<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
I bøtter og spann: Hans Kristian Hansens selskap Total Holding har drøye 60 prosent av markedet i Norge for plastsøppeldunker med hjul. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Millioner av grunker på søppeldunker

– Vi er ganske få i markedet som leverer et så vidt bredt spekter av produkter, sier Hans Kristian Hansen.

Han startet med å kjøpe brukt renovasjonsutstyr som han pusset opp og solgte videre. Drøye 30 år senere leverer Hans Kristian Hansen avfallsløsninger for 150 millioner kroner årlig over hele landet. Total Holding, som gründeren eier alene, har drøye 60 prosent av markedet i Norge for plastsøppeldunker med hjul, og et sted mellom 80 og 90 prosent av leveransene går til kommunale og interkommunale selskaper, samt private husholdninger.

For to år siden inngikk Total en avtale om å levere 200.000 søppelbeholdere til Midt-Norge verdt 60 millioner kroner, og siden har Fredrikstad-bedriften vunnet flere store kontrakter også i Asker og Bærum, Haugesund, Bergen og Kristiansand. Oslo kommune har lenge vært en god kunde, og det samme har flere av de store avfallsaktørene som Norsk Gjenvinning, Ragn Sells og Franzefoss. Slikt blir det penger av. Resultatet har tikket jevnt og trutt oppover, og landet i fjor på drøye 15 millioner kroner.

– Mange har hatt det tøft under coronakrisen, men vår bransje har tvert imot hatt mer å gjøre. Avfallshåndtering er essensielt under en pandemi, der blant annet sykehusavfall skal behandles på en egen måte. Det har vært en voldsom boom. Vi har til tider hatt leveringsproblemer på noen produkter, sier Hansen.

Arvelig belastet

Han er arvelig belastet. Også hans far drev eget firma i avfallsbransjen, men produserte containerne selv. Det ønsket ikke sønnen å gi seg i kast med.

– Nei. Jeg er ingen produsent, jeg er glad i salg og produktutvikling. Derfor ble firmaet solgt, og jeg startet for meg selv, sier Hansen.

Først forsøkte han seg på å deale togvogner. Det gikk så som så. Da han like etter fikk nyss om at flere kommuner skulle gå over til plastsøppeldunker, kastet han seg rundt og kjøpte de gamle sekkestativene. Han omlakkerte dem, og solgte dem videre med god fortjeneste.

– Ikke alle kommunene byttet system med det samme. Det tok tid. Så mange var glade for å få kloa i billige, nyrenoverte søppelkasser. Det var vinn–vinn. Og hyggelig forretning for oss. Vi var oppe i et salg på 15.000 stativer i året på det meste.

En stor hit

Derfra har det gått i et forrykende tempo, og Total knyttet til seg den ene kontakten etter den andre. I dag kan selskapet skryte av en katalog som inneholder rundt regnet 2.000 ulike produkter innen avfall og kildesortering. Blant artiklene er også flere egenutviklede artikler. Blant annet en låsbar beholder for kasting av glass og metall, samt en liten klype til å feste plastavfallssekker på søppeldunkene med.

– Aller mest selger vi av plastsøppeldunker, men avfallsløsninger under bakken har også blitt en stor hit de siste årene. Bare den siste måneden har vi levert 70 slike anlegg, forteller Hansen.

– Hvem er din største konkurrent?

– Ja, si det. Enviropac er en leverandør som på mange måter kan sammenlignes med oss hva gjelder produktsortiment, men ellers er det ikke mange med hele konseptet. Få andre leverer totalløsninger slik som oss. Vår filosofi er at alt du behøver innen avfallshåndtering skal vi kunne levere.

Cowboyer

Hansen forteller ellers om en bransje som for en tid tilbake var under stort prispress.

– Det dukket opp endel cowboyer som leverte elendige produkter med urene plaststoffer i. Det ødela nesten markedet.

Total-gründeren med flere tok derfor initiativ overfor konsulentselskapene, og ba om større fokus på sirkulær økonomi, hvor andre kriterier enn pris ble vektlagt.

– Jeg sa at nå må dere begynne å tenke annerledes. Dette er ikke bærekraftig. Vi må fokusere på å forbedre produktene og lage nye innovative løsninger.

– Dere ble hørt?

– Ja, heldigvis. Så nå ser avfallsselskapene på andre kriterier enn bare pris, som for eksempel kvalitet, ergonomi og ulike miljøaspekter, når de vurderer anbudene. Det er både jeg og bransjen glad for.

Hansen ser derfor lyst på fremtiden.

– Absolutt. Vi er velsignet. Det kommer stadig nye regler for avfallshåndtering i Norge, og det finnes stadig flere kommuner å vinne. 

Reportasjer
Næringsliv