<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Håndplukkes:  De beste druene håndplukkes i California Foto: Discover California

Amerikansk vin hevder seg i verdenstoppen

Elegante røde Pinot Noir-viner og fyldige chardonnayer fra USA kan nå erstatte edle dråper fra Burgund. Solstaten California leder an kvalitetsløpet, men like bak kommer Oregon og Washington. Vi har plukket frem 6 favoritter.

De siste årene har det blitt et større fokus blant vininteresserte nordmenn på å finne viner som kan være et alternativ til Bourgogne. Årsaken kan i stor grad tilskrives prisoppgangen  vinene fra Burgund og Bordeaux i Frankrike har opplevd. Samtidig har en ny generasjon omfavnet vinene fra USA, spesielt da fra California, men også Oregon og Washington har hengt seg på suksessen disse vinene opplever.

Annus horribilis 

2020 går derimot inn i historien som et annus horribilis for amerikansk vinindustri. Ikke med hensyn til selve vinproduksjonen, men den pågående pandemien har også her rammet bransjen hardt. Mer enn 23 millioner vinturister har uteblitt. Og om ikke det var nok, herjet branner store områder på vestkysten av USA, og spesielt vingårder i Nord-California og Oregon som produserer noen av de fremste vinene, ble rammet hardt. 

Tross et dystert år holder eksportdirektør Paul Molleman hos California Wine Institute håpet oppe.

– Man må bevare håpet. Californias glass er ikke halvtomt, men halvfullt. Det er innstillingen vår, forteller han Kapital, vel vitende om at vinsalget til private konsumenter i USA økte i 2020, akkurat som i Norge, hvor salget av vin fra California økte med over 50% i 2020.

 Finn riktig produsent

Når du skal finne alternativer til Burgund og Bordeaux i USA, vil det i tillegg til pris handle mye om å finne de produsentene som har endret fokus til å lage mer balanserte viner med moderat alkoholnivå og mindre fatbruk. Et annet godt argument for å velge amerikanske vinene er at de ofte er litt syrligere, og dermed mer matvennlige. De elegante røde Pinot Noir- vinene passer ypperlig til and og rype, mens de hvite og fyldige chardonnayene passer utmerket til villaksen. Når det gjelder de mer kraftige amerikanske vinene, basert på Cabernet Sauvignon, er lammekoteletter og entrecôte to sikre valg.

98 prosent av all vin som er eksportert fra USA kommer fra California. Foto: Svein Lindin

Vin på steroider

Balansert alkohol og moderat fatbruk er begge faktorer som verdens mest kjente vinkritiker Robert Parker ikke vektla i sitt 100 poeng-system. Helt fra 1980-tallet og frem til han gikk av i 2019 hadde han et mer eller mindre monopol på hvordan kvalitet skulle oppfattes gjennom tall. Kort beskrevet var disse vinene etter vårt syn vin på steroider med høy alkohol, markert fatbruk og ubalansert konsentrasjon. Selv om parkerpoengene fremdeles er viktige, er det flere andre stemmer og nyanser som lyttes til når en vin bedømmes.

Bølge av gode produsenter

Fra begynnelsen av 2000-tallet kom det en bølge av produsenter som gjorde sitt beste for å fremme balansen mellom faktorene som utgjør en god vin.  Hirsch, Littorai, Johan, Bergström, Ridge, Hendry, Beaulieu, Corison og Raen er bare et lite knippe av stjerneprodusenter som ledet an den amerikanske “vin-revolusjonen”. 

Utfordringen for norske kunder har vært tilgangen på denne kvalitetsvinen hos Vinmonopolet.  Ifølge Thomas Grette hos vinimportøren Vinarius skyldes det at det er lav produksjon av de beste vinene, noe som gir liten allokering til det norske markedet. Fra de beste produsentene kan bare noen få kasser nå Vinmonopolets hyller, men utvalget øker fra år til år. Fra å være tilnærmet fraværende i 2013 er det nå i overkant av 800 varelinjer, hvorav 556 er rødvin og 221 er hvitvin.

USA på sitt beste

Det lages vin så å si i alle statene i USA. Faktisk er USA nå den fjerde største vinprodusenten i verden, men volumene finnes i statene som har det mest gunstige klimaet. California stiller i særklasse i så måte og står for hele 98 prosent av all vin som er eksportert fra USA. Det er også i California, sammen med Oregon og Washington, du finner den beste kvalitetsvinen. Fra tidligere besøk vet vi at det er de nordlige kystnære vinområdene Sonoma og Russian River like nord for San Fransisco som appellerer til vår smak. Stikkordet er mot produsenter med økologiske eller biodynamiske viner. Da er USA på sitt beste.

Smakerommet

Varenr: 11678501
Birichino Pinot Noir Boer Vineyard 2017
Middels rød farge. Flott konsentrert med svale røde bær og krydder på duft og smak. Markert syrlighet og flott konsentrert ettersmak. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl.
Pris: 400 kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Signature Wines

Varenr: 11166601
Joyce Submarine Canyon Monterey Chardonnay 2018 
Lys grønngul farge. Gult eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Markert balansert syrlighet og moderat fatpreg. Leskende og god. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 250  kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: LaMarc Wines

Varenr: 10827201
Beaulieu Vineyard Rutherford Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 
Middels rød farge. Mørke bær, solbær, urter og moden plomme på duft og smak. Rik, velbalansert med moderate tanniner og lang ettersmak. Bør lagres. Passer til: Storvilt, storfe.
Pris: 489,90 kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Treasury Wine Estates Norway A

Varenr: 11444401
Anaba Sonoma Coast Chardonnay 2016
Lys grønngul farge. Fatpreget, sitrus og mineraler og gul frukt på duft og smak. Rik konsentrert vin med lang ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris:
417 kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Oslo Wine Company

Varenr: 10277201
Hirsch Vineyards San Andreas Fault 2017
Middels rød farge. Konsentrert fruktdrevet med røde bær, urter på duft. Sval fruktighet i anslaget med konsentrert smak og lang ettersmak.
Passer til: Småvilt og fugl.
Pris: 600 kr (basis)
Poeng: 94
Importør: Red & White

Varenr: 11680601
LIOCO Carignane Sativa Mendocino 2016
Middels rød farge. Urter, mørke røde bær og anis på duft og smak. Rik fyldig og velbalansert syrlighet og tanniner. Lang ettersmak. Passer til: Storfe, lam.
Pris: 441 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Garage d'Or

Billedgalleri fra USA

California Svein Lindin <strong>Foto: Svein Lindin</strong> (1 / 5)
California Svein Lindin Foto: Svein Lindin

Vin