<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Skigaarden har Norges beste vinkart i 2022. Foto: CF-Wesenberg

Norges beste vinkart er i Hemsedal

- En fantastisk vinliste med en eksepsjonell bredde og dybde i utvalget.

 Bak utdelingen av Norsk Beste Vinkart står Norsk Vinkelnerforening, Kapital og Star Wine List.

Norges beste vinkart  2022 Skigaarden i Hemsedal.

2022: Norges beste vinkart - Skigaarden i Hemsedal. Skigaarden

Juryen mener at årets beste vinkart er en Tour de Force: en fantastisk liste som fortsetter å forbedres hvert år og som viser eksepsjonell bredde og dybde i utvalget. En forbløffende og gjennomtenkt seleksjon av viner, omfattende dekning i land, regioner, årganger og ikke minst produsenter har imponert juryen. Juryens leder Rune Rake er klar og tydelig på hvorfor Skigaarden vinner:  - Et fabelaktig vinkart som sømløst blander det ikoniske med den nye bølgen, fantastiske vertikaler fra gamle vinstjerner og ikke minst fremragende organisering og presentasjon.

Ikke minst er det imponerende at de har klart å bygge opp samlingen på bare noen få år. Bravo! Sommelierfaget er i gode hender her forteller juryen leder  Rune Rake til Kapital

Sommelierfaget er i gode hender
Rune Rake Juryleder

Utplukket på Voss 

Juryen påpeker at de siste årene har det vært umulig å komme utenom Park Hotel Vossevangen i kåringen av Norges beste vinkart. I år er det annerledes. Vinkartet hos Park begynner å bli en smule «utplukket», og selv om det fremdeles er enormt mange gode kjøp der er det tendenser til at visse viner er i ferd med å gå ut på dato.

Når årets vinner samtidig fortsetter å utvikle seg i riktig retning – og kan tilby et vinkart som med sine totalt 111 sider ville vært i den absolutte Norgestoppen også hvis vi ser bort fra Norges beste utvalg av champagne – så var det i år liten tvil om at pilen peker i retning østsiden av fjellet.

Norges beste vinkart kåres av de beste

 

Norges Beste Vinkart er sammensatt øvelse for juryen. Ti tusenvis av sider vurderes utifra utvalg, variasjon, kvalitet og filosofi mellom vinliste og konsept . Bak utdelingen av Norsk Beste Vinkart står Norsk Vinkelnerforening, Kapital og Star Wine List. Årets jury har bestått av Juryleder Rune Rake og Alexander Michalsen og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet

Beste vin på glass 2022:  Park Hotel Vossevangen

Nominerte: Park Hotel Vossevangen, Territoriet, Osteria Villani og Grand Hotel

Her hadde juryen en sjeldent lang diskusjon, i klassen der Territoriet har vunnet i alle år. Den fremste utfordreren skulle vise seg å væreet vinkart som kan tilby hele 190 viner på glass. Ved flere besøk har de vist solid lagerkontroll og dyktig bruk av coravin – intet fravær av viner som står på kartet og heller ikke servering av oksiderte viner som har vært tappet over lang tid.

Fullt fortjent

Spredningen på vinene er eklektisk med et stort antall flasker med modning. Alle de fem førstevekstene i Bordeaux fra 1988 til 2009, DRC La Tâche 2001 og Romanèe-Saint-Vivant 1998, Jacques-Frederic Mugnier Musigny 2006, Domaine Prieuré-RochVosne-Romanee "Les-Suchots" 1998, Rousseau, Chave– vi kunne fortsatt nærmest i det uendelige. Toppviner, men også enklere modne viner, alle til de laveste prisene som finnes på noe kjent serveringssted. Årets pris for beste vin på glass går, fullt fortjent, til Park Hotel Vossevangen.

Beste «lille» vinkart 2022: Spontan

Ved første øyekast skulle man kanskje tro at dette vinkartet hadde sine begrensninger. Men årets vinner av beste «lille» vinkart klarer kunststykket å kombinere høy kvalitet med et bredt spekter av stiler, opprinnelser og kvalitetsnivåer. Her kan den vininteresserte finne små og store champagnehus side om side, erkeklassisk Rioja og trendy naturvin hånd i hånd. Innen noen områder er bredden minimal – men til gjengjeld er vinene håndplukket og de ypperste i sin kategori. Andre steder kan feinschmeckeren dykke ned i årganger, vinmarker og cuveer i spennende vertikaler.

Vinglede på hver side 

Vinkartet består ikke av mange sider, men de totalt 15 sidene (inkludert øl, sider, brennevin og alkoholfritt) er tettpakket med vinglede. Slik stedet som helhet har beveget seg fra artig vinbar til imponerende spisested, har vinkartet også tatt steg i retning den ypperste eliten. Slett ikke størst, men helt klart blant de beste: Norges beste «lille» vinkart befinner seg i Trondheim, hos Spontan!

Beste nykommer: Norvald

Årets nykommer er et sted hvor gjestene kan oppleve at smakene danser tango i munnen. Ved hjelp av gafler og karafler serverer årets vinner smaksopplevelser i særklassen, med små munnfuller av mat og rause glass med spennende vin. Det er ikke lenger bare i Oslo man kan ramle innom en hyggelig bar, lene seg tilbake og velge fra et imponerende vinkart med en rekke stiler på både glass og flaske. Her kan den coravin-kresne skåle i topp-produsenter fra California, Piemonte og Burgund – mens den eventyrlystne kan dykke ned i oransjevin og naturvin som balanserer helt ute på kanten. Den høyst kompetente betjeningen sørger likevel for at alle føler seg trygge og velkomne. Det nøye utvalgte vinkartet er stort nok til å vekke begeistring, og byr tidvis på svært imponerende bredde. Velkommen skal du være, vår alles nye bestevenn i vest – årets nykommer kommer fra Stavanger og heter Norvald!

Beste champagne / musserende vinkart 2022: Skigaarden

Hvor mange andre vinkart i Norge – for ikke å si verden – kan tilby alt fra Grandes Marques til små RecoltantManipulant med ikke mindre enn over 850 champagner totalt. Her finner vi fascinerende vertikaler som gjør det mulig å nyte moden champagne, og en fantastisk oversikt over landsbyer og vinmarker som man ellers bare kan drømme om. Årets vinner har alle klassikerne, men også mange av de nye og spennende produsentene. Forhåpentligvis vil de snart også legge til et mer omfattende utvalg av musserende viner fra andre regioner og land, for å sørge for ytterligere variasjon! Likevel, uten noen tvil, årets beste champagne/musserende vinkart er igjen, for tredje år på rad, Skigaarden!

Beste vinmeny 2022: Kristoffer Aga på RE-NAA

Nominerte: RE-NAA, Speilsalen, Maaemo, Hot Shop

Juryen har i år nominert fire restauranter. De representerer, med en noe forskjellig vinfilosofi, det beste som finnes i Norge innen kombinasjonen mat og vin, og dermed også i Europa – dette er en «sport» som merkelig nok ennå ikke har fått fotfeste i mange vinproduserende land selv med lang historie innen gastronomi. Tanninrik barolo til lys fisk i Piemonte hører med til utallige skrekkhistorier. Det er ikke til å unngå at noen vinkelnere har en mer utfordrende oppgave enn andre. Dette gjelder spesielt de som må matche vin mot en overvekt av elegante retter, gjerne basert på sjømat, samtidig som majoriteten av gjestene MÅ og forventer å bli servert et glass rødvin eller to.

Juryen har følgende kommentarer til de nominerte: Hot Shops vinmeny koster 950 kroner, hvilket er 40-50 % av prisen til de tre andre nominerte. Likedan er oppgaven å ikke «forstyrre» rettene til et av Norges mest presise kjøkken ved Jo Bøe Klakegg. Dette har Erlend og Siri utført mesterlig. Speilsalens konsept med en ren champagnemeny til lunsj er en unik opplevelse som fremhever Christopher Davidsens elegante Bocuse d'Or-presentasjoner.Michal Gielas på Maaemo har levert strålende gjennom hele året og er nærmest vinneren i perfeksjon. Maaemo fortsetter tradisjonen som begynte med Pontus i 2010, og har videreutdannet mange av dagens beste sommelierer.

Feilfritt og perfekt

Vinneren RE-NAA har det siste året igjen utmerket seg ved å være så å si feilfri med tanke på å servere korrekte viner. Mengden av urene «naturviner» i markedet har ikke gjort oppgaven og læringen enklere forteller juryleder Rune Rake.  Entusiasmen for vinfaget som vises på RE-NAA savner sidestykke, og det er tydelig at mange viner har blitt smakt for å gi hver enkelt rett en ekstra dimensjon. I tillegg fører samarbeidet med vinkelnerne Sander Johnsson, Aron E. Grønås og Torill Renaa til at service-teamet på Re-NAA oppleves enda et hakk mer sømløst og profesjonelt enn i fjor. Årets pris for beste vinmeny går til Kristoffer Aga på RE-NAA.

Årets sommelier 2022. Kristoffer Aga fra stjernerestauranten Re-NAA i Stavanger Norsk Vinkelnerforening

Internasjonale jury

Star Wine List internasjonale jury bestående av Paz Levinson, Raimond Tomsons og Salvatore Castano har gjennomgått alle innsendte norske vinkart og følgende steder mottar priser

Sustainable wine list 2022: Credo

”The wine list at Credo has a fantastic selection of wines, from the classic to the newcomers. There are back vintages specially in sections like Burgundy and Bordeaux and younger wines from regions like Ribera Sacra. Producers are very well selected not only because they make delicious wines but also because the viticulture is organic, sustainable and many examples are biodynamic,” says jurymember Paz Levinson about Credo’s list She continues: ”The restaurant is conscious about sustainability in every detail and the list reflects this while there are many other beverages that are homemade and local.”

Special jury prize: Territoriet

Recognizes a venue that has done something extra with their wine list, such as the direction, the style or the value ”This is a fine list for exploring great wine classics and also off the beaten track wines. The adventurous and thoughtful wine selection intrigues you with every next page. Majority of wines are available by the glass. Additionally, there is a creative selection of cocktails, beers and ciders,” says jury member Raimonds Tomsons about the winning wine list.

Best austrian wine list: Happolati

”One of the most interesting Austrian's lists I've ever seen, full of top producers and back vintages that, in my opinion, makes this wine list unique,” says the jury’s Salvatore Castano.

Vin