<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sjokkanslag for svenske boligpriser

Skal man tro på konklusjonene fra noen av verdens fremste økonomer, har boligprisnedturen bare så vidt begynt i Sverige. Det kan i sin tur gi nytt press på eiendomssektoren på Oslo Børs. 

Ytterligere prispress: Boligprisene i Sverige, inkludert her i Stockholm, kan stå foran et kraftig fall. Det hevder Oxford Economics i en ny analyse.  Foto: Eivind Yggeseth
Inside

For det er langt fra oppløftende prognoser økonomene i forskningsbastionen Oxford Economics nå er ute med, knyttet til det svenske boligmarkedet. Selv om prisene allerede er under kraftig press, er det likevel mer boligdramatikk i vente, varsler forskerne. I en ny rapport skriver de at det er over 50 prosent sannsynlighet for et boligprisfall i tiden som kommer på gjennomsnittlig ti prosent – eller mer. Dermed plasseres Sverige, sammen med Canada og New Zealand, øverst på forskernes rangeringsliste over land der det er størst fare for et realt boligpriskrasj.

Det svenske boligmarkedet er allerede i klar ubalanse, i første rekke drevet frem av en voldsom nybyggaktivitet siste år. For eksempel viser tall fra Svensk Mäklerstatistik at prisene på leiligheter i Stockholmsregionen falt med tre prosent i august, noe som gir en nedgang på elleve prosent i perioden mellom mai og august. 

Flere spår saftig nedtur

Og Oxford Economics er ikke alene om å spå nye sjokkbølger for det svenske boligmarkedet. I løpet av det neste året forventer storbanken SEB et fall i de svenske boligprisene på så mye som 15–20 prosent. Banken har også nylig meldt at husholdningenes boligprisforventninger fortsetter å svekkes, og det over det ganske land, basert på deres analyser.

SEBs boligprisindikator, som viser differansen mellom andelen husholdninger som tror på henholdsvis stigende og fallende boligpriser, falt ytterligere i august. Bare 15 prosent av de spurte forventer prisoppgang kommende år, mens 57 prosent av respondentene tror på avtagende priser – en klar økning sammenlignet med julinoteringen. 

– Det er tydelig at et vanskeligere privatøkonomisk klima setter sine spor i husholdningenes boligprisforventninger, som nå samlet sett ligger på det laveste nivået siden finanskrisen i 2008, uttalte SEB i forbindelse med fremleggelsen av målingen. 

Banken tror likevel det kan bli flere boligprispessimister blant svenskene utover høsten, ettersom man antageligvis ikke har sett inflasjons- eller rentetoppen riktig ennå.

Ras på ras på Stockholmsbørsen   

På børsen i Stockholm har en rekke boligeiendomsselskaper falt stygt i verdi så langt i år. Markedsverdien til  Heimstaden, et selskap kontrollert av investor Ivar Tollefsen som har bred tilstedeværelse i Sverige, har så langt i år mistet rundt trekvart milliard kroner i markedsverdi etter et kursfall på nær 40 prosent. Et sviktende annenhåndsmarked setter umiddelbart press også på svenske nyboligbyggere – selskapet JM er eksempelvis ned nær 60 prosent så langt i år, og handles nå til kurser man ikke har sett på fem år.  Siden utgangen av 2021 er eiendomssektoren på Oslo Børs ned over 30 prosent, en utvikling som ikke bare henger sammen med økte norsk styringsrenter, men også kan sees i sammenheng med dramatikken samme sektor opplever på Stockholmsbørsen.  

Harald Magnus Andreassen utelukker ikke at man kan se mye av de samme tendensene her i Norge. Sjeføkonomen i meglerforetaket SpareBank 1 Markets ble nylig kåret av Kapital til landets beste makroanalytiker.      

– Jeg mener norske boligpriser er langt høyere i store deler av landet enn det vi trenger for å bygge nok boliger i dag. En kraftig renteøkning, kombinert med at mange de siste årene har tatt opp mye lån, vil føre til at flere nå kommer til å by mindre på bolig enn de gjorde for noen måneder siden. Prisene vil da falle, ettersom folk finner ut at det ikke er så populært å ha så mye gjeld likevel, uttalte han nylig til Kapital.