<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Transaksjonsadvokater satser på gjeld og eiendom

Nyttår er tid for partneropptak, og en rekke advokater skifter beite. To av dem går fra landets største advokatfirmaer til utfordreren AGP Advokater, som nå går bredere inn i transaksjonsmarkedet.

Fra Schjødt og Wiersholm: Ledende partner Lars André Gjerdrum (t.v). er veldig fornøyd med at AGP Advokater har kapret Peter Tranvåg Skutvik (midten) og Kim Hellstrøm Christensen fra to konkurrenter i transaksjonsmarkedet. Foto: Oliver Orskaug
Næringsliv

Da nyttårsrakettene gikk til værs i 2020, så AGP Advokater dagens lys. Firmaet er stiftet av fire utbrytere fra advokatfirmaet Aabø-Evensen. Begge firmaene tilbyr juridisk rådgivning knyttet til fusjoner, kjøp og salg av selskaper og kapitalinnhenting i ulike former for selskaper på og utenfor børs.

Selv om verden stengte ned tre måneder etter etableringen, opplevde nykommerne en pangstart. Det ene oppdraget avløste det andre, og i dag AGP Advokater landets største spesialiserte advokatfirma for transaksjoner.

– Alt har gått raskere enn planlagt. Nå forserer vi vekstplanene våre, og går i gang med satsninger vi egentlig så for oss at vi skulle iverksette om tre til fire år, sier ledende partner Lars André Gjerdrum.

Doblet antall partnere

Fire partnere ble til fem i fjor, og en sjette, Maria Heiberg Styrvold, kom ombord fra Wikborg Rein tidligere i år.

– Hun har styrket oss blant annet innenfor private M&A. Fra nyttår øker vi med ytterligere to partnere og blir åtte, sier Gjerdrum.

Målet er at hver partner har minst to advokater i arbeid. Organisasjonen nærmer seg nå 25 ansatte, som alle får en eierandel i advokatkontoret.

– I år bikker vi 60 millioner i omsetning, og lokalene vi er i på Tjuvholmen er blitt for små, sier Gjerdrum.

Om ikke lenge skal hele firmaet på flyttefot, nærmere Utenriksdepartementet i Oslo.

Kan alt om gjeld

En av dem som får omtrent like lang vei hjemmefra til sin nye arbeidsplass, er Schjødt-partner Peter Tranvåg Skutvik. Fra nyttår blir 42-åringen partner i AGP Advokater.

– Han vil styrke oss på finansiering av transaksjoner. Det er sjelden at det kun brukes egne penger. Aktører som er involvert henter ofte finansiering fra ulike kilder, sier Gjerdrum.

Det kan være fra banker og andre finansinstitusjoner, i obligasjonsmarkedet og ofte i kombinasjon med egenkapital.

– Med Peter som partner vil gjeld også bli en del av vår kjernekompetanse. Det vet vi våre kunder setter pris på, sier Gjerdrum.

Skutvik startet karrieren i 2008 som fullmektig i Arntzen de Besche. Der gikk han gradene, og han hadde også en gjesteopptreden som internadvokat i Norske Shell. Så i 2016 gikk han til Michelet & Co. Advokatfirmaet var spisset inn mot olje- og gassektoren, før det ble fusjonert med Schjødt.

– Jeg har fortsatt å jobbe med olje og gass, men etter at jeg kom inn i Schjødt har jeg jobbet bredere, og med hovedvekt på gjeldsspørsmål og finansiering av transaksjoner, sier Skutvik.

Han har fulgt utviklingen til AGP Advokater, og synes det er spennende med et advokatfirma som utfordrer de fem største innenfor transaksjonsmarkedet.

Siden vi startet opp, har vi sagt at vi en dag skal inn i transaksjonsmarkedet for næringseiendom.
Lars André Gjerdrum

Gjensyn med eks-kollega 

Hans nye kolleger er ikke helt ukjente for ham, og spesielt ikke den andre nye partneren som begynner i advokatfirmaet sammen med ham fra nyttår.

– Vi studerte samtidig på jusen i Oslo, og begynte begge samme dag som fullmektiger i Arntzen de Besche i sin tid, sier Kim Hellstrøm Christensen.

Han forlater nå tilværelsen som senioradvokat i Wiersholm, hvor han har jobbet med transaksjoner av næringseiendom, i tospann med den kjente eiendomsadvokaten Stig Bech.

Og nettopp næringseiendom har vært en liten drøm for AGP Advokater.

– Helt siden vi startet opp, har vi sagt at vi en dag skal inn i transaksjonsmarkedet for næringseiendom. Nå er tiden kommet for å satse, sier Gjerdrum.

Han har vært avhengig av å finne rett person, og uttaler at Christensen er en stigende stjerne på advokathimmelen.

Mange likheter

Transaksjoner av næringseiendom er ikke så annerledes enn det AGP Advokater driver med i dag. Hovedeiendelen er en eiendom og ikke en operasjonell virksomhet, på samme måte som en M&A-transaksjon. De kan ofte være litt mer kompliserte.

– Man må undersøke leiekontrakter, regulatoriske forhold og andre faktorer som kan påvirke prosessen, men jusen og transaksjonen er lik, sier Gjerdrum.

Mange av klientene til advokatfirmaet er innen næringseiendom, men AGP Advokater har ikke forfulgt dem aktivt frem til nå.

– Men Kim er godt etablert og har mange relasjoner i markedet for næringseiendom. Med vår eksisterende organisasjon som er rigget for å håndtere det, tror jeg dette vil gå veldig bra, sier Gjerdrum.