<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Racer på børs

Han ble rik på biler og dekk. Siden har investor Egil Stenshagen gitt bånn gass i aksjemarkedet, med stort hell.

Børsrally: Egil Stenshagen har tjent gode penger på aksjeinvesteringer etter at han solgte bilvirksomheten. Foto: Iván Kverme
Næringsliv

Egentlig var det hockeystjerne han ville bli. Men Egil Stenshagen (74) var også god med kart og kompass, og ble som ung headhuntet til å være kartleser i et billøp. Snart havnet han i førersetet, og i løpet av de neste årene vant Stenshagen hele ti NM-titler, og ble europamester i rallycross to ganger. Det ene førte med seg det andre, og noen år senere hadde han bygget opp en milliardformue på biler, dekk og felger, samt noe eiendom, gjennom Egil Stenshagen Holding. 

For ti år siden ble de største bilforretningene solgt. Stenshagen er fremdeles investert i biler og dekk, men har også satset på børs gjennom Stenshagen Invest med god fortjeneste. Selskapet har de siste elleve årene hatt en gjennomsnittlig avkastning på 20 prosent, og inneværende år ser ut til å bli all-time high. Kapital verdsatte nylig Stenshagens formue til fire milliarder kroner.

– Verdiutviklingen har vært veldig fin i år. Vi er langsiktige og bruker lang tid på å analysere. Aksjekursene forsøker vi å ikke bry oss for mye om. Det er hvordan selskapene utvikler seg som er det sentrale, sier Stenshagen.

Vi er langsiktige og bruker lang tid på å analysere. Aksjekursene forsøker vi å ikke bry oss for mye om.
Egil Stenshagen

Stein på stein

Regnskapet viser at Stenshagen Invest gikk inn i året med investeringer for nærmere 2,5 milliarder kroner utenom bil og dekk, hvorav 60 prosent var børsnotert. Kapitalen forvaltes sammen med sønnen Jørgen Stenshagen og tidligere analytiker Kjetil Garstad.

– Det er Jørgen og Kjetil som er racerne. De har bred og god erfaring fra finansbransjen. Selv stiller jeg med over 50 års erfaring, i tillegg til at jeg er nysgjerrig og glad i mennesker, sier investoren beskjedent.

– Er aksjeteft medfødt?

– Noen har kanskje medfødt businessteft i alle fall. Eller de får de inn med morsmelken. Selv er jeg oppvokst i et nøkternt arbeiderhjem på Tøyen i Oslo, hvor business ikke var noe tema. Jeg lærte imidlertid viktigheten av ikke å bruke mer enn man har.

Stenshagen har hele veien bygget stein på stein, og fremholder at han er forsiktig.

– Vi har stor respekt for risiko.

– Hva gjør det med nattesøvnen din når selskaper du har investert i gjør det dårlig?

– Det er vi ganske avslappet til. Vi investerer kun for egne penger og har ingen å stå til ansvar for. Heller ingen banker.

Bred portefølje

Stenshagen Invest er investert i omkring ti børsnoterte selskaper, bl. a. AF Gruppen, B2 Holding, Bouvet, Protector og Bakkafrost. I tillegg har selskapet gått inn i noen spesialfond innen helse og ny teknologi.

– Vi er opptatt av god ledelse og god bedriftskultur i selskapene vi går inn i, sier investoren.

– Hva er deres aller beste investering så langt?

– I kroner og øre har det utvilsomt vært Bank Norwegian, sier investoren.

Disse aksjene ble nylig innløst gjennom oppkjøp.

– Ja, dessverre. Vi var med nesten fra start. Noen ganger gikk det så bra at vi måtte selge oss noe ned, men hver gang kom vi oss inn igjen.

– Og din største bommert?

– Vi tapte noen kroner på Norwegian. Det var vanskelig å forutse pandemien som kom.

Komfortable

Stenshagen sier han synes det er vanskelig å vite om man står overfor en korreksjon eller et krakk i markedet.

– Nei, det er ikke lett å forutse. Det sagt kan det være risiko for en korreksjon når det over tid har gått veldig, veldig bra. Heldigvis har det tatt seg raskt opp igjen de siste gangene det har skjedd.

– Hva tror du om aksjemarkedet fremover?

– Jeg tror det skal opp, ned eller at det fortsetter som nå. Det er litt flåsete sagt, men det er vanskelig å spå. Over tid antar vi imidlertid at endel selskaper vil ha god verdiutvikling, mens noen dessverre blir tapere. Det gjelder å finne vinnerne.

– Og hvem er det?

– Vi går regelmessig igjennom vår portefølje, og er komfortable med det vi sitter med.