<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Røkke er nok raus med den norske stat

Da Kjell Inge Røkke flyttet til Sveits, gav han luksusvillaen på Konglungen til sin ekskone, Anne Grete Eidsvig. Nye opplysninger viser at gaven har en anslått verdi på 300 millioner kroner.

Luksus: Kjell Inge Røkke ga boligen til venstre på bildet til sin ekskone da han flyttet til Sveits. Den er nå taksert til 300 millioner kroner. Foto: Michael Groth
Inside

Etter at milliardæren ga bort huset, har det vist seg at gaven utløste krav om dokumentavgift. Dersom det var snakk om en overføring mellom ektefeller, hadde ikke så vært tilfellet, men Røkke skilte seg fra sin kone for noen år siden. Dokumentavgiften er som kjent 2,5 prosent av eiendommens verdi, og et avgiftsgrunnlag på 300 millioner kroner gir altså 7,5 millioner i avgifter til statskassen. 

Finansavisen er blant mediene som tidligere har omtalt luksusboligen, som paret har bygget over flere år og lagt betydelig med penger i, og opplyst at byggekostnadene er estimert til 500 millioner kroner. Således kan det argumenteres for at en takst på 300 millioner er litt snaut.

Anne Grete Eidsvig, eventuelt Kjell Inge Røkke, kan nemlig ha interesse av en lav takst på eiendommen – “lav” takst gir blant annet “lav” dokumentavgift. Kjell Inge Røkkes pressetalsmann Rolf Nereng sier følgende til Kapital om dette, og om det store avviket mellom takst og estimerte byggekostnader:

“Vi kjenner ikke grunnlaget for tidligere spekulasjoner i media om verdi av eiendommen. Eiendommen har aldri tidligere vært taksert. I forbindelse med overdragelsen ble det innhentet en uavhengig verdivurdering av et anerkjent eiendomsmeglerfirma. Det er denne vurderingen som er lagt til grunn for overdragelsen og betalt dokumentavgift.”

I forbindelse med overdragelsen ble det innhentet en uavhengig verdivurdering av et anerkjent eiendomsmeglerfirma. Det er denne vurderingen som er lagt til grunn for overdragelsen og betalt dokumentavgift.
Pressetalsmann Rolf Nereng

Kapital har ikke sett taksten og kjenner heller ikke til hvem som har utarbeidet den. Kartverket opplyser for øvrig at det ikke er et absolutt krav om takst, annen dokumentasjon kan også benyttes.

Får støtte av megler

Det er uansett liten tvil om at gaven var generøs, for luksusboligen på Konglungen er en av Norges absolutt råeste eneboliger. Samtidig var nok dette også en praktisk og elegant løsning, for boliger i denne prisklassen er svært lite likvide, og Kjell Inge Røkke kunne neppe sitte med den hvis han skulle slippe å skatte til Norge. Men hvor mye er boligen egentlig verd på det åpne marked?

Støtter Røkke: Eiendomsmegler Hans Houeland i DNB Eiendom mener Røkke har sitt på det tørre og at en takst på 300 millioner høres noe høyt ut. Foto: Eivind Yggeseth

– Dette er selvfølgelig en helt fantastisk eiendom med en ypperlig beliggenhet. Det er ingen tvil om det. Med tanke på verdsetting så trekker det likevel litt ned at den ligger såpass langt fra Oslo. Slik er det bare – prisene er høyere nærmere byen, for eksempel på Bygdøy, sier Hans Houeland i DNB Eiendom.

Eiendomsmegleren, som har dyptgående kunnskap om luksussegmentet i Oslo-området, fortsetter:

– For all del, det er investert tungt i eiendommen og det skal være en høy kvadratmeterpris, men man bør likevel være forsiktig med å bruke dette som basis for verdsetting. I det øverste prissegmentet kan det være krevende for selger å få igjen for alle investeringer som er gjort på eiendommen. Årsaken er enkel: Kjøper har veldig dype lommer, og derfor blir det som regel uansett gjort en god del endringer etter handelen.

– Så du mener 500 millioner er et for høyt estimat?

– Det er nok det. Husk at prisrekorden på Østlandet er rundt halvparten, og det var for fantastiske boliger nærmere byen (red. anm.: Sector Alarm-gründer Jørgen Dahls kjøp på Bygdøy og Arne Fredlys kjøp av Munkebakken). Hvis Røkke har oppgitt et dokumentavgiftsgrunnlag på 300 millioner, så har han sannsynligvis sitt på det tørre, og han er nok raus med den norske stat.

Godt forhold: Det er mye som tyder på at stemningen fortsatt er god mellom de tidligere ektefellene Anne Grete Eidsvik og Kjell Inge Røkke. Sistnevnte har i hvert fall nylig gitt førstnevnte en meget verdifull bolig i gave. Foto: Lise Åserud/NTB

Røkke tok trolig regningen

I utgangspunktet er det kjøper som betaler dokumentavgift, og derfor er det kanskje nærliggende å tro at regningen for dokumentavgift havnet hos Anne Grete Eidsvig. Ifølge Kartverket ble imidlertid regningen sendt til Advokatfirmaet BAHR, altså Aker-systemets hoffleverandør av juridiske tjenester. Båndet mellom advokatfirmaet og Aker-systemet er sterkt, blant har konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker vært partner i BAHR. Mye taler altså for at det var Kjell Inge Røkke som plukket opp regningen.

Han bør ha råd: Ved forrige korsvei var Aker-eieren nummer syv på Kapitals liste over landets 400 rikeste, med en formue estimert til over 45 milliarder kroner. Det er estimert at han sparer rundt 360 millioner kroner årlig i formueskatt ved å flytte til Sveits.