<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Krug / Jack Jones

Krug på øret

Champagnesymfoni i tre deler, i London, med noen av verdens beste bobler. 

LVMH-eide Krug har en markedsposisjon som få kan utfordre. Det har tatt tid, store midler og et kompromissløst forhold til kvalitet siden starten i 1843. Nå har champagnehuset tatt nye steg – eller toner om du vil. 

Kjent komponist: Ryuichi Sakamoto brukte 19 måneder på å komponere musikken. Foto: Getty Images / Getty Images

“Se lyd, hør Krug” er overskriften på samarbeidet med den japanske musikeren, plateprodusenten, komponisten og skuespilleren Ryuichi Sakamoto. 70-åringen er både Oscar-, Grammy- og Golden Globe-belønnet. Blant annet har han komponert filmmusikken til The Revenant (2015). 

– Ideen kom fra vår japanske importør, forteller daglig leder Manuel Reman til Kapital. 

– Vi ønsket å kombinere det ultimate lydbildet av årgang 2008. En årgang som tilhører de virkelige store i vår tidsalder, sier champagnehusets vinmaker Julie Cavil.

Lovpriset årgang

2008-årgangen er en av de aller beste siden 60-tallet. Internt hos Krug kaller vi årgangen ‘Classic Beauty’.
Julie Cavil, vinmaker hos Krug

– Smak kan vi, men å sette det sammen til en symfoni med 33 musikere krever sitt håndverk. Vår bestilling til Sakamoto var å kunne koble sansene sammen, med lyd, bilder, smak og lukt til en opphøyd følelse av velvære. Men er det mulig? En lovprist champagne til enhver kjærlighetssang fra Bon Jovi, Elvis eller Nat King Cole burde vel holde? Ikke for oss i Krug. En opplevelse med Krug skal definere det aller beste, men også overraske. I år er det symfoni, men vi jobber allerede med andre musikkstiler for kommende lanseringer, forteller Reman.

Ryuichi Sakamoto er klar i sitt forhold til oppgaven.

– De fleste dager er jeg i studioet mitt og lager musikk. Men å være tilbake i et stort studio, og lage musikk sammen med dyktige musikere, er en euforisk glede på et annet nivå. Det har vært en stund siden jeg følte slik. Det er kanskje en klisjé, men det er noe virkelig spesielt når et orkester spiller sammen i et rom.

Kreftsyk, men fattet komponist

På videolink under lanseringen av musikken i Alexandra Palace i London fortalte en kreftsyk Sakamoto om musikkprosjektet, som angivelig tok over 19 måneder med kreative forberedelser å lage. 

– Uavhengig av den tid jeg har igjen, har jeg skapt musikk som viser den tonen som reflekterer min respekt for Krug. En egen symfoni dedikert til vinene Krug Clos du Mesnil 2008, Krug 2008 og Krug Grande Cuvée 164ème Édition. 

Suite for Krug 2008

1 time lang symfoni komponert av japanske Ryuichi Sakamoto.

Tilgjengelig på blant annet Spotify og Youtube.

Fra Sakamotos perspektiv ga møtet med vinmakeren Cavil liv til et unikt og personlig stykke musikk. 

– Begge oss skaperne, av vin på hennes side og min musikk, deler og beskriver vårt syn på Krug. Dialogen og smakingen med Julie Cavil resulterte i en unik komposisjon for meg. Og jeg har elsket Krug lenge før musikken ble skapt, jeg er en ekte “Krug-lover”, uttalte Sakamoto under seansen. 

Cavil overtok så sent som i januar 2020, men har allerede jobbet i kulissene siden 2006 sammen med den legendariske Eric Lebel. Sistnevnte forblir hos Krug, men trapper ned etter mange tiår i det man betrakter som den mest prominente vinmakerjobben i verden. Selv om Cavil formelt har overtatt, vil ikke vin med kun hennes avtrykk lanseres før tidligst i 2027. 

Fra perspektivet til Cavil, i musikkterminologi, er hvert jordstykke med vinranker en musiker og hver druetype et instrument, mens årgangene er notene. Kjellermesteren er dirigenten, som har prøvespilling med musikere fra årets innhøsting, så vel som fjorårets, for å komponere blenden. 

– Jeg betrakter mitt arbeid som en dirigent som har overtatt ansvaret for symfoniorkesteret av baseviner, hvor min takknemlige oppgave er å få frem den beste solisten fra alle basevinene som inngår, forteller Cavil.

– Vil aldri kunne regne seg hjem

Konserten var en opplevelse for øret og smakssanser. Det hersket det liten tvil om blant undertegnede og de inviterte gjestene. Men under middagen som fulgte, fikk vi stilt spørsmålet alle undret seg over ved en slik kveld, rettet til daglig leder Reman. 

– Er ikke dette bare en storslått og påkostet PR-jippo når alt kommer til alt?

– Merkevarebyggingen som vi gjør under disse konsertene vil aldri kunne regne seg hjem for Krug, men vi er klar over at vi må stå i front om vi skal nå et større publikum. Vi vil koble sammen musikkopplevelser og Krug, svarer Krug. 

Sjefen avslører også at det finnes planer med heftigere rytmer enn en elegant symfoni i fremtiden.

– Og kanskje vi serverer Krug og verdens beste hamburger neste gang? 

Drikkevarene: Symfonien er komponert for å matche Krug Clos du Mesnil 2008, Krug 2008 og Krug Grande Cuvée 164ème Édition. Foto: Krug

Vinene til musikken

Sakamotos symfoni var satt til tre forskjellige champagner, som Kapital har smakt her: 

Krug Clos du Mesnil 2008 er selve juvelen. En liten vinmark på 1,84 hektar gir legendestatus. Den lille byen Le Mesnil-sur-Oger omkranser vinmarken som gir fra seg ekstremt lite vin når den lages. 2008-årgangen var den 20. årgangen som har blitt laget siden 1979. Vinmarken Clos du Mesnil har vært omkranset av en egen mur siden 1698. Vinen fremstår ennå som ung i dag, med en konsentrert og elegant preg av brioche, sopp og bakte sitrustoner. Syrligheten i vinen er imponerende, intens, men samtidig balansert opp mot en iboende fruktighet i vinen som bare varer og varer. Vinen forsvarer 98 poeng lett. Vinens druesammensetning er 53 prosent Pinot noir, 25 prosent Chardonnay og 22 prosent Pinot meunier.

Krug 2008 kommer fra en av de kjøligste årgangene på 14 år i Champagne. Druene fordeler seg 53 prosent Pinot noir, 25 prosent Pinot meunier og 22 prosent Chardonnay fra vinmarker i Montagne de Reims Sud, Aÿ, Mareuil, Bouzy og Ambonnay. 2008 er en av de aller beste siden 60-tallet. Internt hos Krug kalles årgangen “Classic Beauty”. Vinen oppleves som intens på smak, med en kremet stil og fantastisk lang syrlighet. På smak og duft får du sopptoner, søtt bakverk, modne epler og sitrus. Lengden er hva som imponerer mest. Etter 20 minutter kjenner du ennå vinens intensitet godt. Velfortjent 96 poeng. 

Krug Grande Cuvée 164ème Édition er en blanding av årganger av 127 viner fra 11 forskjellige år, hvor den yngste er fra 2008 og den eldste fra 1990. Vinens druesammensetning er 48 prosent Pinot noir, 35 prosent Chardonnay og 17 prosent Pinot meunier. Dette er definitivt den mest tilgjengelige av alle fra produsenten. Vinen oser av brioche, eple og mineraler på duft. Små intense bobler. På smak avsløres lagvis først røde epler, deretter en mineralitet og syrlighet som går over i søtt bakverk og nøttetoner. 94 poeng.

Kapitals vinjournalist Svein Lindin var invitert av Krug som gjest på fremføringen av orkestermusikken.

Vin