<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Anbefaler: Kapitals vinjournalist Svein Lindin anbefaler vin fra California denne påsken.  Kapital

Årets beste påskevin kommer fra California

Til rett matrett er vin fra USAs vestkyst en total innertier. 

Skulle man velge noen områder som utmerker seg som fremadstormende på vinkvalitet om dagen, må det være California, samt Sicilia i Italia og Stellenbosch i Sør-Afrika. 

Grunnen er i stor grad prisoppgangen på fransk vin fra Brugund og Bordeaux. Økt innkjøpskostnad gjør at kundene er mer åpne for å prøve noe annet. 

En annen grunn er nye generasjoner med vinmakere som markerer seg. Ved å utfordre etablerte sannheter og sette tradisjoner til side skapes høyere kvalitet. Rett og slett fordi kunnskap om vinproduksjon er større hos den nye generasjonen. 

Lang, men ung historie: Den første vinen dyrket i California var på 1600-tallet. Men det var ikke før på 1970-tallet at den ble anerkjent på linje med fransk vin. Foto: Getty Images

Utmerket til tross, vin fra California – hovedsetet for vin i USA – er noe ensformig sammenlignet med mangfoldet i Europa hva gjelder stiler, land og områder. De retter seg hovedsakelig mot rød- og hvitvinsproduksjon. Men det amerikanerne mangler på bredde, tar de igjen på kvalitet. 

California stiller i særklasse med sitt gunstige klima, hvor dagene er varme og nettene kjølige – godt hjulpet av tåken (som kalles Karl the fog på Twitter, for den spesielt interesserte). Kystnære områder som Sonoma og Russian River like nord for San Fransisco appellerer mest til vår smak. Her produseres rene, fruktdrevne viner med egenart. Fat og alkoholnivå er smaksmessig balansert. USA på sitt beste.

Spesielt anbefalt vin

Voksende interesseområde – men styr unna én

Vinmonopolet kan bekrefte at oppmerksomheten rundt vin fra California er større enn før. Spesielt i de dyrere prisklasser. Årsaken er rett og slett at vininteresserte nordmenn higer etter kvalitet til en fornuftig pris. Hva dette beløpet er, kommer litt an på hvem som svarer eller spør. Tallene sier at kvalitetsprodukter mellom 300 og 700 kroner viser stabil vekst og gjenkjøp. 

Når prisen er riktig, er det smakskvaliteten som betyr noe. 

Men se deg ikke blind på gode salgstall. Norges mest solgte rødvin, Falling Feather, selges ikke i hjemlandet USA. Nordmenn kjøpte i 2022 over 418.925 bokser à 3 liter av denne, en slags favorittvin om du vil. Men etter vår oppfatning av vinverdenen definerer vi Falling Feather som svært dårlig og til å ha passert grensen til udrikkelig. Rådet er å styre unna, selv til sausbruk denne påsken. 

De beste leder an

Siden begynnelsen av 2000-tallet er det kommet en bølge av californiske produsenter som gjør sitt ytterste i å fremme de faktorene som er med på å gjøre vin til kvalitetsvin. Det kan nevnes i fleng: Ted Lemon, Hirsch, Littorai, Johan, Ridge, Bergström, Beaulieu, Corison og Raen. Alle er eksempler på stjerneprodusenter som leder an i utvikling av bra vin. 

De noe rimeligere flaskene fra Sandhi og Tyler kan også med enkelhet nevnes i samme åndedrag. Nøkkelordene er bærekraftig produksjon og fokus på balanserte, fruktdrevne viner med moderat alkoholnivå og mindre fatbruk.

Jenner, California: Hirsch Vineyards ligger på en liten fjelltopp med utsikt mot Stillehavet. Foto: George Rose / Getty Images / Getty Images North America

Nye druesorter verdt å smake

De mest fremtredende produktene fra California er gjort på klassiske druer som cabernet sauvignon, chardonnay og pinot noir. 

Men vi vil sannsynligvis se mer av viner som er laget av andre druesorter i fremtiden. Årsaken er at produsentene, i motsetning til i Europa, ikke nødvendigvis eier vinmarker selv. I stedet kjøper mange inn druer fra rene drueprodusenter. 

Når etterspørselen etter kvalitetsviner øker, tvinges produsentene til å lage produkter av andre druetyper for å tilfredsstille prisbevisste kunder. Etter vår mening er zinfadel, merlot, syrah og cabernet franc alle druetyper som man vil se mer av fra denne delen av USA i fremtiden. 

Ypperlig til mat

Til mat er viner fra California svært gode, hvilket er spesielt nyttig å notere seg om du vil prøve noe annet denne påsken. 

Iboende syrlighet og flott konsentrasjon gjør valget enkelt. Skal du servere rypebryst? Da er de røde, elegante pinot noir-baserte vinene meget gode. Til fyldige chardonnayer er eksempelvis villaks svært godt. Til lammekoteletter og entrecôte: cabernet sauvignon. Men vær ikke redd for å prøve nye druesorter fra kjente produsenter – de skuffer sjelden. 

Perfekt til påsken: Tartiflette er rett med opphav i de franske alpene. Foto: Foodsteps

Oppskrift på tartiflette finner du under, og ønsker du å se den i sin helhet på video, steg for steg, kan du laste ned appen Foodsteps. Der får du som leser av Kapital tilgang på oppskriften gratis. 

Tartiflette

Tartiflette er en rett med opphav i de franske alper, og er kort sagt poteter gratinert med ost. Retten slik vi kjenner den i dag, ble popularisert i løpet av 1980-årene, som et stunt for å selge mer av osten Reblochon, en fransk rødkittost med myk og kremet kjerne. Tartiflettes forbindes gjerne med lange dager på ski. Det gjør denne retten perfekt å lage når man har vært noen timer i påskefjellet og trenger litt skikkelig påfyll. 

Ingredienser

  • 1 kg kokefaste poteter
  • 2 stk. gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1,5 dl hvitvin
  • 200 g bacon, gjerne røkt
  • 1 stk. Reblochon/fransk rødkittost
  • 4 kvister timian
  • 1 dl crème fraǐche
  • 1 ss smør
  • salt og pepper.

Metode

Skjær potetene i skiver på ca. 1 cm tykkelse. Legg skivene i vann underveis. Når alle potetene er skjært opp, kok dem i godt saltet vann til de er lett møre, men ikke helt gjennomkokt. Slå av vannet og sett til side.

Mens potetene koker, del løk i to og skjær i skiver på langs. Skjær bacon i terninger og riv eller mos hvitløken. Timian knyttes i en liten stump med hyssing. Skrap hele utsiden av osten med en kniv. Målet er å ta bort mugglaget og det hardeste av skorpen. Ta også vekk voksmerket som ligger på den ene siden av osten. Deretter deles osten, først i to halvmåner. Sett halvmånene på høykant og kløyv dem i to, slik at du har fire like halvmåner med skorpe på den ene siden og kjerne på den andre. Forvarm ovnen til 200 grader.

Stek bacon i panne på middels høy varme til det begynner å bli sprøtt. Ta baconet ut, men la fettet være igjen i pannen. Ha de ferdigkokte potetskivene i pannen og stek til de er lett gylne og sprø i kantene. Ta potetene ut og legg baconet tilbake i pannen. Tilsett løk, hvitløk, timian og litt smør og blank løken. Den skal ikke bli brun, bare myk og blank. Tilsett så hvitvinen og kok til vinen er omtrent helt borte. Rør så inn crème fraǐche og smak til med salt og pepper. Løft ut timianen.

Legg halvparten av potetene flatt i en ildfast form. Fordel halvparten av baconblandingen over potetene og legg på to av ostedelene. Skorpen skal vende opp. Bland resten av baconblandingen med resten av potetene og legg så alt dette i den ildfaste formen. Avslutt med å legge de siste to ostedelene på toppen med skorpen opp.

Stek hele herligheten i ovnen på 200 grader i 10–15 minutter, til osten bobler godt og begynner å få litt gyllen farge på toppen.

Ta tartifletten ut og la hvile noen minutter før servering. Mens den steker kan du godt blande sammen en grønn salat og en fransk sennepsdressing som serveres til. Server også med grillet brød og cornichonger til.

Foto: Foodsteps

Vin