<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Byggmesteren

Geir Drangsland brukte Elkjøp-millioner til å skape milliardverdier i Byggma, og takker sin tidligere sjef for suksessen.

Aldri angret: – Å starte for meg selv er en av mine aller beste beslutninger. Det har gitt meg hverdagslykke, sier Geir Drangsland. Foto: Iván Kverme
Næringsliv

Han begynte karrieren i Idun, før turen gikk videre til direktørjobb i Elkjøp. Siden har Geir Drangsland i det stille bygget opp et mini-Orkla i børsnoterte Byggma. Som selskapets suverene hovedeier kan siviløkonomen notere seg en formue på drøye to milliarder kroner.

– Jeg følte jeg hadde vokst ut av jobben min. Samtidig har jeg en veldig sterk skapertrang, sier industrimannen.

Fryktløs

Eventyret ble sparket i gang da Drangsland for 25 år siden sikret seg det lille selskapet Sørlandsvekst. Kjøpet ble finansiert gjennom penger han hadde tjent på Elkjøp-aksjer, samt et lite lån med huset som sikkerhet. Ved årtusenskiftet sikret han seg de første aksjene i Byggma, og siden har han kjøpt seg opp i flere omganger. Drangsland betalte 12 millioner kroner for de første 40 prosentene. I dag verdsettes bedriften til nær 1,9 milliarder kroner, og sørlendingens eierandel har økt til nær 90 prosent. Byggma består i dag av åtte merkevareprodusenter, og regnes som en av landets ledende leverandører av byggevarer.

Drangsland forteller at han lenge hadde gått med en drøm om å være sin egen herre, og at mange forutsetninger var til stede da han valgte å ta steget.

– Å lykkes som direktør i en stor organisasjon i ung alder gir følelse av mestring. Jeg var derfor ganske fryktløs da jeg startet å investere i andre bedrifter. I tillegg hadde jeg bygget meg opp litt penger, noe som gjorde at jeg hadde startkapital.

Stor ballast

Ifølge Drangsland var timingen perfekt. Dette mye på grunn av all lærdommen han tok med seg fra sin leder i Elkjøp, Thor Bjarmann, som Byggma-sjefen beskriver som et av de største forretningstalentene Norge har fostret.

– Han var både modig, handlekraftig, tydelig og menneskelig. Han hadde sterk innflytelse på meg, og viste at han verdsatte meg og den jobben jeg gjorde. Uten den ballasten ville nok prognosen for å lykkes på egen hånd være langt lavere, sier siviløkonomen.

Reaksjonene fra omgivelsene var til dels delte.

– Absolutt. Noen sa: “Geir, vet du egentlig hva du gjør nå?” Mens andre utbasunerte “Kult! Dette klarer du!” Fra nær familie følte jeg imidlertid kun tillit og støtte, selv om de var innforstått med at det innebar stor risiko.

Drangsland har aldri angret på valget.

– Nei. Å starte for meg selv er en av mine aller beste beslutninger. Det har gitt meg hverdagslykke, og en arena for å realisere mitt menneskelige potensial fullt ut.

Ikke kjedelig

Drangsland forteller at han ved et par anledninger har blitt forsøkt kapret tilbake til næringslivet.

– Ja. Det har vært noen litt morsomme situasjoner hvor headhuntere har trodd at jeg er en tilfeldig lønnsmottager i Byggma og tilbudt meg jobber som absolutt ikke var attraktive for meg. Men alt har løst seg fint når jeg har informert om at jeg faktisk også er eier, humrer han.

– Apropos eierskap: Hva er de største forskjellene mellom å være fast ansatt og å drive for seg selv?

– Godt spørsmål. Det er mye som er annerledes. Den største ulikheten er likevel kanskje at jeg som lønnsmottager til tider smugtittet på klokken, men som gründer har jeg aldri kjedet meg ett sekund!