<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kobler av: Wiersholm-partner Tom Rune Lian er i stallen så ofte han kan.  Foto: Fredrik Hagen/NTB

– Har alltid hatt en cowboy i meg

– Jeg har vært opptatt av cowboyer siden jeg var liten og er i stallen så ofte jeg kan, sier Wiersholm-partner Tom Rune Lian. Han er en av de mest sentrale, men også minst profilerte eiendomsadvokatene som klientene blar opp 6.000 kroner i timen for.

Det er fristende å kalle trønderen for eiendomscowboy eller cowboyjurist, barndomsdrømmen, hestepasjonen og bransjen han bruker sitt jusverktøy på, tatt i betraktning. Men det ville falt på sin egen urimelighet. Sjelden har vi truffet på et intervjuobjekt som har åpnet seg så til de grader på kort tid og innvier oss i rom mange aldri vil åpne for andre, og i hvert fall ikke for en journalist.

Den meritterte forretningsadvokaten, som bistår mange av landets største og rikeste eiendomsinvestorer i kompliserte transaksjoner i milliardklassen, forteller nemlig raskt at han tok jusen på Friundervisningen i Trondheim for å slippe å flytte til Oslo, for det å flytte virket altfor skummelt. På kort tid får vi også vite at han fikk prolaps i ryggen dagen han gjorde seg ferdig med juridikum, at han ikke fikk komme på jobbintervju hos advokatfirmaet Bahr, og at han til tider har hatt lyst til å gi opp i Wiersholm fordi veien til toppen virket uoverskuelig.

Men på ett tidspunkt var det noe som løsnet.

– Det var før jeg rykket opp som partner i 2003, sier Lian, som nå er 52 og leder den voksende eiendomsavdelingen i det prestisjetunge advokatfirmaet Wiersholm.

– Da gikk det opp for meg at mye handler om relasjoner, flytte blikket ut og få overblikk og skjønne hvilken virkning man har på andre. Relasjoner er noe av det viktigste for å lykkes som forretningsadvokat. Det er antagelig et pluss å være litt ekstrovert, det er noe jeg selv har prøvd å lære meg. Før var jeg engstelig for mye.

Før var jeg engstelig for mye.
På toppen: Wiersholm-partner Tom Rune Lian er blant de mest ettertraktede eiendomsadvokatene i Norge. Foto: Javad Parsa/NTB

På pallplass

Markedet for næringseiendom er hetere enn noensinne, og det etter mange år med full fest.

Kapitals eiendomspanel spådde i september at det blir all-time high i transaksjonsmarkedet for næringseiendom i 2021, og at summen av alle næringseiendomstransaksjoner vil ende på 135 milliarder kroner, opp over 20 prosent fra i fjor.

For å få på plass transaksjonene kreves det ikke bare signaturer, men ofte kompliserte avtaleverk utformet av de mest kommersielt anlagte forretningsadvokatene.

En av disse er Tom Rune Lian. Tidligere i år kom han på en tredjeplass i Finansavisens årlige advokatundersøkelse, bak Bahr-partnerne Anne Sofie Bjørkholt og Andreas Rørvik. Lian er et ubeskrevet blad i norsk presse, men “alle” i eiendomskretser vet hvem han er.

Profil

Navn: Tom Rune Lian (52), partner og leder av eiendomsavdelingen i advokatfirmaet Wiersholm.

Aktuell fordi: Blant de fremste juridiske rådgiverne i et eiendomsmarked som koker.

Viktigste milepæl: 1. Å bli ferdig på jusen og få et godt resultat. Var så stort at jeg fikk prolaps. 2. Da datteren min ble født. Det å bli partner her var også en milepæl. Men det skled bare over fra én dag til en annen uten at jeg merket det. Derfor blir det annerledes.

Beste investering: Bruke tiden på Wiersholm. Det er grunnfjellet i tilværelsen og gir trygghet med flinke kolleger og spennende oppgaver.

Dårligste investering: Haha, tjene penger på bil og hest. Hvis du får noen gevinst, er du heldig. Jeg kjøpt en Chevrolet etter en USA-tur med familien. Det var plass til alt i den. Ingen i familien syntes den var kul. Jeg solgte den, og selvsagt med tap. Jeg har ofte angret på det salget, det var en fantastisk bil.

Best på: Dedikert. Gjør ikke ting halvveis. Flink til ikke å gi opp.

Dårligst til: Å si nei og sette grenser.

Min hverdag: Opp halv seks–seks. Altfor sent i seng. Spiser havregryn hver morgen. Tatt med fra sykkelproffen Knut Knudsen da jeg var ung og han holdt kostholdsseminar for sykkelklubben i Trondheim. Jeg trodde jeg skulle bli proff. Er fysisk på jobb halv åtte–åtte. Kjernetiden er frem til seks/syv. Er på jobb hele tiden når jeg må. I stallen så ofte jeg kan. Ser aldri på TV. Kanskje en maks en halv episode av “Game of Thrones” eller noe.

Hobby: Hest, sykkel og ski. Alt med stor motor og fart er også bra.

Bisto Ferd med Marienlyst

Geir Karlsen, investeringsdirektør i Johan H. Andresens Ferd Eiendom, kjenner Lian godt. Ferd brukte Wiersholm i forbindelse med kjøpet av NRK-tomten på Marienlyst for noen milliarder og ved kjøpet av den såkalte trekanttomten på Aker Brygge til halvannen milliard kroner.

– Tom Rune er klartenkt, kommersiell og catcher raskt essensen i en problemstilling, sier Karlsen.

Norwegian Property brukte også Wiersholm og advokat Lian da de kjøpte Telenor-bygget   i fjor, den største enkelte eiendomstransaksjonen i 2020 på 5,45 milliarder kroner.

– Tom Rune er pragmatisk og bidrar til at det blir et godt forhandlingsklima, sier finansdirektør Haavard Rønning i Norwegian Property, som ble tatt av børs i sommer av John Fredriksen.

– Han bistår oss løpende når vi skal by på eiendommer og i andre eiendomsrelaterte spørsmål. Tom Rune har alltid med en yngre ansatt som er ansvarlig for gjennomføring av due diligence og kjøpekontrakt, sier Rønning.

Ingen partyløve: – Fest er ikke helt min arena, men jeg har lært meg å takle slike sosiale sammenkomster, sier Tom Rune Lian. Foto: Javad Parsa/NTB

6.000 kr. i timen

Advokat og partner Henrik A. Christensen hos Ro Sommernes advokatfirma var Lians sjef i Wiersholm rundt årtusenskiftet. Han mener Lian har det som skal til for å være dyktig eiendomsadvokat: stor kapasitet, flink med jusen og et kommersielt overblikk.

– Tom Rune har en mild fremtoning. Mange tror man må være bulldoser for å lykkes som eiendomsadvokat. Hadde jeg drevet med eiendomsinvesteringer, og hatt råd, hadde jeg definitivt gått til Tom Rune, sier Christensen, som anslår at Lians timepris ligger på rundt 6.000 kroner.

– Tom Rune er dessuten over snittet opptatt av å holde seg i god form og unngår stort sett all form for gift, som kaffe og alkohol, forteller Christensen.

Tom Rune er over snittet opptatt av å holde seg i god form og unngår stort sett all form for gift, som kaffe og alkohol.
Henrik A. Christensen

Skattelistene for 2019 viste at Lians inntekt var 16,4 millioner kroner. Han sto oppført med en formue på 8,1 millioner kroner. Den reflekterte ikke verdien av en strandeiendom på Snarøya som han og hans nå fraseparerte ektefelle kjøpte av Flyr-gründer Erik Braathen i sin tid, eller hytta på Kvitfjell for den saks skyld, som de også har felles eierskap i.

Liker ikke fest

Kapital treffer Lian to ganger, først hos Wiersholm på Aker Brygge, så i stallen ved Heggedal i Asker, advokatens andre hjem.

– Heisann, sier Lian idet han kommer lett løpende opp trappen til resepsjonen hos Wiersholm.

Eiendomsadvokaten er kledd i blådress og en kritthvit, trang skjorte. Håret er strøket bakover. Det er noen dager siden han barberte seg. Blikket og stemmen er vennlig.

Rundt omkring står det kasser med øl, vinkjølere og hvite damaskduker i pent brettede stabler. Det skal være utsatt sommerfest for de rundt 300 ansatte i Wiersholm senere samme dag.

Firmaet har så visst noe å feire. I 2020 omsatte det for nesten 900 millioner kroner, opp fra 850 millioner kroner året før. Resultatet før skatt endte på over 450 millioner kroner. Lian anslår at eiendomsavdelingen på rundt 25 stykker drar inn 10–15 prosent av dette.

– Fest er ikke helt min arena, men jeg har lært meg å takle slike sosiale sammenkomster, sier han på litt avslepet trønderdialekt.

– Turte ikke flytte: – Jeg turte ikke å flytte fra Trondheim til Oslo for å gå på jusen. Det endte med at jeg tok det meste som privatist, sier Tom Rune Lian, en av Norges fremste eiendomsadvokater. Foto: Javad Parsa/NTB

Samme firma i 28 år

Det er snart 28 år siden Lian var på jobbintervju hos Wiersholm. Han var utflyttet trønder og hadde ingenting i Oslo, ikke noe nettverk. Men en han kjente litt fra Friundervisningen i Trondheim fortalte at Bahr og Wiersholm trengte folk.

– Jeg visste ikke noe om disse fra tidligere, men forsto at de jobbet med panterett og transaksjoner. Det var ting jeg syntes virket morsomt på studiet. Jeg tenkte at det var vel ok. De ringte fra Bahr, og sa det ikke var ledig der. Jeg fikk komme på intervju til Wiersholm. Der møtte én partner på intervjuet, og han stilte to spørsmål. Det første var om jeg ville bli advokat, og det andre var om jeg spilte fotball. Jeg svarte ja på det første og nei på det andre. Det siste svaret viste seg å være feil.

– Hva hadde fotball med jobb å gjøre i et av byens mest prestisjetunge advokatfirmaer?

– Det var på grunn av en årlig cup mellom de store advokatfirmaene. Det å svare ja på at jeg ville bli advokat var tross alt det viktigste, sier Lian, som har blitt i Wiersholm siden og nå leder eiendomsavdelingen.

– Stiller du samme spørsmål når du ansetter nå?

– Nei, jeg gjør det litt mer moderne, men jeg spør om kandidatene har pasjon for noe. Jeg tror man blir et mer helhetlig menneske og bedre advokat hvis man har en interesse, sier Lian.

Jeg spør om kandidatene har pasjon for noe. Jeg tror man blir et mer helhetlig menneske og bedre advokat hvis man har en interesse.

Selv kobler han nå av med sprangridning. Han ble hektet på hest via datteren på 19 som nå er sprangrytter med base i Nederland.

– Hatt litt flaks

Etter dotcom-krisen ble det advokatpartnerskap for Lian. Omtrent samtidig var det et oppsving i eiendomsmarkedet.

– Da var det om å gjøre å løpe. Henrik Christensen så det. Det er her det skjer nå. Det var bare å ta ballen, og legge fra seg egenstudier i japansk og opptaksprøver på diplomatstudiet. Helt fra starten på midten av nittitallet jobbet jeg sammen med ham. Da Henrik sluttet, var det i praksis ingen andre enn meg som drev noe særlig med eiendom i Wiersholm. Det har vokst veldig. Jeg har hatt litt flaks også og vært på rett sted til rett tid, sier han.

– Du har ikke vurdert å bytte firma underveis?

– Nei, nei, ikke på lenge, men det var noen år i starten at jeg lurte på om jeg skulle klare å bli partner. Jeg er et vanedyr, biter tennene sammen og står på. Dessuten er det skummelt å bytte firma. Og hvorfor skulle jeg det? Jeg har verdens beste jobb med fantastiske kolleger, og har etter hvert utviklet en mentalitet om at jeg får til det jeg vil, og at jeg skal slutte å bekymre meg for ting jeg ikke får gjort noe med. Dermed har alt blitt mye lettere.

Lyse utsikter: – Det er ikke nok til salgs. Alle vil kjøpe, sier Tom Rune Lian, som tjener godt på et hett marked. Foto: Javad Parsa/NTB

– Alle vil kjøpe

I dag jobber Lian mest med transaksjoner. Han har vært med på noen av de største i markedet.

– Jeg jobber med næringseiendom i alle varianter, inklusive finansiering, utleie og forvaltning samt strukturering og selskapstransaksjoner, sier han.

Lian bistår også klienter med utvikling. Advokaten forteller at det er en trend at endel av de som tradisjonelt har drevet med næring og kontantstrømeiendommer har beveget seg mer mot utviklingsprosjekter, også innen boligsegmentet.

– Det er ikke nok til salgs. Alle vil kjøpe. Lager langs E6 mellom Gardermoen og ned til Svinesund er i vinden. Premium kontorer går aldri av moten.

Lager langs E6 mellom Gardermoen og ned til Svinesund er i vinden.

– Det er ikke en mørk sky på himmelen?

– Det er i så fall renten, men den vil forhåpentligvis ikke slå så hardt.

– Hva med regjeringsskiftet og trolig innskjerpning på skattesiden?

– Skatt er alltid aktuelt. Alle må forholde seg til det, og regelendringer og innskjerpelser er noe som påvirker eiendomsmarkedet på samme måte som alle andre markeder. Det er helt sentralt at de som rådgir på advokatsiden har kunnskap om dette og forstår hvordan dette påvirker kommersielt.

“Value for money”: – Timepris komponeres ut fra en totalvurdering av elementer som kompetanse, effektivitet, servicenivå og tilgjengelighet, i skjønn forening med generell prisutvikling, sier Lian. Foto: Javad Parsa/NTB

Bundet av penger

– Timelønningene til forretningsadvokater er ville. Hvordan kommer dere frem til hvor mye timesatsen skal justeres opp?

– Timepris komponeres ut fra en totalvurdering av elementer som kompetanse, effektivitet, servicenivå og tilgjengelighet, i skjønn forening med generell prisutvikling. Det som betyr mest er likevel sluttsummen, herunder gjennomsnittspris og opplevd value for money, sier han.

For egen del mener advokaten at penger gir frihet, men man blir også bundet. 

– Det er ikke noe perfekt liv, selv om du har god råd. Jeg vet det er lett å si for noen som har det greit. Enhver inntekt finner sin utgift, en hest, en bil eller et hus. Men jeg skal ikke sitte her og klage altså. Men det å være partner er ikke noen free ride. Du kan ikke gjemme deg bort. Veldig mye av det vi gjør er salg. Det var skremmende for meg i starten, det å drive med kundepleie og salg, det var helt uhørt, sier han og tar en liten pause:

Enhver inntekt finner sin utgift, en hest, en bil eller et hus.

– Moren min jobbet i reisebyrå. En sommer var jeg budbilsjåfør og kjørte byen rundt med flybilletter. Det var på en måte salg og bedriftens ansikt utad. Jeg tenkte bare at det var gøy å kjøre bil, sier han.

Faren var bygningsingeniør. Lians opprinnelige plan var å bli arkitekt, men så kom han ikke inn på studiet i første omgang. På slutten av åttitallet var det dessuten krise i byggebransjen og dårlige utsikter til å få jobb.

“Moderne advokat”

Advokat Stig L. Bech, som tidligere jobbet i Bahr, toppet Finansavisens advokatundersøkelse innen eiendom i en årrekke, men så gikk han til utvikleren Solon. Nå har han begynt i Wiersholm og har Lian som sjef.

– Hva måtte du lokke med for å få Stig til å begynne her? Dere var konkurrenter tidligere?

– If you can’t beat them, join them. Jeg har kjent Stig i snart 25 år. Jeg tenkte det var kult å jobbe med ham, sier Lian.

Bech sier, ikke helt uhildet, at Lian er en av bransjens beste advokater.

– Tom Rune behersker et bredt spekter av jusverktøyet, samtidig som han er fullt oppdatert på kommersielle forhold. Som leder er han så langt fra den autoritære typen det er mulig å komme. Tom Rune styrer med raushet og empati og oppnår naturlig respekt gjennom faglig dyktighet. Han er en advokat av den moderne skolen. Og aller viktigst, han er rytter, og rett og slett en fin fyr, sier Bech om sin nye sjef.

Tom Rune er en advokat av den moderne skolen.
Stig L. Bech

– Kan bli lurt

Et par uker senere møter vi advokat Lian ved Heggedal sør for Asker. På parkeringsplassen utenfor skiller en matt sort Audi e-tron GT seg ut. Det henger en hvit skjorte på en knagg i baksetet.

Advokaten venter utenfor stallen, nyklippet, i hettegenser, sort jakke, høye støvler og mørke ridebukser.

– Man rir bare i olabukser én gang, sier han.

I konkurranser er tradisjonen at ridebuksene skal være lyse. Lian deltar i konkurranser i sprangridning på lavt nivå.

– Premiene er sløyfer, heder og ære, sier han idet vi går bort til varmblodshoppen Sienna med belgisk avstamning.

Vanskelig regnestykke: – Du har så vanskelige spørsmål. Noen mener jeg har få hester, andre mange. Jeg har én, datteren min har noen flere, sier Lian, som her står med sin Sienna. Foto: Fredrik Hagen/NTB

– Kan bli lurt

Det er den tredje hesten han har. Lian vil ikke ut med kjøpesummen for hoppen, som veier 600 kilo.

– Du kan få hester kastet etter deg. The sky’s the limit. Når man kjøper en hest, må man tenke på hvilket behov man har. Det er farlig å kjøpe feil hest. Man må unngå en hest med skavanker og skader. Man kan bli lurt når man kjøper hest, det er som med bruktbiler. Ellers ser man på alder, kjønn og om hesten er kastrert, sier han og gir Sienna gulrot. Lian selv er vegetarianer.

Man kan bli lurt når man kjøper hest, det er som med bruktbiler.
– Aldri trodd: – Jeg tenkte lenge at sprangridning ikke er en sport. Jeg hadde aldri trodd at det skulle være så vanskelig å ri, sier Lian. Foto: Fredrik Hagen/NTB

– Hvor mange hester har du?

– Du har så vanskelige spørsmål. Det kommer an på hvem du spør. Noen mener jeg har få, andre mange. Jeg har én, datteren min har noen flere, sier han.

Idrett har alltid vært, og er fortsatt viktig for Lian. 

– Jeg har alltid hatt en cowboy i meg. Jeg tenkte lenge at sprangridning ikke er en sport, men det er faktisk en ekstremsport. Jeg hadde aldri trodd at det skulle være så vanskelig å ri. Første gang jeg satt på en hest var jeg 45 år. Det var for flaut å begynne på rideskole med jenter på ti år. Jeg tok privatundervisning. Cowboygreia jeg hadde med hest er borte. Nå handler det bare om å finne flytsonen, koble av.

Første gang jeg satt på en hest var jeg 45 år. Det var for flaut å begynne på rideskole med jenter på ti år.

– Endel forretningsadvokater starter for seg selv etter hvert, eller går over på investorsiden. Hva er din plan?

– Tiden får vise, men jeg har absolutt ingen planer om å gi meg. Jeg har masse energi og synes det jeg driver med nå er utrolig moro. Jeg gleder meg ikke til å bli pensjonist, og tenker ikke noe på det. Jeg lever i nuet. Det er vel derfor jeg klarer meg.

Reportasjer
Næringsliv