<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Boligbyggeren

En million kroner har blitt til tre milliarder for Borger Borgenhaug etter at han byttet ut lederjobb i Veidekke med eget firma.

Riktig bagasje: – Jeg hadde fått med meg mye nyttig fra flere år i Veidekke som gjorde det mulig for meg å lykkes på egen hånd, sier Borger Borgenhaug. NTB scanpix
Næringsliv

Borger Borgenhaug hadde en lysende karriere i Veidekke. Likevel valgte han å si opp jobben og starte for seg selv. Året var 1999, og startkapitalen var en million kroner fra et hus han selv hadde bygget og solgt. Siden har millionene blitt adskillig flere. I dag driver Borgenhaug veldrevne Axer Eiendom, og formuen ble i fjor notert til drøye tre milliarder kroner.

– Pengene har aldri vært det viktigste for meg. De er kun et verktøy jeg trenger for å gjøre det jeg brenner for. Og det er å drive med eiendom, sier han.

Steg i gradene

Foreldrene ønsket at han skulle overta gården. Det ville ikke Borger Borgenhaug. I stedet ble det utdannelse som forskalingssnekker.

– Å bli bonde var ikke noe for meg. Likevel har jeg tatt med meg mye fra oppveksten. Blant annet høy arbeidsmoral, det å ta ansvar og å finne nye og bedre løsninger.

Borgenhaug begynte å jobbe i Veidekke allerede som 16-åring. Han steg raskt i gradene, og hadde opparbeidet seg ledertittel da han valgte å slutte etter ti år. I tillegg hadde han bygget på utdannelsen med teknisk fagskole, samt økonomistudier innen eiendom og eiendomsutvikling.

– Drømmen om å drive selv kombinert med litt tilfeldigheter og en leder som sluttet, gjorde at jeg tok steget ut. Kapital hadde jeg opparbeidet meg ved boligbygging på kveldstid. Det var kanskje ikke det beste tidspunktet å gjøre det på. Jeg hadde små barn og en familie å ta vare på. Likevel føltes det både viktig og riktig.

Store ambisjoner

Axer Eiendom har i dag ca. 40.000 kvadratmeter under bygging, ca. 4.500 enheter under utvikling samt 50.000 kvadratmeter under forvaltning. Eiendommene er fordelt på Østlandsområdet, Stavanger og Bergen, samt litt i Danmark og Spania. Primært består porteføljen av boligutviklingsprosjekter.

– Det har vært en fantastisk reise så langt, men vi er ikke i mål ennå. Ambisjonene er store.

Ifølge Borgenhaug satset han som gründer på akkurat riktig tidspunkt.

– Ja, det føler jeg. Jeg hadde fått med meg mye nyttig fra flere år i Veidekke som gjorde det mulig for meg å lykkes på egen hånd.

– Så du noe i markedet som fikk deg til å våge akkurat da?

– Nei. Det var nok mer det at jeg hadde jobbet veldig hardt for min første kapital, og ville investere pengene riktig. Ellers var dette en bransje jeg kjente godt, og jeg visste at jeg kunne ha dette som et levebrød.

Alle hattene selv

Det startet med kontor i bilen. Borgenhaug hadde alle hattene på selv. Det kunne til tider være litt krevende, innrømmer han i dag.

– Jeg husker mine første møter med banken for å søke finansiering. Det hjalp ikke at ambisjonene var store når banken aldri hadde hørt om meg, sier han.

Totalt sett har likevel fordelene ved å drive for seg selv vært adskillig flere enn utfordringene.

– Det aller beste med å være gründer er friheten til å velge ansatte og prosjekter man har tro på. Jeg er veldig glad i mennesker, og riktige mennesker er viktig. Vi driver også en organisasjon med korte beslutningsveier.

– Er det stor forskjell på hvor mye du jobbet tidligere sammenlignet med nå?

– Nei, jeg går all in i det jeg brenner for, uansett om jeg er ansatt eller jobber selvstendig. Det er viktig å ta eierskap til det man driver med. Uansett!