<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Vanlige folks tur? Fluid Finance, med skatteflyktningen Alexander Vik i spissen, mener at banknæringen alltid har handlet om “å fylle lommene til eliten – i stedet for å hjelpe vanlige folk”. Nå tar Vik og kryptoeventyret opp kampen mot bankene.  Foto: REX/Shutterstock/NTB

Skal forbedre verden med nytt kryptoeventyr

Den omstridte norske milliardæren Alexander Vik satser på startupen Fluid Finance, som angivelig skal revolusjonere verden og hjelpe “vanlige folk” ved å bygge et bankalternativ i krypto.

“Vårt syn er at banknæringen alltid har handlet om å fylle lommene til eliten – i stedet for å hjelpe vanlige folk. Det er derfor de rike alltid ser ut til å bli rikere. Så vi skapte Fluid Finance. Bankalternativet. Bygget av et fellesskap av mennesker som deg for en mer rettferdig og bedre verden,” reklameres det på hjemmesiden til Fluid Finance.

Selskapet, som har base i Genève i Sveits, hevder å være først i verden med å integrere tradisjonell finans- og kryptoarkitektur. Startupen er notert på den desentraliserte kryptobørsen Sushiswap, og skal være det første selskapet i Sveits som er kapitalisert i kryptovalutaen Ethereum. 

Dette er et fremskritt som vil forbedre finansverdenen, hvis vi lykkes.
Alexander Vik, styreleder og investor i Fluid Finance

I spissen for det nye kryptoeventyret står den norsk-svenske finansmannen Alexander Vik, som med tiden har klart å gjøre seg til finanskjendis over store deler av verden. I 2014 omtalte det amerikanske finansbladet Forbes ham som “verdens mest interessante mann – så lenge han ikke skylder deg penger”.

Mediesky skatteflyktning

Vik var den rikeste mannen i verden med norsk pass da selskapet Xcelera, hvor han var sjef og storaksjonær, ble tidenes børssuksess under IT-hysteriet (se tekstboks). Han er offisielt bosatt i Monaco, men bebor samtidig et palass i fornemme Connecticut utenfor New York som i sin tid ble bygget for den styrtrike Rockefeller-familien.

Milliardæren har stadig vært i medienes søkelys både i Norge og internasjonalt for sine godt timede og ofte konfliktfylte forretninger, og ikke minst i forbindelse med kampen mot Deutsche Bank. Storbanken mener at Vik skylder dem flere milliarder kroner, og har jaktet på formuen hans i årevis. I desember 2021 omtalte Kapital at banken beskylder ham for å være involvert i uredelig spill og sågar svindel i form av overføringer av store verdier til skallselskaper i skatteparadiser for å unngå å betale gjeld.

Nå skal altså den mediesky skatteflyktningen – via Fluid Finance, hvor han er styreleder og investor – tilsynelatende fremme vanlige folks interesser ved å kjempe mot den globale bankindustrien og bygge en bedre bankmodell for angivelig å forbedre verden.

– Vi håper å få hundre millioner av brukere en dag. Jeg tror det er et stort behov rundt i verden for det Fluid kommer til å tilby, sier Vik i en av videoene til Fluid Finance på YouTube.

Vi håper å få hundre millioner av brukere en dag.
Alexander Vik, styreleder og investor i Fluid Finance

Kunsten å bli milliardær

Med en norsk forretningsmann som far, og datteren til en tidligere svensk ambassadør til Uruguay som mor, vokste Alexander Vik opp i Sverige. I sin ungdom var han et lysende golftalent – blant annet ble han norgesmester på 1970-tallet. Etter to NM-gull dro han til USA og studier ved Harvard. Han jobbet ni år som megler på Wall Street, blant annet i Lehman Brothers, og hadde styreverv i en rekke selskaper i New York, før han på slutten av 1980-tallet benyttet nedgangen i aksjemarkedet til å kjøpe seg inn i flere investeringsfond. Meglerfirmaet han opprettet ble senere etterfulgt av et forsikrings- og eiendomsmeglerfirma, og deretter ballet det på seg.

I år 2000 var Vik kjent for å være den rikeste personen i verden med norsk pass.

I 2008 sendte svensk TV dokumentarfilmen “Kunsten å bli milliardær”, som viste hvordan Vik skapte selskapet Xcelera og gjorde en kule på internettboomen. Ved hjelp av flotte pressemeldinger skrevet av drevne PR-rådgivere, og journalisters påfølgende avisartikler om selskapets lysende fremtid, uten å ha sett et eneste regnskap, økte Xceleras børsverdi med hele 74.000 prosent på mindre enn ett år. På det meste var selskapet verdsatt til over 100 milliarder norske kroner på American Stock Exchange. Det gav Vik en 159. plass på magasinet Forbes' liste over verdens rikeste, med en formue på 2,9 milliarder dollar.

Men boblen sprakk etter hvert. Da de faktiske regnskapstallene kom på bordet, viste det seg at omsetningen var beskjedne 299.000 dollar. Vik var imidlertid forut for sin tid, og solgte aksjene sine før verdien falt som en sten. I kjølvannet lå småsparere som følte seg forsmådd.

Pengene Vik lyktes å selge aksjer for skal ha dannet grunnpilaren i det Turks and Caicos-registrerte selskapet Sebastian Holdings, som i 2013 ble dømt i Storbritannia til å betale skyhøye summer til Deutsche Bank.

I 2019 ble formuen til Vik anslått til en milliard dollar, hvilket kvalifiserte til en 2.057. plass på Forbes-listen. 

Bader i luksus: Alexander Vik var i sin tid mest kjent for å være den rikeste personen i verden med norsk pass. Her fra den storslåtte vingården han har bygget opp i den vakre Millahue-dalen i Chile, der han lager vin i verdensklasse. Foto: Privat
Luksusranch: Alexander Vik eier en rekke luksuseiendommer rundt omkring i verden. Selve indrefileten i hotellkjeden hans er den vakre syvstjerners ranchen Estancia Vik Jose Ignacio i Uruguay. Foto: Estancia VIK José Ignacio

“Vil forbedre finansverdenen”

På videoen intervjues Vik av selskapets markedssjef Jessica Walker, og han forteller hvorfor han satser på nettopp Fluid.

– Min sønn og jeg jobbet med et tilsvarende konsept. En dag jeg spilte padel, noe jeg prøver å gjøre så ofte som mulig, kom jeg i snakk med en fyr som fortalte at han jobbet i et fintechselskap. Det ble etter hvert klarere og klarere for meg at dette var komplementært med vårt prosjekt. Så møtte jeg Robert (grunnlegger og adm. dir. Robert Sharratt, red.anm.) og resten av teamet, og vi fant ut at det er mye bedre å slå oss sammen og bli en gamechanger innen kryptoverdenen og finans, forteller Vik.

På markedssjefens spørsmål om hva det er med selskapets forretningsmodell som gjør den så interessant for Vik, svarer han følgende:

– Det er bedre å gi makten til folket, så alle kan kontrollere sin egen økonomi, sende penger over hele verden, investere i kryptovaluta, trade i kryptomarkedet, og det helt gratis. Dette er et fremskritt som vil forbedre finansverdenen, hvis vi lykkes, sier Vik.

Tette bånd til kollapset eventyr

Ifølge selskapets hjemmesider skal du med Fluids app, der de skal integrere alle fordelene med tradisjonell bankvirksomhet med alle fordelene med krypto, kunne ha opptil 32 globale valutaer og et ubegrenset antall kryptovalutaer i samme digitale lommebok. Du skal også kunne veksle 180 forskjellige valutapar, i tillegg til blant annet å sende penger hvor som helst i verden i løpet av sekunder, helt gratis. Etter hvert skal du også kunne kjøpe digitale eiendeler, investere i tokeniserte verdipapirer, låne penger og mye annet flott.

“Nå vil vi ikke lenger vente på at det tradisjonelle banksystemet skal våkne opp og ta seg sammen,” heter det på hjemmesiden.

Detaljene rundt hvordan bankalternativet er bygget opp er kompliserte. Via enkle skrytevideoer som jevnlig legges ut på YouTube gir imidlertid Fluid det de omtaler som et glimt av hva som nå foregår bak kulissene i selskapet. I første episode fra mars i år forteller grunnlegger og administrerende direktør Robert Sharratt hvordan utviklere fra hele verden nå jobber på spreng for å forbedre verden.

– Jeg har skapt dette selskapet og tror virkelig at dette vil endre folks liv, sier Robert Sharratt på YouTube-videoen.

Jeg har skapt dette selskapet og tror virkelig at dette vil endre folks liv.
Robert Sharratt, adm. dir. i Fluid Finance

Det som ikke fremgår hverken av skrytevideoene eller på hjemmesiden, er at Fluid Finance minner faretruende mye om det sveitsiske kryptoselskapet Crescofin, som Robert Sharratt var på farten med i 2020 og 2021. Også Crescofin skulle bygge opp et revolusjonerende bankalternativ innen krypto for å forbedre verden, men eventyret kollapset.

“Den tvilsomme kollapsen”

Under overskriften “Den tvilsomme kollapsen til en regulert Genève-fintech”, omtalte det sveitsiske magasinet Bilan i oktober 2021 hvordan kryptotokenet som representerte Crescofins aksjer – og som var notert på en desentralisert kryptobørs – mistet 99 prosent av sin verdi den 17. september i fjor.

“På én dag har prisen på Crescofins tokens falt til nesten null. Tokenet er avnotert og nettsiden svarer ikke lenger. Fra en markedsverdi på 20 millioner franc til nesten 0 på noen få timer,” skrev Bilan.

Crescofin ble grunnlagt i 2019 av Robert Sharratt og en medgründer. Det ble hevdet å være et regulert sveitsisk bankalternativ, der innskuddene var forsikret av Lloyd’s, og det ble lovet en trygg avkastning på såkalte stablecoins, en kryptovaluta som er knyttet til et annet stabilt aktivum. Selskapet opererte med flere ulike tokener, og måten dette var konstruert på var komplisert. Men enkelt forklart skal årsaken til kurskollapsen ha vært at en storeier prøvde å dumpe tokens verdt millionbeløp.

Estancia Vik: Den enorme dagligstuen, utsmykket med uruguayanske geoder og spennende samtidskunst, har blitt beskrevet som et slags moderne barokt sixtinsk kapell. Foto: Estancia Vik Jose Ignacio

I etterkant av kollapsen beroliget Sharratt bekymrede Crescofin-investorer med at de skulle få investeringen sin tilbake i form av nye tokens fra et nytt selskap – nemlig Fluid Finance. For hver token de hadde, skulle de få ti nye Fluid-tokener.

“Den nye Fluid Finance-plattformen og dens token, som har vært under forberedelse i flere uker og i stor grad er inspirert av Crescofin, representerer det siste håpet for Crescofin-aksjonærene, hvis token har blitt gjort uomsettelig ved uttørking av likviditet og avnotering fra hovedplattformene,” skrev Bilan i oktober i fjor.

– Koordinert og ondsinnet kampanje

Den ikke navngitte storaksjonæren som ble anklaget for å stå bak kurskollapsen i Crescofin, nekter for å dumpet sine tokens. I et innlegg på telegramkanalen Telemetrio skrev han i november i fjor at han har vært gjenstand for en koordinert og ondsinnet feilinformasjonskampanje som har truet hans venners og kjæres velvære, og at han har varslet ledelsen i Crescofin om at det er forbudt å overføre eiendeler fra Crescofin til Fluid Finance, dersom en slik overføring skjer til skade for Crescofins aksjonærer og kreditorer. Han skal også ha startet rettslige prosesser.

Hva som i realiteten skjedde med Crescofin, og om Fluid Finance bare er en rebranding av selskapet som kollapset, forblir et mysterium. Hverken Robert Sharratt eller Alexander Vik besvarte Kapitals spørsmål i saken innen deadline. De har “travle timeplaner de kommende dagene”, ifølge markedssjef Jessica Walker i Fluid Finance, som skriver følgende i en e-post til redaksjonen:

– Vi har mottatt spørsmålene og setter pris på muligheten til å gi dere litt mer informasjon om selskapet vårt og produktene. Vi håper imidlertid dere forstår at vi ikke kan kommentere noen spørsmål som gjelder Crescofin på dette stadiet, da dette er et tema knyttet til pågående rettslige prosesser, skriver Walker.

Vi håper dere forstår at vi ikke kan kommentere noen spørsmål som gjelder Crescofin på dette stadiet, da dette er et tema knyttet til pågående rettslige prosesser.
Jessica Walker, markedssjef i Fluid Finance

– Veldig unik modell

Markedssjefen er mer lysten på å fortelle om alt det flotte og unike ved Fluid Finance. Om den kompliserte eierstrukturen og de såkalte $FLUID-tokenene de selv har utstedt, skriver markedssjef Jessica Walker dette:

– Når det gjelder spørsmålene deres om aksjer, er det viktig å merke seg at Fluid Finance har utstedt sine aksjer ved å gi ut aksjetokens på Ethereum-blokkjeden: en veldig unik modell, som gir mulighet for en mer rettferdig fordeling av egenkapital til den bredere offentligheten. Alexander Vik, som begynte i Fluid Finance som styreleder 11. november 2021, eier i dag 17,6 prosent av aksjene, mens Robert Sharratt eier 58,1 prosent. Alle andre aksjer er enten reservert for opptjening og frigivelse for selskapets ansatte, eller de er tokeniserte eiendeler på kjeden.

Markedssjef Walker reklamerer med at flere av Fluids produkter allerede kan tas i bruk:

– Vi er veldig stolte av å si at en stor del av produktutviklingen vår allerede er live: Webappen vår kombinerer det beste fra to verdener for brukerne våre. De kan få tilgang til sitt eget IBAN, ha verdier i flere valutaer, veksle dem til de mest konkurransedyktige prisene og samtidig kjøpe eth uten slippage (forskjellen mellom prisen du prøver å kjøpe for og den prisen du faktisk får, red.anm.). Kjerneproduktet vårt, Fluid-kontoene, vil lanseres denne måneden. Med en Fluid-konto vil brukere umiddelbart kunne sende penger over hele verden, uten gebyrer. Alt som trengs for å få tilgang til en Fluid-konto, er en epost-adresse. Og det beste av alt: Innehavere av våre $FLUID-token vil ha tilgang til et kredittkort og vil også kunne bruke sine digitale penger hvor som helst i verden, reklamerer Walker.

Og for at alle skal få en følelse av ultimat trygghet: Fluid Finance skilter med at de forsikrer alle pengene dine mot svindel og tyveri hos Lloyd’s – også dette i likhet med kollapsede Crescofin.

Hvorvidt Fluid Finance trenger konsesjon – og i så fall i hvilke land – forblir ubesvart.   

Reportasjer
Næringsliv