<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Pol Roger 15 liter Nebukadnesar (128 glass) Foto: Svein Lindin

Det er størrelsen det kommer an på

Store flasker vekker begeistring hos dine gjester. Vi har funnet frem til tolv kandidater til både lagring og skjenking i vinøse lag.

Nordmenn er en av verdens største konsumenter av bag in box. Hele 56,8 prosent av all vin solgt i 2021 var i forpakninger på 3 liter. Selv om boksvin er populært, finner man en helt annen kvalitet om man velger flasker som er større enn standardflasken på 0,75 cl. 

Begeistring til en pris

Det hersker liten tvil om at store flasker kan vekke en større begeistring rundt middagsbordet enn en 3 liters boksvin med plasttut. Høyere flaskepris og mer manuelt arbeid gjør sjelden at flasken belønnes prismessig, men etter vår mening oppveier verdien av begeistringen flasken gir, merprisen du må ut med.

FAKTA Store musserende vin-flasker

Musserende vin-flasker som er større enn magnum (1,5 liter) har fått navn etter bibelske konger:

  • 3 liter kalles Jeroboam (24 glass)
  • 4,5 liter kalles Rehoboam (36 glass)
  • 6 liter kalles Methusalem (48 glass)
  • 9 liter kalles Salmanazar (72 glass)
  • 12 liter kalles Balthazar (96 glass)
  • 15 liter kalles Nebukadnesar (128 glass)
  • 18 liter kalles Melchior (144 glass)
  • 30 liter kalles Melchisedech (240 glass)

Hvorfor 0,75 liter

De ulike flaskestørrelsene følger i dag en internasjonal standard, med unntak av brennevinsflasker. Historisk sett er det glassblåserens lungekapasitet som avgjorde hvor store de håndblåste glassflaskene ble i begynnelsen, men opprinnelsen til dagens 0,75 liter ligger i hvor mye en dagsrasjon vin var  for romerske soldater.   Romerske soldater fikk sin avlønning  i vin da alkoholholdig drikke fungerte bedre som væskeinntak når drikkevann var infisert av bakterier.  

Keramikk- og steintøy ble brukt i århundrer i Europa for servering av vin, men senere mestret man kunsten å lage glassflasker i kommersiell skala. Det spredde seg først gjennom engelsk ciderproduksjon på 1600-tallet og etter hvert til både Champagne, Bordeaux, Portugal og Italia. Først i 1821 tok Ricketts of Bristol i England ut patentet på en maskin som kunne forme flasker uten å blåse luft , men å smelte sammen to former.  Etter den tid så dagens standardiserte flasker lys i form av flasker med navn fra vinområder- Bordeaux, Alsace, Champagne, Burgund.  Flaskelagringen gjorde også at vinen utviklet seg på en annen måte, og kvaliteten økte betraktelig, men ikke minst åpnet dette opp for en utvidet eksport over et større geografisk område.

Store og små flasker

Vinbransjen har lenge vært fokusert på standardflasker, men det er fortsatt stor etterspørsel etter halvflasker, og andre størrelser eller innpakninger. I juli lanseres den første Chablis på aluminiumsboks til sommertørste nordmenn. Faktisk en verdensnyhet, som selv franskmennene må vente på.

En helt klar trend: Gjestene foretrekker en magnumflaske kontra mindre flasker om det finnes.
Heini Petersen, eier Vintage Kitchen i Oslo

Store flasker har også vanligvis større etterspørsel hos restauranter med en form for vinprofil. Eier av Vintage Kitchen, Heini Petersen erfarte den samme trenden før pandemien stengte ned bylivet. Gjestene hans foretrakk en magnumflaske fremfor flere mindre flasker om det fantes.

TIPS: Drikk vin uten å åpne flasken

Om du har lyst å teste vinen i kjelleren uten å åpne den, anbefaler vi Coravin. Ved bruk av Coravin skjenker du deg et lite prøveglass med vin gjennom en nål i naturkorken, uten å trekke opp selve korken på vanlig måte. Argongassen som tilføres gjør at resterende vin i flasken ikke oksideres og eldes. Coravin er for vinsamlere et basisverktøy på lik linje med gode vinglass og en god totrinns vinopptrekker.

Når blir store flasker drikkemodne?

Drikkemodenhet kommer ofte opp når store flasker kjøpes inn,  og kanskje oftere enn når man kjøper mindre flasker. Tall fra Vinmonopolet viser nemlig at nordmenn i all hovedsak drikker den vinen vi kjøpte samme dag eller dagen før. Sagt med andre ord nytes det meste av kvalitetsvin ikke på sitt mest optimale tidspunkt.  

Men er det forskjell på store og små flasker? Smaksmessig har vin på store flasker utviklet seg saktere enn på standardflasker, så de har oftere en ferskere karakter i smak, selv om vinen er tappet samtidig. Men det er også en smakssak hva man liker: ferskere, mer markerte viner med syrlighet og tanniner, eller mer balanserte viner med avdempet syrlighet og tanniner. Når det er sagt, kjenner vi ingen som har gått fra å drikke moden vin til å bare drikke unge viner igjen.

Modenhet i vin, hva er det? Det er flere oppfatninger om når en vin er moden, og om hvilke egenskaper som karakteriserer en moden vin. Etter vår mening oppstår tidspunktet for modenhet når det er en balanse mellom to sentrale aktører i en vin: syre og tanniner.

Utvalget på Vinmonopolet

Selv om den største flasken på Vinmonopolet er en Tezza Valpolicella Ripasso Superiore på hele 18 liter og velkjente Baron de Ley fra Rioja byr på en 15-liter,  er det Champagne som dominerer utvalget. En rekke champagnehus tilbyr 12, 9 og 6 liters utgaver av sine viner. Alle vi nevner er ikke nødvendigvis lagringsviner, og kan konsumeres i det første året etter innkjøp. På rødvinsiden ligger kvalitetene tett fra 6 liter og nedover til 3 liter, som Vinmonopolet har har et stort utvalg av.

Smakerommet 

Varenr: 12532307 – Topp-produsent fra Piemonte
Giuseppe Cortese Barbaresco Rabaja Riserva 2013
5 liter Pris: 8.024,80 kr (bestilling)
Importør: Terroir

Varenr: 12499207 – Modnet Bordeaux til lav pris
Ch. Dudon Reserve de la Cave 2000
6 liter 12499207 2.500.-
Importør: Winemarket AS

Varenr: 12120007 – Topp hvitvin fra Østerrike
Gut Oggau Theodora Weiss
12 liter Pris: 7.599,90 kr (bestilling)
Importør: Vin John
Hvitvin

Varenr: 12119907 – Topp rosévin fra Østerrike
Gut Oggau Winifred
12 liter Pris: 7.599,90 kr (bestilling)
Importør: Vin John
Rosévin

Varenr: 11861307 – Imponerende kvalitetsprodusent
Cristian Senez Carte Verte Brut
9 liter Pris: 7.099,50 kr (bestilling)
Importør: Champagneinwest
Champagne

Varenr: 10868907 – En av verdens beste rødviner
Cornelissen Magma 2016
3 liter Pris: 9.300,– kr (bestilling)
Importør: NON DOS
Rødvin

Varenr: 7791107 – Slager på enhver fest
Ferrari Trento Brut
6 liter Pris: 2.680,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Musserende

Varenr: 6688807 – Kjellerkandidat og ypperlig til bryllupsfest
Pol Roger Brut Reserve Salamanzar
9 liter Pris: 6.050,– kr (tillegg)
Importør: Vinetum
Champagne

Varenr: 6200807 – Klassisk mens man ser Exit
Louis Roederer Brut Premier
6 liter Pris: 5.050,– kr (bestilling)
Importør: Strøm
Champagne

Varenr: 5482007 – Tidløs portvin som kan drikkes over lang tid
Graham’s 10 Years Old Tawny
4,5 liter Pris: 2.699,– kr (bestilling)
Importør: Stenberg & Blom
Portvin

Varenr: 4117907 – Røverkjøp og flott gave
Periquita 2016
6 liter Pris: 2.792,90 kr (bestilling)
Importør: Einar A Engelstad
Rødvin

Varenr: 3558207 – Norges største flaske, drikkes innen 1 år
Tezza Valpolicella Ripasso Sup. 2018
18 liter Pris: 9.990,– kr (bestilling)
Importør: Nordic Wine, Beer & Spirits
Rødvin

 Hvor kan jeg kjøpe moden vin?

FAKTA Hvor kan jeg kjøpe moden vin? Du kan bestille moden vin i polets syv spesialbutikker. De finner man på Aker Brygge og CC Vest i Oslo, Hamar, Sandnes sentrum, Sandefjord, Valentinlyst i Trondheim og Valkendorfsgaten i Bergen. En annen kilde er Vinmonopolets vinauksjoner, som arrangeres i samarbeid med auksjonshuset Blomqvist i Norge. Auksjonsfirmaet Bruun Rasmussen i København er en annen god kilde til å kjøpe moden vin.

Vin