<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Alltid på jobb: - Jeg tenker stadig på posisjonene vi har og om man bør endre på noe, men jeg liker veldig godt jobben min, så jeg synes det er verdt det, sier Ivar Harstveit, forvalter av fondet Delphi Green Trends.  Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Forvalter flere hundre millioner kroner

Som 27-åring ble Ivar Harstveit i fjor Norges yngste fondsforvalter med ansvar for det nye bærekraftfondet til Delphi Fondene. Med rekordhøye opp- og nedturer i markedet over det siste året har læringskurven skutt i været.

– Siden coronaviruset brøt ut har vært litt av en berg-og-dal-bane, men det har også vært en utrolig mulighet for å utvikle meg, sier porteføljeforvalter i Delphi Fondene, Ivar Harstveit.

Det nærmer seg et år siden Harstveit kapret det han beskriver som drømmejobben etter å ha rykket opp som porteføljeforvalter i Delphi Fondene. Den nå 28 år gamle forvalteren kunne da titulere seg som Norges yngste, med ansvar for det nye bærekraftfondet Delphi Green Trends.

Fondet, som eies av Storebrand, ble etablert på slutten av fjoråret med en startkapital på 100 millioner kroner. I dag har det en forvaltningskapital på over det dobbelte, på rundt 220 millioner kroner, og porteføljen består nå av 40 selskaper.

– Hvordan er det å ha eneansvar for så store verdier?

– Noen ganger tenker man ikke over det, og andre ganger tenker man, “oh shit”. Men alt i alt er det veldig lærerikt og gøy, sier Harstveit.

Les også:

Handlet aksjer under forelesningene på BI

Selv om Harstveit var grønn som forvalter da bærekraftfondet ble etablert i fjor, er investeringer og aksjer langt ifra ukjent for 28-åringen.

Snart ti år har gått siden han kjøpte sin første aksje på Oslo Børs, og det var nettopp denne interessen som gjorde at han valgte å starte på siviløkonomstudiet ved Handelshøyskolen BI etter et år i militæret. Målet ble å komme inn i skolens børsgruppe for å finne likesinnede, og Harstveit fikk fort innpass. Ikke lenge etter etablerte Harstveit og noen kompiser et investeringsselskap som en hobby ved siden av studiene.

– Vi spyttet inn rundt 100.000 kroner hver og handlet aksjer i forelesninger og på kveldene mens vi leste.

Learning by doing: – Jeg føler jeg har lært langt mer utenfor skolen enn på skolen. Det er ganske langt fra teorien man lærer i skolebøkene til hva som faktisk skjer i den virkelige verden, sier Ivar Hartveit, forvalter i Delphi Fondene. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Like før oljeprisens fall i 2014 valgte BI-guttene på rundt 20 år å shorte flere oljeserviceselskaper. Rasjonalet var at sektoren skulle kutte i investeringer, og ikke lenge etter stupte oljeprisen.

– De fleste selskapene vi hadde shortet falt over 50 prosent. Vi følte oss litt som guder der og da, noe som satte i gang en iver etter å lære enda mer, sier han.

Men etter den euforiske opplevelsen kom noen tilbakeslag. Det var viktig for læringen samt forståelsen av hvor fort ting kan snu, presiserer Harstveit, som i utgangspunktet fattet interesse for finans etter finanskrisen i 2008.

Langt fra teori og praksis

Under studiene på BI dro han på utveksling til Singapore, før han kom hjem og fikk plass rundt meglerbordet hos Pareto mens han tok master i finans. Her hadde han en deltidsstilling som assistent på aksjemegling.

Selv om Harstveit kom seg igjennom masteren med gode karakterer, var det mye mer lærerikt å drive med egne prosjekter og lese seg opp på aksjer og markedene på fritiden, forteller han.

– Jeg føler jeg har lært langt mer utenfor skolen enn på skolen. Det er ganske langt fra teorien man lærer i skolebøkene til hva som faktisk skjer i den virkelige verden.

Jeg føler jeg har lært langt mer utenfor skolen enn på skolen.

Etter siviløkonomstudiene i 2018 bar det videre til PwC hvor han begynte i revisjon, før han ble ansatt som analytiker i Delphi Fondene året etter. Her brukte Harstveit mye tid på å finne grønne selskaper til de andre forvalterne, noe som etter hvert gav liv til bærekraftfondet som Harstveit i dag forvalter.

Tidlig ute: Forelesninger og lange dager på lesesalen på BI gikk med til å kjøpe aksjer og følge med på finansmarkedene under sivøk-studiet, forteller Ivar Harstveit. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Stress – en naturlig del av jobben

Læringskurven, og muligens nervene, til Harstveit har nok skutt i været med både voldsomme opp- og nedturer i løpet av det siste året. For like før Delphi Green Trends ble etablert i fjor, galopperte såkalt grønne aksjer i full fart oppover på Oslo Børs. Og den eksplosive kursveksten fortsatte inn i de første månedene av 2021.

– Ettersom fondet ble etablert i desember i fjor, fikk vi med oss oppturen i januar og februar, så det var åpenbart en veldig god start for fondet, sier Harstveit om drømmestarten.

Men oppgangen i mange av de grønne aksjene skulle vise seg å snu ikke lenge etter. For utover i februar og mars dundret mange av kursene ned.

– Siden har det vært veldig volatilt, men totalt sett er fondet opp rundt 11 prosent hittil i år noe som er bra i forhold til investeringsmandatet og temaene vi er investert i.

– Hvordan takler du det når det stormer som verst?

– Stress er en naturlig del av jobben, men man kan ikke bare blokkere det helt. Å finne balansen mellom jobb og avkobling tror jeg er viktig. Jeg er veldig glad i friluftsliv, det er måten jeg kobler av på.

Alltid på jobb

Fondet som Harstveit forvalter, er et globalt fond, og porteføljen består av selskaper fra Asia i øst til Amerika i vest. Det gjør at siviløkonomen nærmest konstant er på jobb.

– Vi overvåker markedene og følger med på nyheter spesielt relatert til våre selskaper. Om morgenen sjekker jeg Asia, på dagen følger jeg med på Europa, og på kvelden er det USA.

– Er du på jobb når du ikke er på jobb?

– Ja, til de grader, lyder svaret kontant. Jeg tenker stadig på posisjonene vi har og om man bør endre på noe, men jeg liker veldig godt jobben min, så jeg synes det er verdt det.

– Hva ser dere etter når dere skal finne selskaper å investere i?

– I Delphi Fondene bruker vi en metode hvor vi forsøker å identifisere trender, sektorer og enkeltaksjer som kan vise til de beste vekstutsiktene, avhengig av hvor vi er i den økonomiske syklusen, forklarer han.

Betydningsfullt: Noe av det viktigste Ivar Harstveit gjør i jobben, er å være med på å flytte kapital til selskaper som forhåpentligvis kan bidra til at verden blir et bedre sted. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Bidra til at verden blir bedre

Formålet med aksjefondet som siviløkonomen forvalter, er å investere i aksjer globalt, inkludert fremvoksende markeder, som har grønne inntekter knyttet opp mot temaer som fornybar energi, sirkulær økonomi, grønne bygninger og infrastruktur, grønn mobilitet eller bærekraftige økosystemer og jordbruk. Det er her man finner mange av fremtidens vinnere, ifølge Harstveit.

– Det viktigste jeg gjør i jobben min fra dag til dag er avkastningen. Men i det lengre løp er jeg med på å flytte kapital til selskaper som forhåpentligvis kan være med på å bidra til at verden blir et bedre sted. Jeg har stor tro på det grønne skiftet og veldig på hva vi i Delphi Fondene gjør.

Forvalterens beste egenskaper er at han er nysgjerrig, samtidig som han ikke tar alt for god fisk ifølge ham selv.

– Jeg har også en evne til kritisk tenkning, noe jeg tror er viktig i denne jobben, sier han.

– Hvorfor tror du Storebrand og Delphi Fondene valgte å satse på deg som forvalter?

– Jeg må vel ha gjort noe riktig, og håper jeg har vist meg verdig den tilliten de har gitt meg, sier Harstveit.

Det bekrefter investeringsdirektør i Storebrand Kapitalforvaltning, Bård Bringedal, som ansatte Harstveit, at han er:

– Ivar har ikke gjort våre vurderinger til skamme, og har vokst med stadig økt ansvar på teamet og nå også rollen som forvalter for et eget fond, sier Bringedal, som mener at Harstveit har alle forutsetningene for å bli en god forvalter.

Fornøyd: Ivar har ikke gjort våre vurderinger til skamme, og har vokst med stadig økt ansvar på teamet og nå også rollen som forvalter for et eget fond, sier investeringsdirektør i Storebrand Kapitalforvaltning, Bård Bringedal som ansatte Harstveit. Foto: CF Wesenberg

Gjør noe man genuint interesser seg for

Ifølge investeringsdirektøren finnes det ingen eksakt oppskrift på hvem som har forutsetninger for å bli en god forvalter, likevel er det visse ferdigheter som de ser etter når de ansetter. Harstveit kunne huke av på alle, meddeler Bringedal.

– Analytiske ferdigheter står også høyt på vår sjekkliste, og det kan være alt fra matte og statistikk til programmering og til en generell nysgjerrighet og vilje til å grave frem detaljer om et tema man interesserer seg for. Også her hadde Ivar alle forutsetninger.

– Interesse for finans og økonomi generelt, og investeringer og aksjer spesielt, er alltid et godt utgangspunkt, da de fleste gjør en bedre jobb i roller hvor man jobber med noe man genuint interesserer seg for, sier Bringedal. Harstveit sier seg enig:

– Mitt beste karrieretips er å finne en jobb som matcher interesser. Uavhengig av hva det er, bør man velge en karriere hvor man kan dra nytte av interessene sine, da tror jeg man vil trives bedre og kan gi mye mer, sier forvalteren.

Les også:

Reportasjer
Næringsliv