<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Brigitte Bardot-villa: Eiendommen Le Castelet har vært forsøkt solgt flere ganger de ti siste årene, uten hell, til tross for en rekke medieoppslag om det som skal ha vært det tidligere sommerhuset til den franske modellen og skuespillerinnen Brigitte Bardot. Nå er eiendommen på markedet igjen, og prisen er barbert. Foto: Knight Frank

Halv pris for kjendisluksus på Rivieraen

Flere luksuriøse fritidseiendommer i Frankrike som tidligere er bebodd av internasjonale stjerner ligger ute for salg, enkelte av dem med kjemperabatt. – Her er det mulig å gjøre et kupp, sier eiendomsmegler.

Eiendommen Le Castelet, som ligger i nærheten av den populære parfymebyen Grasse, rett overfor Antibes, omtales både i Norge og internasjonalt som Brigitte Bardots tidligere eiendom på Den franske rivieraen. Herligheten har vært forsøkt solgt flere ganger de ti siste årene, uten hell, til tross for en rekke medieoppslag om det som skal ha vært det tidligere sommerhuset til den franske modellen og skuespillerinnen. Nå er eiendommen på markedet igjen, og prisen er barbert. Denne gang er det mulig å sikre seg La Castelet, som byr på romersk historie og har blitt bebodd av et av vår tids største sexsymboler, for omtrent halve prisen av hva den tidligere er forsøkt solgt for.

– Nå kan du få kjøpt hovedhuset med ett basseng og fire mål tomt for 3,9 millioner euro, sier Fredrik Lilloe, daglig leder i Sør-Frankrike-avdelingen til meglerfirmaet Knight Frank. – Hvis du ønsker å kjøpe hele eiendommen, som også inkluderer et gjestehus med fire soverom og ytterligere et basseng, er prisen 5,5 millioner euro. Du kan godt kalle dette superrabatt sammenlignet med tidligere prising, men realiteten er at den har vært priset for høyt.

Du kan godt kalle dette superrabatt sammenlignet med tidligere prising, men realiteten er at den har vært priset for høyt.
Fredrik Lilloe, Knight Frank
Byr på romersk historie: For 3,9 millioner euro får man blant annet hovedhuset, som har syv soverom, syv bad, kunstnerstudio, heis og et vakkert tårn – samt egen olivenlund, stort overløpsbasseng, spa og en 18 meter lang boule-bane. Foto: Knight Frank

– Eierne i en presset situasjon

Allerede i 2011 omtalte både Kapital og den britiske avisen The Guardian at Le Castelet var til salgs. Den gang var prisen 9,5 millioner euro, men deretter gikk den raskt nedover. I 2020 var eiendommen ifølge Monaco Tribune til salgs for seks millioner euro gjennom Christie’s International Real Estate. I mars i år skrev en rekke internasjonale medier at Brigitte Bardots tidligere feriehus var til salgs for 5,9 millioner euro gjennom Carlton International, men nå har Carlton kuttet prisen til 5,5 millioner euro. Samtidig forsøker altså Knight Frank å selge hoveddelen av eiendommen for 3,9 millioner euro, med åpning for rabatt hvis man skulle ønske å kjøpe hele.

– Hva er årsaken til at eiendommen er såpass tungsolgt?

– Dette er en fantastisk fin eiendom, men de fleste i markedet på Rivieraen som har såpass mye penger å kjøpe for, foretrekker en villa eller leilighet i Cannes med kjempeutsikt, eller en mer sentral eiendom ved Valbonne landsby. Denne eiendommen ligger litt mer usentralt til, men her får du veldig mye for pengene. Eierne er i dag i en mer presset situasjon enn tidligere og ønsker å få solgt denne sesongen. Hvis man viser interesse for den delen av eiendommen som er til salgs for 3,9 millioner euro, kan man kanskje ende med å gjøre et kupp på den andre delen av eiendommen. Dette er omtrent halv pris av hva den i sin tid ble lagt ut for, sier Lilloe.

Hvis man viser interesse for den delen av eiendommen som er til salgs for 3,9 millioner euro, kan man kanskje ende med å gjøre et kupp på den andre delen av eiendommen.
Fredrik Lilloe, Knight Frank

Han forteller at eiendommen er eid av svensker og er godt vedlikeholdt. Deler av huset stammer fra helt tilbake til romertiden, men det er opp gjennom årene gjennomført en svært kostbar renovering. For 3,9 millioner euro får man blant annet hovedhuset, som har syv soverom, syv bad, kunstnerstudio, heis og et vakkert tårn – samt egen olivenlund, stort overløpsbasseng, spa og en 18 meter lang boule-bane.

Spørsmålet er om det faktisk stemmer at dette er Brigitte Bardots tidligere eiendom.

– Det er lenge blitt sagt og skrevet at dette var Brigitte Bardots hus. Vi ble også fortalt det da vi første gang la eiendommen ut for salg. Det er riktig at Brigitte Bardot ble tatt med hit av sin mor da hun var 16 år gammel. Noen av naboene der har fortalt meg at de – da de var guttunger – klatret opp i trærne for å se på at den blonde jenta, som altså var Brigitte, badet i bassenget. Det kan godt hende at hun også senere returnerte til La Castelet, men jeg er ikke så sikker på om hun faktisk har eid huset, selv om alle hevder det, sier Lilloe.

Noen av naboene der har fortalt meg at de – da de var guttunger – klatret opp i trærne for å se på at den blonde jenta, som altså var Brigitte, badet i bassenget.
Fredrik Lilloe, Knight Frank
Godt vedlikeholdt: Deler av huset stammer fra helt tilbake til romertiden, men det er opp gjennom årene gjennomført en svært kostbar renovering. Foto: Knight Frank
Landlig: Le Castelet ligger i nærheten av den populære parfymebyen Grasse, rett overfor Antibes. Foto: Knight Frank

Estee Lauder-luksus i Cannes

La Castelet er imidlertid ikke den eneste luksuseiendommen med koblinger til internasjonale stjerner som for tiden ligger ute for salg på Rivieraen. Også det tidligere feriehuset til kosmetikkdronningen Estée Lauder i Cannes er til salgs gjennom Knight Frank for 8,75 millioner euro.

– Dette er en flott eiendom som ligger veldig sentralt, med gangavstand til stranden i Cannes, forteller Lilloe.

Av salgsannonsen fremgår det at herligheten ligger i et rolig nabolag i Cannes Californie, kun rundt 800 meter fra den fornemme gaten la Croisette. Eiendommen, som er på rundt 1.280 kvadratmeter, har flere utendørs underholdningsområder, en stor terrasse med et oppvarmet svømmebasseng, et sommerkjøkken, en studioleilighet, en garasje, og en ekstra carport.

Estee Lauder-villa: Det tidligere feriehuset til kosmetikkdronningen Estée Lauder i Cannes er til salgs for 8,75 millioner euro. Foto: Knight Frank

“Fra hvert nivå av eiendommen har man fantastisk utsikt over Middelhavet. Boligen består av en stor entré med en storslått trapp, tre flotte mottaksrom, en spisestue med terrasse, et avansert og fullt utstyrt kjøkken, et bakkjøkken, en gjestegarderobe, et hjemmekontor, hovedromssuiten med en garderobe og bad, og ytterligere fire soverom med eget bad,” heter det i annonsen.

Eurythmics-villa til 60 mill. kr.

Om ingen av de to nevnte kjendiseiendommene skulle falle i smak, er også Villa Neptune, den tidligere luksusvillaen til Annie Lennox og Dave Stewart i pop-duoen Eurythmics, for salg gjennom Carlton International. Eiendommen ligger nær Cannes og er priset til 5,95 millioner euro.

“En eksklusiv romantisk bolig ved sjøen med privat tilgang til havet. Kom og oppdag dette sublime hjemmet ved vannkanten som tilbyr privilegert hjemmekomfort og luksus. Dette hjemmet har privilegert tilgang til havet ledsaget av en stor solterrasse og en brygge for å legge til din egen båt,” heter det i salgsannonsen.

Huset er på 330 kvm og har seks soverom. I tillegg har eiendommen blant annet utendørs sommerkjøkken, boblebad og treningsstudio.

Villa Neptune: Den tidligere luksusvillaen til Annie Lennox og Dave Stewart ligger nær Cannes og er til salgs for 5,95 millioner euro. Foto: Carlton Group
Foto: Theo Wargo/Getty Images for Songwriters Hall of Fame/AFP/NTB / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– Fortsatt selgers marked

I sommer skrev Kapital at det er selgers marked for fritidseiendom på Rivieraen. Lilloe, som har solgt fritidsboliger i det øvre prissjiktet på Rivieraen i en årrekke, forteller at det samme er tilfelle nå.

– Det er fortsatt selgers marked. Mange tenker kanskje at man ikke skal kjøpe når det er selgers marked, men det er da de beste eiendommene kommer for salg og man får sjansen til å kjøpe en unik eiendom som vil stige i verdi over tid, sier han.

– Merker dere ingen effekt av høyere renter, høy inflasjon, eller at for eksempel rike amerikanere ikke vil komme fordi det er krig i Europa, eller at rike russere uteblir fordi de har problemer med å få visum?

– Nei. Vi har aldri sett flere amerikanere her enn vi har gjort i år, så de er i hvert fall ikke redde for krigen. De har egne maskingevær gjemt under trappen, så det går greit. Russerne har aldri vært skikkelig i markedet, så vi merker ikke store endringer der heller. Og rentene for våre kunder er fortsatt kjempelave. I fjor på denne tiden sa jeg at jeg ikke var sikker på om det hete markedet kom til å vare, men det har det gjort. Vi har fortsatt rekordår hvert år, sier Lilloe.

Vi har aldri sett flere amerikanere her enn vi har gjort i år, så de er i hvert fall ikke redde for krigen. De har egne maskingevær gjemt under trappen, så det går greit.
Fredrik Lilloe, Knight Frank

– Hvor mye har prisene steget det siste året?

– Jeg anslår at prisstigningen i luksusmarkedet, som jeg definerer som eiendommer med prislapp på ti millioner kroner og oppover, var rundt ti prosent i 2021. I år ender vi kanskje på en prisstigning på fem–seks prosent. Både september, oktober og november ser veldig bra ut. Bare i september stod jeg personlig for transaksjoner for rundt en halv milliard kroner, røper Lilloe.

Hett marked: – Både september, oktober og november ser veldig bra ut. Bare i september stod jeg personlig for transaksjoner for rundt en halv milliard kroner, røper luksusmegler Fredrik Lilloe. Foto: Knight Frank

– Markedet er “bullish”

Erik Fougner i AAA Riviera rapporterer også om et hett marked.

– Status nå er at markedet viser svært god etterspørsel og er derfor fortsatt i favør av selger. Markedet er med andre ord “bullish”. Strømkrisen eller renteoppgangen har ikke slått inn ennå, og har derfor ikke berørt markedet til dags dato. I høykvalitetssegmentet der våre norske kunder opererer, er det stor etterspørsel og et svært begrenset utbud, forteller Fougner.

I høykvalitetssegmentet der våre norske kunder opererer, er det stor etterspørsel og et svært begrenset utbud.
Erik Fougner, AAA Riviera

– Dere merker stor etterspørsel fra nordmenn nå?

– Ja, nordmenn er definitivt på vei tilbake som eiendomskjøpere på Den franske rivieraen. Riktignok ikke i like sterk grad som før covid, men de er definitivt på kjøperen igjen. Det skal dog sies at kronens notoriske svekkelse mot euro spiller en klar rolle i dette bildet. Ikke minst konstaterte vi dette da vi har en rekordartet vekst i antall norske selgere som etter to år med reiseforbud på grunn av covid ser sitt snitt til å selge på kurs ti kroner euroen. Dette sikrer for mange en meget hyggelig valutagevinst.

– Hva forventer dere for markedet fremover?

– Dersom vi skal spå noe som helst, vil vi satse på å tro på en god og trygg landing av 2022-årgangen. Vi ender opp med en høy omsetning og en generell prisoppgang rundt åtte prosent. 2023 er usedvanlig vanskelig å spå, men fordi president Macron virker nokså konfliktsky, selv etter årets gjenvalg, tror vi han vil forsøke å subsidiere seg ut av de makroøkonomiske utfordringene og stagge de store bølger. Vi tror derfor at 2023 vil resultere i en lavere volumomsetning, til tross for at nordmenn og andre europeere vender tilbake. Prisene vil i verste fall flate ut. Den franske rivieraen er og forblir en stabil eiendomsverdi der de store svingninger uteblir, sier Fougner.

Spår trygg landing: – Den franske rivieraen er og forblir en stabil eiendomsverdi der de store svingninger uteblir, sier Erik Fougner i AAA Riviera. Foto: AAA Riviera

Eric Clapton-paradis til salgs

Om ikke Rivieraen og de nevnte kjendiseiendommene skulle falle i smak, er også Eric Claptons tidligere sommerresidens i Nans-les-Pins i Provence til salgs gjennom Home Hunts. Prislappen er i underkant av 3,5 millioner euro. Også denne eiendommen har vært på markedet flere ganger tidligere. I 2014 var prisen 3,25 millioner euro. Deretter ble den satt endel ned i pris, men siden den gang skal det ha blitt foretatt en renovering.

Ifølge salgsannonsen har denne eiendommen “alt”. Huset er på 600 kvm, mens tomten er på 40 mål og rommer blant annet privat tennisbane, stort overløpsbasseng, boulebane, treningsstudio og lydisolert kinorom. Det er totalt ti soverom og ni bad fordelt mellom første etasje, hagenivå og en tilstøtende anneksbygning nær bassenget.

“Velkommen til paradis! Dette er en ypperlig og sjelden mulighet til å kjøpe et vakkert renovert gårdshus, som ligger på landsbygda i Var, omgitt av skog. Så snart du kjører gjennom de elektriske portene og langs grusoppkjørselen på denne eiendommen, innser du at du har kommet til et spesielt sted, en oase av ro, bortgjemt i Provence,” heter det i salgsannonsen.

Eric Clapton-villa: Om ikke Rivieraen og de nevnte kjendiseiendommene skulle falle i smak, er også Eric Claptons tidligere sommerresidens i Nans-les-Pins i Provence til salgs for i underkant av 3,5 millioner euro. Foto: Home Hunts
Foto: Kevin Winter/Getty Images/AFP/NTB / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Priskutt på Cliff Richards eiendom

For de som ikke drømmer om hus i Frankrike, men kanskje i Portugal, kan det nevnes at Cliff Richard nå prøver å selge eiendommen sin i Algarve gjennom Fine & Country Algarve. Prislappen er på 5,9 millioner euro. Eiendommen ligger 35 minutter fra Faro lufthavn og er på 11,7 hektar. Den har blant annet svømmebasseng, boblebad, tennisbane, treningsstudio, egen vingård og en historisk vindmølle.

Cliff Richards villa: Cliff Richards eiendom i Algarve har blant annet svømmebasseng, boblebad, tennisbane, treningsstudio, egen vingård og en historisk vindmølle. Prislappen er 5,9 millioner euro. Foto: Fine & Country
Cliff Richard Foto: Alberto Pezzali/AP/NTB / AP

“Eiendommen inkluderer hovedgårdshuset som har seks soverom med eget bad, en hytte med tre soverom og to bad og en leilighet med to soverom og to bad. Hele eiendommen, inkludert en original 300 år gammel vindmølle, er resultatet av en majestetisk transformasjon av en gammel gård, opprinnelig bestilt av kjendiseieren på 1990-tallet. Den 7,5 hektar store vingården produserer høykvalitets druer (Syrah, Aragonez og Arinto) som forsyner en nærliggende vingård. Eiendommen skal selges innenfor eksisterende selskapsstruktur, heter det i salgsannonsen.

Reportasjer
Næringsliv