<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Overlegen: Walmart toppet Fortune 500-listen i år som i fjor. Foto: Bloomberg / Bloomberg

All-time high omsetning

Det amerikanske businessbladet Fortune har gjort opp status for de 500 største selskapene i USA. Det har aldri gått bedre over dammen.

Det er den 68. gangen Fortune utarbeider listen over USAs største selskaper. Fjoråret viste seg å bli et knallår samlet sett, og det til tross for stigende inflasjon, den pågående globale leverandørkrisen og det andre året med pandemi, skriver det amerikanske businessbladet.

Til sammen omsatte de 500 største selskapene for 16.100 milliarder dollar. I skrivende stund er dollarkursen på 9,6 kroner, og det betyr at den samlede omsetningen for de 500 endte på snaue 160.000 milliarder kroner. 

 Til sammenligning har Oljefondet nå en verdi på ca. 11.750 milliarder kroner. Det vil si at de 500 største selskapene i USA omsatte for mer enn 13 ganger så mye som markedsverdien av Oljefondet idet dette skrives.

Millioner i mobiler: Apple var det mest lønnsomme selskapet i 2021 med inntekter på 365.817 millioner dollar. Foto: Bloomberg / Bloomberg

Topp tre

Kapital har gjengitt de 30 største selskapene fra Fortune 500. Omsetningen i tabellen er oppgitt i millioner dollar.

Helt øverst på listen finner vi Walmart med en omsetning på 572.754 millioner dollar, opp 2,4 prosent fra året før. Deretter følger Amazon med 469.822 millioner dollar, med en vekst på 21,7 prosent fra året før. På tredjeplass er Apple med 365.817 millioner dollar, en økning på 33,3 prosent fra året før. Pallen er en kopi av 2021-oversikten.

Selskapene som har hatt den største omsetningsøkningen fra 2020 er energiselskaper. Valero Energy på 30. plass kunne med 108.332 millioner dollar i omsetning skilte med en vekst på 80,2 prosent. Phillips 66 og Chevron var ikke langt bak med sine 75,4 og 71,6 prosent. Marathon Petroleum og Exxon Mobile fulgte med 58,5 og 57,4 prosent.

To av topp 30-selskapene hadde negativ vekst i 2021. I prosent er den marginal med minus 1,8 og minus 1,7 for henholdsvis JPMorgan Chase og AT&T, men med så høye omsetningstall blir det store summer.

De lønnsomme og stuperne

Det er bokstavelig talt topptungt på listen. De ti største selskapene på listen står for 20 prosent av den totale omsetningen, hvis man legger sammen omsetningen til alle de 500 selskapene. Topp tre mest lønnsomme selskaper er Apple, Berkshire Hathaway og Alphabet. Førstnevnte hadde inntekter på hele 365.817 millioner dollar.

Enhver slik oversikt må selvfølgelig ha en stupeliste. R.R. Donnelly, som er et integrert kommunikasjonsselskap, var ranket som nummer 255 i 2015 og falt til nummer 499 på 2021-listen. I år er selskapet helt ute av Fortune 500-oversikten. En annen stuper er klesprodusenten Ralph Lauren, som falt fra en 456. til en 658. plass, skriver Fortune.

Lurte du på om Kapital har glemt Tesla? Det har vi ikke, men Elon Musks baby ligger “bare” på en 65. plass på listen, et byks opp fra å være nummer 100 i fjor. Facebook er med i oversikten, men står nå under Meta Platforms på 27. plass, opp fra 34. i fjor, i den grad du som leser ikke husket navneendringen.

Mest populær sjef: På førsteplass ligger Jamie Dimon, som styrer JP Morgan Chase og som er nummer 24 på listen. Foto: Bloomberg

De mest populære sjefene

Fortune har selvfølgelig pushet en mengde Instagram-innlegg for å få blest om 500-listen. I ett av innleggene kan man lese om de tre mest beundrede toppsjefene. På førsteplass ligger Jamie Dimon, som styrer JP Morgan Chase og som er nummer 24 på 500-listen. Deretter følger Microsofts Satya Nadella, hvis “selskap” er nummer 14 i oversikten. På tredjeplass ligger Apples Tim Cook, noe som gir to ganger tre. Apple er nummer tre på listen. Det står ikke hvordan “popularitetskåringen” er gjennomført.

Den drøyeste lønnen

Den toppsjefen som tjener aller mest når man deler lønn og andre goder på medianlønnen i selskapet, er Amazons Andy Jazzy, står det i et annet innlegg. I fjor ble Jazzy kompensert med 213 millioner dollar, intet mindre enn omtrent to milliarder kroner. Det er 6.474 ganger så mye som medianlønnen i Amazon på 32.855 dollar, det vil si 315.000 kroner.

Jazzy skiller seg også fra de andre toppsjefene på 500-listen ved at han har vært kortest i jobben. Han overtok jobben til Jeff Bezos i juli i 2021. De 15 årene frem til dette hadde han ledet cloud computing-avdelingen i selskapet.

Reportasjer
Næringsliv