<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Byutvikleren

Jurist Carl Erik Krefting skiftet beite for å drive med eiendom på heltid. Det har han tjent nær tre milliarder kroner på.

På høy tid: Carl Erik Krefting mener han burde skiftet beite enda tidligere. – Jeg fikk ikke lenger samme “kikk” av å få nye store oppdrag som advokat, sier han. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Næringsliv

Carl Erik Krefting var tidligere en av Norges råeste forretningsadvokater i Thommessen Krefting Greve Lund. En av hans viktigste klienter var industribyggeren Kjell Inge Røkke. Parallelt med jobben investerte juristen i eiendom på si, og etter 25 år sa han opp for å satse fulltid på egen hånd. Ved siste opptelling var investoren god for 2,8 milliarder kroner.

– Jeg hadde lenge lekt med tanken om å starte for meg selv med eiendom. Jeg fikk ikke lenger samme “kick” av å få nye store oppdrag som advokat. Det fikk jeg av å kjøpe og særlig utvikle nye eiendommer, forteller han.

Enkelt regnestykke

Etter å ha investert i eiendom ved siden av advokatvirksomheten i mer enn 15 år etablerte Krefting Søylen Eiendom sammen med kompanjongene Hans Petter Krohnstad og Runar Vatne. Selskapet har i betydelig grad bidratt til å utvikle bykjernen i Oslo. For syv år siden solgte trioen eiendommene for 5,3 milliarder kroner. Siden har Krefting levert gode resultater solo gjennom Carucel Holding. Samlet areal på porteføljen er om lag 175.000 kvadratmeter. Det største enkeltprosjektet er bygulvet, dvs. lokaler til restauranter, butikker og andre næringer på bakkeplan, i Bjørvika i Oslo. I tillegg sitter selskapet på et femtitalls eiendommer i Oslo og omegn, pluss fiskeværet Nusfjord i Lofoten og næringslokaler på Lillehammer og i Drammen.

– Hva så du i markedet som fikk deg til å våge å satse?

– Da vi startet Søylen, fikk vi kjøpt eiendom på yield ti med fem til seks prosent rente og 90 prosent belåning. Regnestykket var ikke så vanskelig, sier Krefting.

Tok tid

Investoren forteller at det tok flere år fra tanken dukket opp til han gjorde alvor av å starte for seg selv.

– Burde du ha tatt spranget tidligere enn du faktisk gjorde?

– Ja, utvilsomt, sier han.

– Hva gjorde at du holdt du igjen?

– Min far, som gammel advokat og partner, likte dårlig at jeg skulle slutte, og jeg utsatte nok beslutningen en stund på grunn av det. Heldigvis har min kone Gro alltid støttet meg i viktige beslutninger.

– Har du noen gang angret på beslutningen?

– Nei, aldri! Jeg trives med å lede virksomheten og elsker å finne nye muligheter. Jeg foretrekker å ta beslutninger om egne investeringer fremfor å leve av å gi råd til andre.

– Er det i løpet av årene mange som har prøvd å kapre deg tilbake til advokatbransjen igjen?

– Nei. De tjener nok mer på å fakturere meg, spøker juristen.

Litt alene

Ifølge Krefting er det ikke så stor forskjell på arbeidsmengden som advokat og eiendomsinvestor.

– Nei, selv om det var håpet. Dog har jeg en helt annen frihet i når og hvordan jeg kan jobbe.

– Hva er de største fordelene ved å være sin egen herre?

– At jeg i mindre grad er avhengig av andre når jeg skal utføre arbeidsoppgavene mine, legge strategier og ta viktige beslutninger.

– Og ulempene?

– De er ikke mange, men man kan stå veldig alene når utfordringene blir store, slik vi opplevde i Søylen da vi fikk likviditetsproblemer, forteller investoren.

– Blir du møtt annerledes som gründer?

– Nei. Jeg håper jeg fortsatt er meg selv og at ingen ser annerledes på meg. Det er ikke hva du gjør, men hvem du er som betyr noe.