<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Bordeaux årgang 2022 - Kjøp vin med begge hender

– En de beste årgangene jeg noensinne har smakt fra Bordeaux

Vin
Christopher Moestue: Smakt Bordeaux primeur 2022 årgangen Foto: Lars Brænden Schram

I denne podcastepisoden:  Svein og Christopher Moestue tar en prat om Bordeaux og årgangen 2022. Hva kan vi forvente oss av kvalitet fra årgangen? Hva skiller seg ut som gode kjøp? Handler alt om de dyreste og flotteste vinene i Bordeaux?

Få om noen i Norge har den innsikt og kunnskap som Christopher Moestue har om de klassiske vinområdene i verden. Moestue-gruppen selger vin for over 1 milliard, og siden oppstarten av Moestue Grape Selections i 1996 har Christopher vært en premissleverandør fra klassiske europeiske vinland til Norge.

– Selv om prisnivået setter standarden på de beste, kan man enkelt finne gode vinkjøp i Bordeaux. I så å si alle prisklasser, forteller Christopher Moestue. - 2022-årgangen er en årgang som kommer hvert 100 år, sammenlign den gjerne med den legendariske 1961 årgangen

Med seg i studio har Svein tatt med seg to klassikere fra Pauillac og Medoc fra årgangene 2018 og 2019, en mer modnet stil enn ferske 2022. 2022-årgangen  kommer for salg først om noen år, men er vel verdt å jakte etter i fremtiden. 

Anbefalte viner i denne episoden

Litt om Bordeaux, klassifiseringer og primeur-systemet

Bordeaux, et ikonisk vinområde som ligger i sørvestre Frankrike, er anerkjent som en av verdens mest prestisjefylte vinregioner. Bordeaux har en lang historie med å produsere kvalitetsviner som begeistrer vinelskere over hele verden.

2022-årgangen: – En de beste årgangene jeg noensinne har smakt fra Bordeaux.
Christopher Moestue

Klassifikasjonssystemet i Bordeaux

Et av de mest unike og kjente aspektene ved Bordeaux-vinindustrien er dens klassifikasjonssystem. Klassifikasjonssystemet i Bordeaux ble introdusert på midten av 1800-tallet og hadde som mål å rangere de forskjellige eiendommene i regionen basert på kvalitet og prestisje. Systemet har blitt revidert og utvidet flere ganger siden den gang, men de opprinnelige klassifiseringene har fortsatt stor betydning den dag i dag.

Den mest berømte klassifikasjonen er Bordeaux-klassifiseringen av 1855, også kjent som “Bordeaux Grand Cru Classé 1855”. Denne klassifiseringen ble lansert i forbindelse med Verdensutstillingen i Paris samme år. Formålet var å vise frem de beste vinene fra Bordeaux til verden. Bordeaux-klassifiseringen av 1855 delte vinprodusentene i Bordeaux inn i fem forskjellige nivåer, eller cru-er, basert på deres omdømme og historikk. Denne klassifiseringen gjaldt for vingårdene i Médoc-området, som er kjent for sine røde viner av høy kvalitet.

De fem nivåene, fra høyeste til laveste, er Premier Cru (første vekst), Deuxième Cru (andre vekst), Troisième Cru (tredje vekst), Quatrième Cru (fjerde vekst) og Cinquième Cru (femte vekst). Premier Cru-nivået inkluderer noen av de mest berømte vinslottene i Bordeaux, som Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion og Château Mouton-Rothschild. Disse vinene anses for å være blant verdens mest ettertraktede og dyreste viner.

Utover Bordeaux-klassifiseringen av 1855 finnes det også andre klassifiseringssystemer i Bordeaux. For eksempel har Saint-Émilion sitt eget klassifikasjonssystem som revideres hvert tiår. Dette systemet vurderer vinprodusentene i Saint-Émilion-området og gir dem rangeringer som Premier Grand Cru Classé A, Premier Grand Cru Classé B, Grand Cru Classé og Grand Cru.

Klassifikasjonssystemet i Bordeaux har hjulpet til med å etablere et hierarki og anerkjennelse for vinprodusentene i regionen. Det gir vinelskere og kjøpere veiledning når de velger viner fra Bordeaux. Klassifikasjonene anses å være en indikasjon på både kvalitet og potensial for lagring. 

Selges før den er tappet på flaske

Litt om primeur-systemet i Bordeaux: Primeur-systemet i Bordeaux-vinområdet er en unik og tradisjonsrik praksis som involverer salget av fremtidige viner rett etter avlingen, før de har blitt tappet på flasker. Systemet har en lang historie og spiller en viktig rolle i Bordeaux-vinindustrien helt siden 1700-tallet. 

Primeur har blitt en årlig begivenhet som tiltrekker seg vinhandlere, vinprodusenter og entusiaster fra hele verden. Formålet med primeur-systemet er å gi muligheten for å kjøpe de mest ettertraktede vinene fra den nyeste avlingen før de blir tilgjengelige på markedet.


Smakingene starter vanligvis tidlig på året etter at druene er høstet, vanligvis i april eller mai. Produsentene inviterer vinhandlere og eksperter til å smake på vinene fra den siste avlingen, som fremdeles er i fatene. Smakingene gir en mulighet til å bedømme vinens kvalitet, potensial og karakteristiske egenskaper. Vinene selges deretter gjennom en eksklusiv forhåndsbestilling, der kjøperne sikrer seg et antall kasser eller flasker til en fastsatt pris. Betalingen gjøres vanligvis på forhånd, og varene blir levert senere, vanligvis etter 1–2 år når vinene er flaskemodnet.

Om Ukens vintips

Hver uke velger vinjournalist og vinkelner Svein Lindin ut et vintips, alene eller med gjester. Vin med stedegen smak, intensitet og som gir valuta for gane og lommebok er fellesnevner for alle anbefalingene.

Med vinkelnere som Kristoffer Aga fra Re-Naa, Jon Trygve Hegnar fra Vinify/Hegnar Media, Simon Zimmermann og Ole Berg fra Fursetgruppen som sidekick, florerer det med vinkunnskap og knallgode tips. I tillegg dukker andre kjente fjes fra mat- og vinbransjen fra inn og utland innom.

Ch. Carmenere 2019 kr 364 Ch. Haut Batailley 2018 kr 716 Andreas Drange Jensen

Følg Ukens vintips i Apple Podcast Spotify eller direkte i din podcastspiller.

Se flere vintips med Vinify

Vinjournalist og sommelier Svein Lindin (og en rekke andre vineksperter) deler daglig sine vinanbefalinger i appen Vinify.

I Vinify kan du: Søke etter de beste kjøpene tilgjengelig på ditt lokale pol, finne de beste vinbarene, se ekspertenes anbefalinger, lagre og dele dine egne smaksnotater og holde orden på vinkjelleren din.

Tilgjengelig på iOS og Android.

Abonner på nyhetsbrev

Få de beste vintipsene rett inn i innboksen. Hver uke. Enklere blir det ikke å holde oversikten over Sveins anbefalinger.