<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Knuste glassrekorder

En rekke gamle glassobjekter som nylig ble solgt på auksjon gikk langt over forhåndsvurderingene. – Det var eksepsjonelt høye priser. Mye gikk over estimatene, og noe gikk inni helvete høyt, forteller en kilde i kunst- og antikvitetsverdenen. 

Dyrest: Dette vinglasset fra Nøstetangen hadde i forkant av auksjonen en prisvurdering på 120.000–150.000 kroner. Tilslaget endte på hele 320.000 kroner pluss omkostninger, noe som etter det Kapital erfarer er rekord for drikkeglass. Foto: Christiania Auksjoner
Inside

Vedkommende sikter til en auksjon hos Christiania Auksjoner i midten av mai, hvor glassene etter en samler ble lagt under hammeren. Når vi skriver glass, er det snakk om forskjellige objekter laget i glass – vinglass, karafler, fat etc. De ble produsert på 1700- og 1800-tallet, ved glassverkene Nøstetangen, Gjøvik og Hurdal, ofte med sirlige dekor og i ulike farger.

Pascal Nyborg hos Christiania Auksjoner bekrefter den store interessen denne maikvelden på Frogner i Oslo: 

– Vi solgte glass for over to millioner kroner til sammen. Noen av glassene gikk for femgangeren av forhåndsvurderingen. Det var to–tre stykker som kjøpte mesteparten av glassene. De vanlige samlerne fikk ikke kjøpt, sier han.

Tallsitat

To

Mill. kr.

Det ble solgt glass for over to millioner kroner på auksjonen.

Det spekuleres i om det var investor Christen Sveaas som kunne bære med seg det meste fra Thomas Heftyes gate og opp til Gimletoppen i etterkant av auksjonen. Han skal visstnok være en av samlerne som også bruker endel av glassene sine. Sveaas har ikke besvart Kapitals henvendelse innen deadline.

Nesten ti gangeren: Tilslaget for en karaffel fra Hurdal, datert 1792, ble klubbet for 130.000 kroner mot estimatet på 12.000–15.000 kroner. Foto: Christiania Auksjoner

Rekord for drikkeglass

Aller høyest gikk et vinglass fra Nøstetangen med gravert dekor, motiv fra Bærums jernverk og teksten “Jern Verk No 13”. Ifølge auksjonskatalogen var det laget mellom 1772 og 1776. Det ca. 19 cm høye glasset var på forhånd vurdert til 120.000–150.000 kroner. Tilslaget ende på hele 320.000 kroner pluss omkostninger, noe som etter det Kapital erfarer er rekord for drikkeglass. 

Tilslaget for en karaffel fra Hurdal med emaljemaling og dekor med krone, datert 1792, vakte enda mer oppmerksomhet. Estimatet var 12.000–15.000 kroner. Hammeren endte på knusende 130.000 kroner. Det vil si rundt ti ganger så mye. 

Advokat bladde opp: Etter det Kapital kjenner til kjøpte advokat Cato Schiøtz denne potpourrikrukken for 76.000 kroner pluss omkostninger. Foto: Christiania Auksjoner

Et annet objekt som gikk høyt var en potpourrikrukke i lyseblått og benhvitt opaliserende glass fra Gjøvik, datert 1810–1820. I forkant var den vurdert til 40.000–50.000 kroner, men tilslaget endte på 76.000 kroner pluss omkostninger. Etter det Kapital kjenner til var det advokat Cato Schiøtz i advokatfirmaet Glittertind som kjøpte krukken, som er 28,5 cm høy.

Sjeldent: Et saltkar i manganfarget glass ble klubbet for 21.000 kroner mot estimatet på 12.000 kroner. For to år siden solgte GWPA et tilsvarende objekt for 12.500 kroner pluss salær. Foto: Christiania Auksjoner

Et saltkar i manganfarget glass og med hvit munningsrand – også det fra samme periode, laget enten ved Hurdal eller Gjøvik – ble klubbet for 21.000 kroner, mot estimatet på 12.000 kroner. Manganfarget glass er det mest sjeldne, etterfulgt av lyseblått, hvitt, mørkeblått og blankt. Et tilsvarende saltkar i manganfarget glass ble solgt hos Grev Wedels Plass Auksjoner for 12.500 kroner pluss salær for to år siden.

Ny sjanse

Nyborg vil naturligvis ikke røpe hvem den avdøde samleren er. Etter det Kapital kjenner til, het han Børre Eriksen og var en kjent profil i antikvitetsmiljøet. Det er enken som nå selger.

– Om resultatene på auksjonen betyr at glass er up-and-coming, eller om det var et engangsfenomen, gjenstår å se, sier Kapitals kilde.

Fikk du ikke kjøpt glass i denne omgang, “fortvil” ikke.

– Det kommer flere glass fra samlingen til salgs etter hvert. Men de fineste gikk nå, avslutter Nyborg. 

Rekorden for gammelt glass ligger på et syvsifret beløp. Det er såkalte glasspokaler fra Nøstetangen som har oppnådd slike priser på auksjon i København.