<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Hamar-firma vokser raskest i landet

Seks advokatfirmaer er nye på årets Topp 100-liste. Østby Aarskog i Hamar klatrer høyest av dem alle.

Debut på topp 100: Partner Mauritz Aarskog i Østby Aarskog Advokatfirma på Hamar vokser mest av alle i 2021, og er også høyeste nykommer på topplisten med 81. plass. Foto: Oliver Orskaug
Næringsliv

HAMAR: For ett år siden omtalte Kapital Jus den sterke veksten i Østby Aarskog Advokatfirma.

På det tidspunktet var ikke advokatene i Hamar inne på den gjeve listen over de 100 største i landet. Men inntektsveksten deres de siste årene har vært såpass kraftig at de i fjor kunne omtale seg som det femte største advokatfirmaet i storfylket.

– Veksten og omtalen vi har fått, er blitt lagt merke til, sier partner Mauritz Aarskog.

Topper debutantlisten

Og nå får advokatfirmaet i Hamar enda mer oppmerksomhet. I fjor estimerte Aarskog at omsetningen ville ende på 25 millioner, men bommet litt.

– Det var et grovt anslag, og så viste det seg at vi fikk en sterkere og mer hektisk avslutning av fjoråret enn hva jeg kanskje hadde sett for meg, sier Aarskog.

27,3 millioner kroner ble fasit. Det holder til en 81. plass på Topp 100-listen, og advokatfirmaet er dermed listedebutanten som klatrer høyest.

Fra 40 prosent vekst i 2020 akselererte de ytterligere i fjor, til 47,6 prosent. Det gjør at Østby Aarskog også er det advokatfirmaet på topplisten til Kapital Jus som har størst prosentvis vekst i 2021, etterfulgt av AGP Advokater (38 prosent) og advokatene tilknyttet revisjonsgiganten EY (31 prosent).

– Det er først og fremst morsomt at det har gått den veien. Noe riktig må vi vel da ha gjort, sier Aarskog.

Årets nykommere

 

Plass Selskap Sted Inntekt Endring Prosent
81 Østby Aarskog Hamar 27.334 8.809 47,6
87 Andersen & Bache-Wiig Oslo 26.526 5.037 23,4
92 Sentrumsadvokaten Bergen 25.150 2.997 13,5
93 Garmann, Mitchell & Co Bergen 24.776 5.567 29,0
94 Danielsen & Co Oslo 24.588 5.538 29,1
100 Sulland Oslo 23.329 4.039 20,9

Inntekt og endring i 1.000 NOK

Inspirert av Oslo-opphold

Han kom til Hamar-firmaet i 2015 etter å ha jobbet med forretningsjus hos Arntzen de Besche. Noen ideer om arbeidsmetodikken, og tanker om kommersiell tilnærming og markedsføring, tok han med seg til det nye firmaet som i bunn og grunn besto av navnepartner Thor Dyre Østby.

I dag er omsetningen og antall ansatte mangedoblet. De er nå tre advokater og fire fullmektiger, og en i administrasjonen. I tillegg har de en advokat til i staben, men han er i permisjon og tjenestegjør som dommer.

– Vi er ganske stabile når det gjelder antall ansatte. Det har vært noen utskiftninger det siste året, men når våre ansatte blir rekruttert, betyr jo det bare at de er attraktive, sier Aarskog.

For øyeblikket føler han at advokatfirmaet er stort nok, og det foreligger ingen planer om å lyse ut noen stillinger med det første.

– Men vi har lokaler som gjør at vi kan vokse noe mer – om vi planlegger for det. Vi vokser gjerne, men har det ikke travelt, sier Aarskog.

Tøff lokal konkurranse

På Hamar er det nå tre advokatfirmaer som er blant landets 100 største. I tillegg har også CMS Kluge og Elden avdelingskontor i Innlandets hovedstad.

– Kjernen i det vi driver med er klassisk forretningsjus og mye fast eiendom-relaterte forhold. Vi har noe strafferett, men er ikke et typisk forsvarerfirma. Konkursbo driver vi ikke med for øyeblikket, men har skiftebehandlinger.

– Og 2022, hvordan ser det ut?

– Jeg tror ikke det blir så stor forskjell fra i fjor. Kanskje ender vi på omtrent det samme eller dupper litt ned, men i så fall ikke mye. Det skyldes at vi er én færre enn i fjor, sier Aarskog.

Østby Aarskog Advokatfirma

 

År Inntekt Årsresultat
2016 5,6 0,67
2017 8,1 0,98
2018 8,6 1,13
2019 13,2 2,01
2020 18,5 3,27
2021 27,3 4,11
Inntekt og resultat i MNOK

Bevillingstrøbbel

Neste nykommer på listen i år er Andersen & Bache Wiig på en 87. plass. Grunnleggerne er advokatene Heidi Bache-Wiig (77) og Fredrick Andersen (66) som har holdt det gående i 38 år.

Advokatfirmaet har satset tungt på advokater og fullmektiger med fremmedspråklig bakgrunn, noe som gjør at de treffer en målgruppe med klienter som konkurrenter ikke så lett når ut til.

De to neste nykommerne på listen er begge lokalisert i Bergen. Det er Sentrumsadvokatene og Garmann, Mitchell & Co. Sistnevnte har vært inn på 100-listen tidligere, og er nå tilbake.

Usikker fremtid: Styret i Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet mente før sommeren at Håkon Danielsen (til høyre) og hans far Per Danielsen (i vitneboksen), bør miste sine advokatbevillinger. Ingen endelig avgjørelse er klar. Foto: Ivàn Kverme

Advokatfirmaet Danielsen & Co er også debutant på topplisten. Advokatfirmaet er eid av far og sønn Danielsen, og de to har vært igjennom en rekke kontroverser i det siste. Begge fikk like før sommeren beskjed om at styret i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har innstilt overfor Advokatbevillingsnemnden at de skal fratas sin bevilling, men de to har protestert, og noen endelig avgjørelse er ikke fattet. Uansett utfall er allerede bevillingen til Håkon Danielsen suspendert, men ikke tilbakekalt.

Høyere terskel i 2021

Den siste nykommeren på listen, som også inntar den siste plassen på topplisten, er Advokatfirmaet Sulland. Foruten Frode Sulland selv består firmaet av ni andre advokater og fire fullmektiger. De sysler først og fremst med strafferett, foreldretvister, asyl- og utlendingsrett og oppdrag som bistandsadvokater.

I fjor omsatte Sulland-advokatene for 23,3 millioner kroner, noe som dermed også er gulvet for årets Topp 100-liste. Året før måtte man omsette for minst 22,2 millioner for å være inne på listen. Gulvet er med andre ord løftet 5,3 prosent på ett år.