<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ti år med tap

Regnskapene til Idar Vollviks Ludo Group er lite lystig lesning. Selskapet gikk i fjor med underskudd for tiende året på rad.

Dårlig butikk: Ludo Group, et av selskapene til den profilerte gründeren Idar Vollvik, har siden oppstarten tapt penger hvert år. Foto: Iván Kverme
Inside

Resultatet i Ludo Group var negativt med drøyt 100.000 kroner i fjor, viser regnskapstall som nylig ble offentliggjort. Dermed blir rekken av røde tall stadig lengre for den profilerte gründeren.

Idar Vollvik stiftet Ludo Group i 2010. Noen år tidligere hadde han solgt mobilselskapet Chess med milliardgevinst, for så å tape store penger på aksjetrading. Ludo startet som et potensielt nytt mobileventyr, før hovedfokus skiftet til salg av ting og tang på internett. 

Netthandelsvirksomheten har aldri blitt noen gullgruve – Ludo Group har ikke gått med overskudd noen av årene siden oppstarten. Verst gikk det i 2012, da både høye driftskostnader og store nedskrivninger ga det største tapet i selskapets historie. Nøkkeltallene for senere år vitner om lavere, men fortsatt ulønnsom, aktivitet. 

Vollvik og Ludo har flere ganger stått på randen av konkurs. Det samlede underskuddet siden 2010 er på drøyt 170 millioner kroner. Fjorårets regnskap viser at egenkapitalen var negativ med nærmere 20 millioner kroner, samt at et lån på over ti millioner var misligholdt. Revisor påpeker i sin beretning at det foreligger vesentlig usikkerhet om selskapets evne til videre drift.

Munnbind-trøbbel

Ludo Group er et holdingselskap med eierposter i en rekke datterselskaper: Ludo Mobil, Ludo Store, Ludorådet, Ludo Wear, Ludo Mobil Sverige, Ludo Mobil Spania, Ludo Mobil Thailand og Norske Nettbutikker. Samtlige av disse har også negativ egenkapital, og alle er bokført til null i holdingselskapets regnskap, med unntak av Norske Nettbutikker. Verdien på sistnevnte er satt til 30.000 kroner.

Det er Norske Nettbutikker som står bak nettstedet som tidligere het Ludo Store, i dag omdøpt til Love Norway. Navneskiftet fant sted etter at Vollvik i september ble pågrepet av politiet, siktet for brudd på loven om medisinsk utstyr. Han skal da ha pakket om munnbind som ikke var godkjent til medisinsk bruk og merket dem som kirurgiske, ifølge politiet.

Tester viste senere at Vollviks munnbind var av bedre kvalitet enn fryktet, og salget ble gjenopptatt. Den negative oppmerksomheten var imidlertid ikke særlig heldig for omdømmet, og overfor Nettavisen innrømmer Vollvik at politietterforskningen og medieomtalen ble belastende.

– Det ble brått stille etter munnbind-saken, sier Vollvik.

Skattekrav

Munnbind er ikke det eneste som har forårsaket hodebry for Vollvik denne høsten. I oktober kunne DN melde at kemneren hadde tatt pant i Vollviks villa i Bergen, som også tidligere har blitt begjært tvangssolgt. Bakgrunnen var et ubetalt skattekrav, som Vollvik uttalte til avisen at har blitt gjort opp.

Samme avis skriver også at app-satsingen Geddit er forsinket, og at selskapet som står bak i mellomtiden taper store penger.

Vollvik er aksjonær i Ludo Group gjennom selskapene Tantor65 og Vovi Invest. I sistnevnte ligger også Vollviks eierskap i Geddit. Største aksjonær i Ludo Group er Fredrik Sigurdssøn Astrups selskap Petroservice, som investerte i Vollvik-selskapet i 2012. Finansavisen har tidligere skrevet at Astrup har vært rasende på Vollvik.

Idar Vollvik har ikke besvart Kapitals henvendelser i denne saken. Vi har heller ikke lykkes med å komme i kontakt med styreleder i Ludo Group, Svein Johnsen.