<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Gylne tider: Alf Bjørseth har i løpet av karrieren skapt rundt regnet 15 bedrifter. De siste årene har han opplevd suksess med Scatec. Linus Sundahl-Djerf

Mannen bak REC og Scatec er ikke i tvil om hva som skal til for å lykkes

Han ble rik på REC. Deretter tapte han store summer. Så sendte Scatec formuen enda høyere til værs. – For å lykkes må man tørre å feile, sier Alf Bjørseth.

Én milliard her og én milliard der. Slikt blir det penger av. Det er Alf Bjørseth (81) et skinnende eksempel på. Lyse ideer har gjort solgründeren til milliardær to ganger. Det er imidlertid ikke alt han har lykkes med. Noen år med uvær gjorde at han var nær med å miste alt.

– Jeg sier som Winston Churchill: Never, never, never, never, never give up. Når det butter imot, er viljen til å skape noe den fremste drivkraften man kan ha. Det er viktig å drømme stort.

Enorm vekst

Alt Bjørseth er både doktor, gründer og industribygger. Interessen for kjemi ble vekket allerede på gymnaset. Deretter fulgte noen år ved UiO, Sintef og Elkem, før han for nærmere 30 år siden etablerte REC.

– Jeg ble ikke født gründer. Ønsket om å skape noe ble sterkere etter hvert, forteller entreprenøren.

Da jeg startet opp, var solenergi kun for entusiaster, men jeg var overbevist om at det ville bli en enorm vekst.
Alf Bjørseth

Da selskapet ble børsnotert etter ti år, solgte gründeren sin andel. Det gav en pen gevinst. Pengene ble investert i nye solcellebedrifter og havvindprosjekter. På det meste ble formuen verdsatt til 1,6 milliarder kroner.

– Da jeg startet opp, var solenergi kun for entusiaster, men jeg var overbevist om at det ville bli en enorm vekst. Det ble det også. Mye større enn noen kunne forestille seg.

Hardt rammet

Så kom finanskrisen. De vestlige solenergiselskapene var blant dem som ble hardest rammet. Det, i kombinasjon med konkurranse fra Kina, gjorde at godt over halve Bjørseths pengebinge forduftet.

Finanspressen snakker om tap. Vi kaller det forventet underskudd.
Alf Bjørseth

– Finanspressen snakker om tap. Vi kaller det forventet underskudd. Når man starter ny virksomhet, krever det investeringer, og det er naturlig at det tar noe tid før selskapene har positiv kontantstrøm. Det sagt var det noen tøffe år. Få kunne forutse det som skjedde.

– Var du inne på tanken å gi deg?

– Aldri. Jeg er ganske sta. Det viktigste jeg har lært i løpet av årene, er at når jeg har en sterk tro på at det jeg driver med vil bære frukter, så gir jeg ikke opp.

– Det gikk store summer med i dragsuget?

– Det er en del av gamet. Det er riktig at pengene forsvant. Samtidig bygget vi nye verdier som vi håpet å få realisert på et senere tidspunkt. Og det har vi også gjort.

Flere motbakker

For etter regn kommer som kjent sol. Via sin inkubator har Bjørseth i løpet av årene skapt rundt regnet 15 bedrifter. Noen har hatt livets rett. Andre ikke. Blant vekstrakettene er Scatec. Selskapet har i dag en børsverdi på over 11 milliarder kroner. Gründeren selv og hans familie sitter på en formue på nær tre milliarder.

Bjørseth er ikke i tvil om hva som er den viktigste faktoren for suksess.

– Ideen må selvsagt være god. Utover det er lidenskap essensielt. Vi har lykkes med å fylle hele organisasjoner med folk som har passion for det vi driver med. Ellers er det også viktig å ha gode investorer med på laget. Som ikke gir opp i første motbakke. Det man lærer aller mest av, er jo utfordringer som overvinnes. For å lykkes må man tørre å feile.

Nyter livet

Bjørseth har aldri angret på at han ikke puttet pengene i en tryggere bransje. På spørsmål om han ville gjort ting annerledes om han hadde hatt anledning til å selge seg ut av sitt første livsverk på nytt, er svaret kontant nei.

Viljen til å skape er for meg nærmest umulig å stoppe.
Alf Bjørseth

– Absolutt ikke. Jeg er gründer av natur og hadde mange ideer som jeg ønsket å realisere. Viljen til å skape er for meg nærmest umulig å stoppe. Det var også derfor jeg solgte meg ut av REC. Jeg ville bygge noe nytt.

– Pensjonisttilværelsen er ikke noe for deg?

– Nei. Folk spør om jeg ikke snart skal nyte litt frukter. Da svarer jeg at det er jo akkurat det jeg gjør. Å engasjere meg i nye virksomheter er min måte å nyte livet på. Jeg har ennå mange innovasjoner til gode.

Reportasjer
Næringsliv