<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kan bli nye kunstrekorder

Når et Kittelsen-maleri legges under hammeren på Blomqvists jubileumsauksjon, kan det bli ny rekord i auksjonsmarkedet. Innlevering til auksjonen er også rekordhøy.

Dyrest: Theodor Kittelsen-maleriet “Andersnatten” er priset til 8–10 millioner kroner. Foto: Blomqvist Kunsthandel
Inside

I år er 150 år siden Blomqvist Kunsthandel ble etablert. Det markeres med en jubileumsauksjon tirsdag 20. oktober. Det dyreste objektet er et maleri av Theodor Kittelsen med prislapp på 8–10 millioner kroner. Det er ikke kjent hvem som selger bildet “Andersnatten”, som har tilhørt en verkseier Arild Berg.

Hvis budgiverne blir like ivrige som for to år siden, kan det bli ny rekord for et enkeltverk klubbet på auksjon i Norge. Da solgte nemlig Blomqvist et annet Kittelsen-bilde til langt over “takst” på 4–5 millioner kroner. Det var maleriet “Guldhornet” som til slutt ble klubbet for 12,8 millioner kroner etter en intens budrunde mellom rederarving Petter Olsen og investor Christen Sveaas. Sistnevnte gikk seirende ut av den kampen.

Har gitt instrumenter verdt over 100 mill.

Åttedobling på Kistefos – passert 100.000 besøkende

Høyt inntak

Kittelsen-maleriet “Andersnatten”, som nå selges, er ikke det eneste dyre objektet på auksjonen. Minst ni arbeider er vurdert til over en million kroner i forkant, noe som har vært sjelden kost i auksjonsmarkedet i Norge de siste årene. For mens det globale kunstmarkedet nesten frem til corona var i en evig oppadgående all-time high-spiral, har det humpet av gårde i Norge.

Når det ikke oppnås høye tilslag på auksjon, er det heller ingen som vil selge verdifulle kunstverk. Blomqvist har slik sett gjort en god jobb med å få inn såpass mange gode objekter.– Vi har tatt inn 50 bilder til en samlet vurdering på ca. 43 millioner kroner. Det er utrolig sjelden at noen auksjoner kommer over 25 millioner kroner, sier daglig leder Knut Forsberg hos Blomqvist.

Norges største Bjarne Melgaard-samling

Kjente eiere

Et Munch-maleri er nest dyrest på auksjonen. “Furuskog” er priset til 5,5–6,5 millioner kroner.

Forsøkt solgt før: Munch-maleriet “Furuskog” er priset til 5,5–6,5 millioner kroner og har vært i rederfamilien Høeghs eie. Foto: Blomqvist Kunsthandel

Dette er “billig” for Munch-malerier. Maleriet er malt i 1891–92 før Munch slo igjennom, og har vært i rederfamilien Høeghs eie i mange år. Men det er ikke de som selger nå. Munch-maleriet ble forsøkt solgt hos Blomqvist for fem år siden for samme pris. Året før forsøkte Sotheby’s i New York å få 1–1,5 millioner dollar, som med dagens valutakurs tilsvarer 9–13,5 millioner kroner. I 2014 var dollarkursen langt svakere. Det er kanskje riktigere å snakke om en 2014-vurdering på 6–9 millioner kroner.

Slik plukker du kunst som stiger i verdi

Blomqvist har nå også fått inn et bilde av Harald Sohlberg, hvis kunst stadig blir mer populær. “Havfruen” er vurdert til 5–6 millioner kroner og selges av etterkommere etter kunstneren.

Fra kunstnerens familie: Harald Sohlberg-bildet “Havfruen” er vurdert til 5–6 millioner kroner. Foto: Blomqvist Kunsthandel

Et bilde av Hans Fredrik Gude er priset til 2–2,5 millioner kroner. “Aftenro i en norsk uthavn” har tidligere tilhørt eiendomsmilliardær Edgar Haugen jr., men nå er det en annen som selger det.

Opp fra sist?

To malerier av Ludvig Karsten er priset til et sted mellom en og to millioner kroner hver. Et Karsten-maleri har høyeste tilslag første halvår på 1,3 millioner kroner, vi skrev på Kapital.no.

Kun ett millionbilde i auksjonsmarkedet

Hos Blomqvist er et maleri av I.C. Dahl merket med “pris på forespørsel”. Det pleier å bety at noe er dyrt, men ikke nødvendigvis. Etter det Kapital erfarer, er Dahl-bildet som nå skal selges, “Prospekt fra Store Mariendal”, det samme som Bruun Rasmussen solgte for 400.000 danske kroner i 2008 og som da var priset til 400.000–600.000 danske kroner.For øvrig selges kunst av flere mer moderne og etterspurte kunstnere på jubileumsauksjonen, som Anna-Eva Bergman, Johs. Rian, Aase Texmon Rygh og Gunnar S. Gundersen.

Dette er Tangens unike samling

Som alltid kommer det omkostninger på ca. 25 prosent oppå tilslaget.

Turte ikke først

Opprinnelig skulle jubileumsauksjonen vært avholdt i mai, men da turte ikke Blomqvist å kjøre den på grunn av corona.

– Er det ikke risky å arrangere den nå også?

– Nei, ikke sett ut ifra internasjonale auksjoner de seneste månedene. Vi har inntrykk av at mange ønsker å kjøpe, og med suksessen det har vært på nettauksjonene siden mars, er vi ikke redd for at det blir noe mindre kjøpeinteresse enn før. Vi har også gode erfaringer fra juniauksjonen. Har man gode objekter av høy kvalitet, kommer kjøperne, mener han.I fjor hadde Blomqvist samlet et driftsresultat på 4,1 millioner kroner, fordelt på 1,5 millioner på nettauksjoner og 2,6 millioner på kunsthandel, som enkelt vil si fysiske kunstauksjoner. 

– Det er det beste på veldig lang tid. Vi hadde en totalomsetning på ca. 180 millioner, sier Forsberg.

Nettauksjoner er hittil i år forbi fjorårstallet. Mens kunsthandelen ligger bak fordi de ikke avholdt auksjon i mai, som er måneden for hovedinntekten i vårsesongen.

Flytter midlertidig fra sentrum

Blomqvist Kunsthandel styrer fine art-delen av butikken fra Tordenskiolds gate midt i Oslo sentrum. Nettauksjon holder til i lokaler på Fornebu. Nå flytter de midlertidig hele firmaet til Fornebu.

– Huset i Tordenskiolds gate skal gjennomgå en omfattende oppussing, utvikling og påbygg, sier daglig leder Knut Forsberg og fortsetter: – Det skal bygges en og en halv ny etasje på bakdelen av bygningen og glasstak over bakgården. I tillegg skal det graves ut i kjelleren, og ny heis skal inn. Salene beholdes.

– Det høres dyrt ut. Hvor mye bruker dere på det?

– Det vi vil ikke utdype i detalj, men det er et stort budsjett.

– Hvordan tror dere det slår ut at dere er på Lysaker og ikke i sentrum med fine art-delen en periode?

– Det er for tiden vanskeligere å kjøre til Oslo sentrum enn til Fornebu, hvor det er parkering utenfor døren. Erfaring fra nå bare etter ferien er stor pågang, og alle er fornøyd med å kunne parkere. Våre gode vinkjøpere er spesielt begeistret. Det ble nesten umulig å komme seg til Tordenskiolds gate med privatbil, så vinauksjonen, altså kjølerommet, er permanent flyttet til Fornebu.

Jubileumsauksjonen holdes i Tordenskiolds gate, hvor firmaet har holdt til siden 1914. Dagens eiere kom inn på 1930-tallet. Da var det Anders M. Vik som kjøpte. Han var farfar til Elisabeth Vik Forsberg, som overtok i 1985 og er gift med Knut Forsberg. Som en kuriositet: Hun er kusine med den formuende forretnings- og vinmannen Alexander Vik.