<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Truls Brataas Douchebag Kapital oppdrag 18/5-21 Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Born global

– Målet var å bygge en internasjonal merkevare fra dag én. Det har vi klart, sier gründer Truls Brataas.

Det startet med en skibag kalt The Douchebag. Den første prototypen ble til ved en symaskin på studenthybelen da gründer Truls Brataas (37) var student ved NTNUs Entreprenørskole. Ekstremsportentusiasten hadde lenge irritert seg over at det var mye plunder og heft knyttet til å pakke med seg alt det avanserte utstyret på tur. Sparepengene ble ofret, og støtten fra Innovasjon Norge var tilstrekkelig til at virksomheten ble stablet på bena. Brataas fikk med seg den svenske twintip-stjernen Jon Olsson på laget, og i løpet av et halvt år var skibagen solgt til hundretalls av kunder over hele verden. Dette var i 2012, og siden har det gått slag i slag. I dag selger selskapet bagger til ski, snowboard, sykkel og surf, samt ryggsekker, trillekofferter og accessories online til over 30 ulike land. Omsetningen nærmer seg 200 millioner kroner, mens resultat før skatt i fjor endte på over 20 millioner.

– Gründere er naive. Og takk gud for det. Man møter mange utfordringer på veien. Hadde jeg visst hva jeg gikk til er det ikke sikkert det hadde blitt noe selskap, sier Truls Brataas.

Verdensomspennende

Db Equipment har vært internasjonalt helt fra start. Selskapet holder hus i Mølleparken i Oslo, men produksjonen foregår i Asia. Lager finnes både i Europa, Nord-Amerika og Oseania, og kundene bor i hele verden. Over 70 prosent av omsetningen kommer fra utlandet.

– Vår merkevare har ingen landegrenser. Å være en digital, global merkevare fra start var derfor helt naturlig, forteller Brataas.

Grunnen til det var en global, men relativt avgrenset målgruppe.

– Vi begynte ganske snevert. Å selge ski- og snowboard-bager utelukkende i Norge ville ikke gitt verdens største business. Vi måtte tenke større enn det.

– Blir man ikke lett litt liten som norsk merkevare i det store utland?

– Jo, mange blir nok det.

– Det er vel enklere å skille seg ut i lille Norge?

– Relativt sett er det nok slik, men de folka vi snakker til bor ikke bare i Norge. De bor over hele verden. Vår første kunde var ikke norsk. Ikke den andre eller den tredje heller. Så det har aldri vært en problemstilling for oss. Hadde vi kun satset i Norge, ville vi ikke klart oss. Så enkelt er det.

Digitalt mindset

Brataas mener det er flere ting som må til for å lykkes globalt.

– Det er sammensatt, men for oss har det vært viktig med et digitalt mindset. Vi tilhører den første generasjonen som er oppvokst med digitale medier, og de fleste av oss har også teknisk bakgrunn. I tillegg må man ha global input i alt man gjør. Global input gir global output.

– Hvor viktig er nettverk?

– Nettverk er viktig for å knytte til seg gode folk og partnere. Men enda viktigere er internasjonal forståelse. Man må vite hvordan de ulike markedene fungerer.

De første årene markedsførte selskapet seg utelukkende under navnet Douchebags. Det navnet slo imidlertid ikke like godt an overalt.

– Heldigvis kan Db stå for mye forskjellig, avhengig av kampanje og målgruppe. Db er ikke en statisk merkevare. Det kan stå for Douchebags, men også Dream Bigger og Do Better. For eksempel. Bare fantasien setter grenser.

Enormt potensial

Db Equipment fant en nisje. Siden har utviklingen gått i rakettfart.

– Hva er hemmeligheten bak suksessen?

– At vi løste et problem på en meningsfull måte for sluttbrukeren. Uten tvil. Vi er et produktdrevet selskap.

– Men det holder ikke bare med et godt produkt?

– Nei, det er klart. Man må kunne løse finansiering, logistikk, produksjon, distribusjon og markedsføring også, men uten et bra produkt i bunn kommer du ingen vei. Man kan markedsføre gråstein som gull i noen måneder. Så blir man gjennomskuet. At kundene har en god brukeropplevelse er den beste markedsføringen man kan få.

– Er kategorien dere vokser i stor nok over tid, eller må dere jobbe bredere fremover?

– Kategorien er mer enn stor nok. Bare se på Samsonite, Herschel og Rimowa. Vi utvikler oss kontinuerlig, og vi får stadig flere markeder. Potensialet er helt enormt.

Reportasjer
Næringsliv