<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Ny business: Både hackere, programmerere – og hypnotisører – hjelper nå uheldige bitcoineiere med å få tilgang til små og store formuer som er blitt utilgjengelige.  Foto: Dado Ruvic/NTB

Utilgjengelige bitcoinmilliarder

Verdien av bitcoin og annen kryptovaluta fyker i været, men for noen betyr det bare å gni enda mer salt inn i såret. Eierne av 3,7 millioner bitcoin får ikke tak i milliardene som ligger gjemt på en harddisk eller på en søppelplass.

Bitcoin er digitale penger. De ligger lagret på en kryptert lommebok, en wallet, bak brannmurer, passord og andre helt normale sikkerhetsforanstaltninger som er standard og dagligdags i vår digitale hverdag. Men like standard er det at passord blir glemt. Litt mindre utbredt er det at en datamaskin med disk og lommebok kommer på avveie, men konsekvensene kan være brutale hvis det gjør at de digitale pengene blir utilgjengelige. Og hvis det handler om bitcoin, skal det ikke mange til før det blir helt krise.

Vil grave opp søppelfylling

Til sammen skal  så mye som 3,7 millioner bitcoin ha blitt utilgjengelige for eierne, og med en kurs på 50.000 dollar handler det altså om et samlet beløp på over 150 milliarder dollar.

Et av de beste eksemplene på hvor ille det kan gå er engelskmannen som skal ha kastet 7.500 bitcoin i 2013. Han hadde startet med mining av kryptovalutaen noen år tidligere, og verdien av bitcoin begrenset seg fortsatt til 130 dollar da harddisken fra en ødelagt datamaskin havnet på en søppelfylling. Verdiene den gangen på en snau million dollar blekner i forhold til dagens. 

Den uheldige har fortalt The Telegraph at han glemte disken på grunn av familieforhold og flytting, men han tenker nå på å grave opp hele søppelplassen for å finne den igjen. – Men det et stort, kostbart og risikabelt prosjekt, sier den potensielle milliardæren.

Independent skriver at denne historien er langt fra unik. En australier kastet i 2012 en harddisk med 1.400 bitcoin som da kostet 25 australske dollar – eller cirka 150 kroner pr. enhet. I mai 2010 gjennomførte en programvareutvikler det som skal være den første handelen med bitcoin da han betalte 10.000 av dem for to pizzaer. Men dette vare bare et drøyt år etter lanseringen, og da var en bitcoin bare verdt noen øre. 

Hypnotisører i arbeid

Det endelige tilbudet av bitcoin er teknisk begrenset til 21 millioner, og så langt er 18,6 millioner av disse i omløp – inkludert de som ikke er tilgjengelige. En femtedel av alle bitcoin har aldri vært med i transaksjoner, og ifølge Independent er en av grunnene til dette at den ukjente skaperen av bitcoin, Satoshi Nakamoto, skal ha minet 1,1 millioner bitcoin helt i starten. Men disse har aldri sirkulert.

Decrypt skriver at store mengder med bitcoin dessuten er blitt sendt til såkalte burn adresses, med det resultat at disse sannsynligvis er tapt for alltid. Dette er adresser det ikke finnes noen nøkkel til, og der innholdet aldri kan gjenopprettes. 

Med så store verdier på spill åpnes det selvfølgelig også her et marked. Aktører av mange slag gjør nå business av å finne tilbake til de forsvunne kryptomyntene. Wirtschaftswoche skriver om programmerere, hackere, ja, til og med hypnotisører som tar på seg jobben. Wallet Recovery Services har opptil 70 forespørsler om dagen fra uheldige bitcoineiere. Som regel handler det om passord som er blitt glemt eller lagt bort, og selskapet klarer visstnok å få låst opp en tredjedel av de lukkede lommebøkene med kostbart innhold.

Tech