jeg tror vil spille en viktig rolle i fremtiden er blant annet agritech-selskapet Soilsteam, elbilladerselskapet Easee og programvareselskapet Spacemakers.