<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Saldoen som penisforlenger

På kunstmessen Art Basel i Miami i Florida var det stor interesse for et interaktivt kunstverk som offentlig viste hva man hadde på kontoen. 

Snakkis: På Art Basel Miami ble mange fristet til å prøve “minibank”-kunstverket som viste bildet av brukeren og rangerte saldoen til vedkommende opp mot andres. Foto: Pauline Shapiro. Courtesy of MSCHF and Perrotin
Inside

I desember hvert år arrangeres kunstmessen Art Basel i Miami. Nå var det den 20. gangen verdens ledende gallerier tok med seg godbiter for å friste kunstelskere og andre jetsettere med tykke lommebøker.

Snakkisen på årets messe ble definitivt et verk av kunstnerkollektivet MSCHF, som hadde tatt utgangspunkt i en minibank. Idet man satte inn kortet sitt, ble det tatt et bilde av personen som så ble koblet opp mot saldoen. Deretter ble beløpet rangert i forhold til andre som hadde gjort det samme før en.

“Vant Art Basel”

“Jeg vant akkurat Art Basel.”

En i første omgang litt uforståelig uttalelse fra den amerikanske superstjernen Thomas Wesley Pentz, med artistnavnet Diplo, dukket opp på hans Instagram-konto lørdag 3. desember. Men DJen og musikkprodusenten var altså en av mange som lot seg friste til å prøve det interaktive kunstverket, skriver kunstavisen Artnews.

Diplo kunne en stakket stund leve i paradis med sin toppsaldo, som da var rett over tre millioner dollar, ca. 30 millioner kroner. Lykken skulle dog bli kortvarig. 

Etter bare to dager var det ikke bare én, men to som passerte Diplo. Og det var ikke bare plasseringsmessig de gikk forbi, saldoene til de to andre lå på hele fem og 9,5 millioner – dollar! Ikke verst hvis dette er snakk om vanlige lønnskontoer.

– Største ...?

Både Diplos Instagram-post og kunstverket er selvfølgelig behørig omtalt i så vel sosiale medier som i kunstpressen internasjonalt. 

I podcasten The Week in Art, som lages av The Art Newspaper, var verket nylig et tema. 

– Det ble jo litt sånn: Hvem har den største ..., fortalte Aimee Dawson, fungerende digitalredaktør i avisen, og som hadde vært på messen.

Hun sa også at menn i mye større grad enn kvinner lot seg friste av å prøve kunstverket, som heter “ATM Leaderboard”. Det var det anerkjente Paris-galleriet Perrotin som bragte det med til messen i Miami.

Verket er nå solgt for 75.000 dollar til en ukjent kjøper. Det vil si noe slikt som 750.000 kroner. Om vedkommende selv “er en del” av kunstverket, vites ikke. Men det som er sikkert, er at kjøperen også fikk med kontantene som var i minibanken, et beløp som ved begynnelsen av messen lå på et sted mellom 6.000 og 7.000 dollar, ifølge onlinemagasinet Brooklyn Magazine. 

Penger det også.