<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Slik tror ChatGPT at Spetalen og Witzøe ville svart i et portrettintervju

– Det er viktig å skille mellom mine meninger og mine investeringsbeslutninger. Det mener ChatGPT at Øystein Stray Spetalen hadde svart i verdens raskeste intervju.

AI illustrasjon av investor Øystein Stray Spetalen i anime-stil Illustrasjon: Kapital/MidJourney AI
Næringsliv

Hvem av oss kan erstattes av kunstig intelligens? Det må alle i norsk næringsliv nå ta stilling til. Kapital-redaksjonen går inn i fremtiden med åpent sinn. Derfor lot vi ChatGPT prøve seg en dag som journalist.

Roboten sier aldri nei til utfordringen og gikk løs på oppgaven med stor entusiasme. Oppdraget var å lage portrettintervjuer med Øystein Stray Spetalen og Gustav Witzøe.

Vi ga ChatGPT følgende oppgave: Lag et portrettintervju av Øystein Stray Spetalen. Legg vekt på investeringer og sterke meninger. Og gjorde omtrent det samme med Witzøe.

Her kan du lese resultatet og bedømme selv.

Vi understreker at hverken Spetalen eller Witzøe har stilt opp til intervju. Dette er en tekst som er automatisk generert av ChatGPT basert på alt den vet om de to milliardærene.

Øystein Stray Spetalen:

[Intervjuer]: God dag, Øystein Stray Spetalen. Takk for at du tok deg tid til dette intervjuet. La oss begynne med dine investeringer. Du er kjent for å være en dyktig investor med stor suksess. Kan du fortelle oss litt om din tilnærming til investeringer og hva som har vært nøkkelen til suksessen din?

[Spetalen]: God dag, og takk for at du har meg her. Når det gjelder mine investeringer, har jeg alltid vært en tilhenger av å ta grundige analyser og å være oppdatert på markedsforholdene. Jeg ser etter undervurderte selskaper og bransjer med potensial for vekst. En viktig del av min strategi er å være kontrær, å gå mot strømmen og kjøpe når andre selger. Jeg tror på å identifisere verdier som markedet undervurderer og dra nytte av urealistiske forventninger og kortsiktige svingninger.

[Intervjuer]: Det høres ut som en solid tilnærming. Du har også fått oppmerksomhet for dine sterke meninger og kontroversielle uttalelser. Kan du utdype litt om din tilnærming til å dele dine meninger offentlig?

[Spetalen]: Absolutt. Jeg mener at det er viktig å være ærlig og tydelig i sine meninger, spesielt når det gjelder økonomi og næringsliv. Jeg tror på å utfordre etablerte dogmer og tenke utenfor boksen. Ved å uttrykke mine sterke meninger, ønsker jeg å stimulere debatt og skape oppmerksomhet rundt viktige spørsmål. Selvfølgelig kan dette også føre til kontroverser, men jeg tror at det er gjennom uenighet og diskusjon at vi kan komme frem til bedre løsninger.

[Intervjuer]: Forstår. Kan du gi oss et eksempel på en sak eller et tema hvor du har uttrykt sterke meninger og hvordan det har påvirket din posisjon eller investeringsstrategi?

[Spetalen]: Selvfølgelig. Et godt eksempel er mitt syn på fornybar energi og selskaper innen denne sektoren. Jeg har vært skeptisk til enkelte aspekter ved fornybar energi og har delt mine bekymringer offentlig. Dette har noen ganger ført til kontroverser og misforståelser, da noen har tolket mine uttalelser som en generell motstand mot fornybar energi. Men mitt fokus har alltid vært på å vurdere selskaper individuelt og investere basert på deres økonomiske bærekraft og fremtidige potensial. Det er viktig å skille mellom mine meninger og mine investeringsbeslutninger, og jeg tar alltid en grundig analyse før jeg foretar mine investeringer.

[Intervjuer]: Forstår. Til slutt, hvilke råd vil du gi til aspirerende investorer og forretningsfolk som ønsker å oppnå suksess i sine karrierer?

[Spetalen]: Mitt råd ville være å aldri slutte å lære og være nysgjerrig. Investeringer og næringsliv er dynamiske felter, og det er viktig å holde seg oppdatert og tilpasse seg endringer. Ha en solid kunnskapsbase og utfør grundige analyser før du tar investeringsbeslutninger. Tro på dine egne meninger og vær modig nok til å gå mot strømmen når det er nødvendig. Men husk alltid å ta ansvar for dine handlinger og være åpen for å lære av både suksesser og feil.

[Intervjuer]: Takk, Øystein Stray Spetalen, for dine innsiktsfulle svar og din tid i dag. Vi setter stor pris på at du delte dine perspektiver med oss.

[Spetalen]: Takk for invitasjonen. Det var en glede å være her.

AI illustrasjon av Gustav Witzøe sr Illustrasjon: Kapital/MidJourney AI

Gustav Witzøe:

[Intervjuer]: God dag, Gustav Witzøe. Takk for at du tok deg tid til dette intervjuet. La oss begynne med ditt syn på regjeringen. Som en av Norges mest suksessrike unge gründere, hvordan vurderer du regjeringens rolle og innflytelse på næringslivet?

[Witzøe]: God dag, og takk for at du har meg her. Regjeringens rolle er avgjørende for næringslivet, spesielt for selskaper som opererer innenfor reguleringsintensive sektorer som oppdrettsnæringen. En gunstig rammebetingelse er viktig for å fremme vekst og innovasjon. Jeg mener at regjeringen bør ha en balansert tilnærming, der de støtter bærekraftige investeringer og samtidig sikrer ansvarlig ressursforvaltning og miljøhensyn. Det er viktig med forutsigbarhet og langsiktig tenkning for å sikre vekst og arbeidsplasser.

[Intervjuer]: Forstår. En av de kontroversielle sakene som har vært diskutert i oppdrettsnæringen er lakseskatten. Hva er din posisjon når det gjelder lakseskatten, og hvordan mener du at den påvirker bransjen?

[Witzøe]: Lakseskatten har vært et kontroversielt tema, og min posisjon er klar. Jeg mener at lakseskatten er en uheldig og unødvendig byrde for oppdrettsnæringen. Det er viktig å huske at oppdrettsnæringen allerede bidrar betydelig til samfunnet gjennom skatter og avgifter. Lakseskatten svekker konkurransekraften til norske oppdrettsselskaper og kan potensielt føre til tap av arbeidsplasser og investeringer. Jeg oppfordrer til en gjennomgang av skattesystemet som tar hensyn til næringens behov og fremmer bærekraftig vekst.

[Intervjuer]: Takk for din synspunkt. La oss nå snakke om SalMar. Selskapet har opplevd betydelig vekst under din ledelse. Hvordan vurderer du kursen til SalMar og hvilke faktorer påvirker denne?

[Witzøe]: SalMar har hatt en imponerende utvikling, og jeg er stolt av hva vi har oppnådd. Kursen til SalMar påvirkes av flere faktorer, inkludert globale markedsforhold, etterspørsel etter oppdrettsprodukter og vårt selskapsresultat. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre effektiviteten, sikre bærekraftige produksjonsmetoder og levere kvalitetsprodukter til markedet. Jeg tror at langsiktig verdiskaping og fokus på bærekraft er viktige elementer for å opprettholde en positiv kursutvikling.

[Intervjuer]: Takk, Gustav Witzøe, for dine innsiktsfulle svar og din tid i dag. Vi setter stor pris på at du delte dine perspektiver med oss.

[Witzøe]: Takk for invitasjonen. Det var en glede å være her.