<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Jørgen Jørgensen Norrøna Foto: Privat

Norrøna er snart større ute enn hjemme

– Vårt mål er at halvparten av omsetningen skal komme fra utlandet i år. Det vil være en veldig stor milepæl, sier leder Jørgen Jørgensen.

Tradisjonstunge Norrøna har kledd opp turglade nordmenn, og stadig flere utlendinger, i over 90 år. Det hele begynte med lærremmer, lerretssekker og bomullsbekledning. I dag utvikler selskapet tekniske og funksjonelle produkter og klær for friluftsliv. Fjerdegenerasjonseier Jørgen Jørgensen overtok familiefirmaet for 15 år siden. Da lå turtøyprodusenten nede. Han tok en rekke grep, og har i en bransje med ekstrem konkurranse og prispress klart å skape en pengemaskin verdt om lag en milliard kroner.

– Jeg synes det er meget spennende å drive et selskap som har overlevd i så mange år, og som samtidig har vært drevet og eid av samme familie i fire generasjoner, sier den aktive lederen.

Klinket gamasjer

Norrøna er heleid av Jørgen Jørgensen. Han er også administrerende direktør. Den lidenskapelige friluftsentusiasten begynte å jobbe i selskapet allerede som 16-åring. Den gang klinket han gamasjer på akkord. Siden jobbet han på lageret, før han ble styreobservatør. Noen år senere ble han produktansvarlig, før han i en alder av bare 32 overtok ansvaret for hele familiebedriften. Samme år startet den internasjonale satsningen.

– Var det ditt initiativ?

– Jeg var nok en av hovedpådriverne, men for oss hadde det nok ikke vært noen vei utenom. I tillegg hadde det med timing å gjøre. Vi hadde utviklet en produktportefølje som troverdig kunne konkurrere med de andre store internasjonale merkene, og vi hadde da unike produkter som gjorde at vi ble et interessant merke selv om merkekjennskapen var lav.

Stort potensial

Mange norske produsenter av turtøy har de siste årene forsøkt seg på eksport, men Norrøna er en av få som virkelig har fått det til. Selskapets produkter er i dag å få kjøpt i 31 egne butikker i tillegg til 1.000 ulike forhandlere i Norge, Sverige, Finland, Sveits, Frankrike og USA. I tillegg kommer nettsalg til 60–70 forskjellige land. Og selv om det norske markedet fortsatt står for over 50 prosent av virksomheten, er det utlandet som er hovedfokuset for den videre satsningen.

– Eksportsalget var noe ned i fjor. Hovedgrunnen til det er nok at coronasituasjonen har påvirket sportsbransjen positivt i Norge, mens det har vært vanskeligere i utlandet. Vi håper imidlertid at mesteparten av vår vekst fremover kommer internasjonalt. Vårt mål er at halvparten av omsetningen skal komme fra utlandet i år. Det vil være en veldig stor milepæl, sier Jørgensen.

– Hvordan skal ekspansjonen foregå?

– Vi kommer ikke til å endre hovedfokus på hvilke land vi bruker mest tid på de neste årene. Det er mer enn nok potensial der vi er.

Viktig hjemmebane

Ifølge Jørgensen er det mest krevende med utenlandssatsningen å bygge merkekjennskap internasjonalt.

– I Norge har vi hatt 92 år med merkevarebygging, og nærhet til kundene. Vi er også et marked der en veldig stor del av befolkningen er friluftsinteressert, og vi er ikke så mange mennesker. Det gjør det forholdsvis enkelt å kommunisere mot målgruppen. Slik er det ikke i alle land. Vi ønsker å lage de ledende friluftsproduktene i verden, gjennom best kvalitet, funksjon, design og bærekraft. Da blir produktene blant de dyreste. Det er krevende å fortelle nye kunder denne historien på en overbevisende måte. Når kundene først har fått prøve produktene, er det lettere å overbevise dem.

– Er det viktig å ha en sterk hjemmebane før man prøver seg i utlandet?

– Ja. I de aller fleste markeder tror jeg det er helt avgjørende at man har lykkes i hjemmemarkedet først. Der har man mange fordeler, og klarer man ikke lykkes med dem, så tror jeg det blir krevende ute.

I tillegg er nettverk alfa og omega, mener Jørgensen.

– Det holder ikke at vi forteller hvor “flinke” vi er. Vi trenger lokale ambassadører, forhandlere og konsumenter som bekrefter at Norrøna er et merke av høyeste kvalitet og som dermed har troverdighet. Vi har lokale folk som jobber for oss i alle våre fokusmarkeder.

Reportasjer
Næringsliv