<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Mange varianter: Fra størst til minst er 75 cl Dom Perignon 2012, deretter Duval-Leroy Femme 1996 i magnum-størrelse, Pol Roger WC 2013 Jeroboam, Taittinger NV og sist, men ikke minst Cristian Senez Carte Verte Brut Nebuchadnezzar på hele 15 liter. Foto: Thomas Bjørnflaten

Derfor er store vinflasker bedre

Vinsamlere flokker seg rundt store flaskestørrelser fra kjente navn som Chateau Mouton Rothschild, Pol Roger og Chateau Latour ved lansering. Vinene kommer i svært begrensede kvanta. På noen få steder finner du de aller beste nå.

Hvorfor er størrelsen viktig for vin? Når det gjelder glassflasker, er det forskjell på en stor tre-liter, en større på seks liter og den aller største flasken som rommer 18 liter? Svaret er ja, og kort sagt er det tilgangen på oksygen som er den avgjørende faktoren.

Forklaringen er at vin tappet på store flasker utvikler seg saktere enn vin tappet på standardflasker. Store flasker får mindre tilgang til oksygen. Og det er oksygenet som “eldes” eller utvikler smaken på mindre flasker, mens større holder “ferskheten” lenger. Man vil imidlertid merke minimal forskjell de første årene, men etter hvert – ved 5–6 år – gir de store flaskene denne ferskere karakteren i smaken.  

Lengre modningstid gir en mer komples og raffinert smak. Primæraromaene holdes lenger, og tertiæraromaen inntreffer mange år senere enn i en ordinær flaske på 75 cl. 

Derfor er store flasker i praksis bedre egnet for lagring. 

Forklaringen er at vin tappet på store flasker utvikler seg saktere enn vin tappet på standardflasker.

En smakssak

Så kommer  saken om personlig smak. Noen foretrekker ferskere og unge viner med markert syrlighet og tanniner. Andre foretrekker mer balanserte, drikkemodne produkter med avdempet syrlighet og tanniner. 

Når er større bedre? Skal du lagre vin, er store flasker mer egnet. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Termen “drikkemoden vin” er hva man burde ta stilling til. Men når en vin er moden, er det mange meninger om. Etter vår mening er det tidspunktet når det er balanse mellom syre og tanniner. Førstnevnte skal ikke være for dominerende, mens sistnevnte på sin side skal være avdempet med en munnfølelse uten for mye bitterpreg. En modnet vin har i tillegg en utviklet aromaprofil, som totalt sett skaper noe bedre og større enn hva utgangspunktet var. 

Samlerobjekter

Større vinflasker er samlerobjekter blant vinentusiaster. På auksjoner oppnår de høye priser. Dette skyldes sjeldenhet og unikt design – attraktive tillegg for en samling. 

Så kommer man ikke vekk fra det faktum at det å servere fra en større flaske er et imponerende skue, og gir gjestene dine en følelse av eksklusivitet og luksus. Perfekt til en minneverdig middag eller en spesiell anledning?

Ekstraservice på noen pol

Tall fra Vinmonopolet viser økt interesse for større vinflasker. I 2022 var det 389 produkter til salgs på glassflasker hvor volumet var 3 liter eller mer. Fem år tidligere var utvalget kun 259 produkter. Salgsvolumet var da 14.493 liter mot 21.846 liter i 2022. 

I de fleste tilfeller er større flasker bestillingsvarer, men toneangivende og fremoverlente butikker som Sandefjord, Skøyen i Oslo og Sandnes i Stavanger fører titalls ulike størrelser som en ekstra service for sine kunder. 

Kostbar størrelse: Ch. Mouton Rothschild 2018, Ch. Latour 2014, Les Forts de Latour 2012, Giacomo Anselma Barolo Vignarionda Riserva 2013 og Louis Latour Corton Charlemagne Grand Cru 2017. Samlet sum er 100.022 kroner. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Navn på flaskestørrelser

Vinflasker finnes i en rekke forskjellige størrelser, og hver størrelse har en unik historie og betydning i vinverdenen. Her er en liste over de vanligste størrelsene, samt litt informasjon om deres opprinnelse og bruk:

Magnum – 1,5 liter: Dobbelt så store som standardflasker. Populære blant vinelskere som ønsker å lagre vin. Magnum gir vinen et større overflateareal i forhold til volum, hvilket bidrar til å redusere modningstiden. Det gir en mer balansert og jevn smak. 

Jeroboam – 3 liter / 24 glass: Fire ganger større enn standardflasker. Vanligvis brukt til musserende eller bordeaux. Jeroboam er oppkalt etter en bibelsk konge og er populær for spesielle anledninger eller samlinger. 

Rehoboam – 4,5 liter / 36 glass: Rehoboam-flasker er seks ganger større enn standard. Mest brukt til champagne. Navnet kommer fra en annen bibelsk konge. Sjelden størrelse på grunn av at det er vanskelig å både håndtere og lagre såpass store vinflasker. 

Methuselah – 6 liter / 48 glass: Åtte ganger større enn vanlig. Brukes til champagne. Typisk for arrangementer som bryllup og jubileer.

Salmanazar – 9 liter / 72 glass: 12 ganger større enn vanlig. Typisk for Bordeaux-vin eller champagne. Salmanazar er en sjelden flaske og blir vanligvis spesiallaget for spesifikke anledninger. 

Balthazar – 12 liter / 96 glass: Balthazar-flasker er 16 ganger større enn standardflasker og er vanligvis brukt for champagne. Sjelden. Et samlerobjekt for seriøse vinentusiaster. 

Nebuchadnezzar – 15 liter / 128 glass: Nebuchadnezzar er 20 ganger større enn vanlig. Oppkalt etter Nebukadnesar II, en konge i det gamle Babylon. Dette er en av de aller største flaskene brukt til lagring og servering av vin. Typisk for musserende, spesielt champagne. Sjelden å se på grunn av størrelse og vekt. Måler omtrent 65 cm i høyden og har en diameter på ca. 25 cm. Et imponerende og sjeldent syn når den serveres på store fester. 

Melchior – 18 liter / 144 glass: Gigantisk vinstørrelse tilsvarende 24 vanlige flasker. Melchior er oppkalt etter en av de tre vise mennene, som ifølge Bibelen bragte gaver av gull, røkelse og myrra til babyen Jesus. 

Melchisedech – 30 liter / 240 glass: Også omtalt som Melchizedek, oppkalt etter en bibelsk figur fra Det gamle testamente, konge av Jerusalem og omtalt som et forbilde for Kristus. Slike flasker er svært verdifulle på grunn av størrelse og sjeldenhet. 

Store greier: Taittinger NV. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Her er noen gode vinkjøp som kommer på store flasker:

Disse vinene kan du sikre deg 

Varenr: 14906705
Duval-Leroy Femme de Champagne 2002
1996 årgangen av Femme de Champagne er en skjult skatt på Vinmonopolet. Årgangschampagne til hummer, kaviar er rett og slett en nytelse med denne toppkvaliteten.
Pris: 6 000,10 kr (bestilling) 1,5 liter
Poeng: 96

Importør: Crianza

Varenr: 14624707
Ch. Haut Brion 2019

Uten tvil et godt kjøp, en samlerklassiker og laget for de store anledningene i livet. Tidspersektiv 20-30+ år frem i tid.
Pris: 26 337,50 kr (tillegg) 3 liter
Poeng: 93
Importør: Lars Søreide

Varenr: 14625307
Ch. Mouton Rothschild 2018
En Bordeaux klassiker som vil holde seg i pris, og øke både i verdi og smaksopplevelse. Tidspersektiv 20-30+ år frem i tid.
Pris: 32 137,50 kr (tillegg) 3 liter
Poeng: 94
Importør: Lars Søreide

Varenr: 4570507
Barbaresco 2017
Prod. Del Barbaresco er en de beste kjøpene fra Piemonte. Drikkemoden nå og lagringsdyktig i over 10 år frem tid.
Pris: 1 849,90 kr (bestilling) 3 liter
Poeng: 90
Importør: Better Wines

Varenr: 10638607
Taittinger Brut Réserve
Taittinger gjør et imponerende inntrykk. Ypperlig som gave, eller som et smykke i en vinkjeller. Bør åpnes iløpet av de fen, seks neste årene.
Pris: 13 000 kr (tillegg) 15 liter
Poeng: 88
Importør: Fondberg

Varenr: 7911907
Christian Senez Carte Verte Brut
Stiller man på festen med en slik som dette, har man 128 glass å servere før flasken er tom. Innen den tid vil du være bestevenner med alle på festen. Drikkes nest nå og fem, seks år frem i tid.
Pris: 11 999,90 kr (bestilling) 15 liter
Poeng: 87
Importør: Champagneinwest

Poengsum er basert på snitt av internasjonale anmeldelser


Vin