<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

På den norske 100-kroneseddelen er det bilde av et vikingskip. Til alle tider har nordmenn lidd av utferdstrang. Først på plyndringstokt, senere for å bytte varer eller skaffe seg et levebrød.

Skutehandelen mellom Norge og Danmark, selfangsten, utvandringen til USA og oppbyggingen av den norske skipsflåten er alt resultater av at vi har hatt mot til å reise ut.

Det er kanskje ikke de samme historiske dimensjonene over utferdstrangen vi omtaler i dagens utgave av Kapital, men i kroner og øre er den betydelig.

For utover på 2000-tallet fikk nordmenn god økonomi, godt hjulpet av økende boligverdier og relativt lave renter. Samtidig var den norske kronen sterk.

Vi følte oss som konger når vi kom til Italia, Frankrike eller Spania. Mange så at de kunne skaffe seg en bit av disse landene for en rimelig penge. Det var ikke bare Eli og Carl Ivar Hagen som forelsket seg i Spania.

I dag eier over 80.000 nordmenn fritidsbolig i utlandet. Vi har større verdier syltet ned i eiendom utenfor Norges grenser enn noen gang.

Og vi har gjort et kupp. Mye av denne eiendommen er kjøpt på lave priser. Nå har flere land opplevd prisoppgang i kjølvannet av pandemien.

Et av de mest populære landene er Spania, der eiendomsmeglere nå melder om opptil 20 prosent prisvekst på kort tid i enkelte områder.

Legger man til en høy euro, blir det god butikk hvis du som norsk velger å selge og veksle tilbake til norske kroner, skriver Kapital i dag.

Vi tok risiko, men vi var også gode. Legg til en god porsjon flaks, så ser regnestykket ganske pent ut.

Det blir spekulasjon å anslå verdien på vår utenlandsboligformue, men betydelige summer er det helt sikkert snakk om. Et sted mellom 80 og 150 milliarder?

Litt bekymringsfullt er det å høre fra Prognosesenteret at nordmenn fortsatt sitter på kjøpersiden. 100.000 norske husholdninger planlegger fortsatt å kjøpe bolig i utlandet.

Timingen er kanskje ikke den beste?

Kanskje er det en fallitterklæring at så mange nordmenn har tatt med seg pengene og investert i utlandet. På den annen side: Naturvernforbundet bør juble. Alternativt hadde det muligens vært dobbelt så mange hytter i Trysil og Hafjell.

Nå skal ikke vi lage pinlige jubelscener. Kronefallet er bekymringsfullt. En litt svakere krone er bra for norsk industri, men dagens nivå synes selv Norsk Industri er for lavt. Denne uken nådde dollaren en kurs på 11 kroner.

Det går mot norsk salgsrush på Costa Blanca. Og kanskje noen milliarder som skal veksles fra euro til kroner. Rett og slett et støttekjøp av den norske kronen, signert solglade nordmenn.

Jaja, alle monner drar.

God helg og god lesning

Andreas Klemsdal, redaksjonssjef i Kapital