<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Gjorde en kule på Ulltveit-Moes hovedkontor

Terje Tinholt og Stegg Eiendom tjente bortimot 20 millioner kroner på Fornebu Hovedgård, som de kjøpte fra en finansielt presset Jens Ulltveit-Moe i vår. Prakteiendommen ble flippet videre til eiendomsmilliardær Torgeir Mjør Grimsrud i høst.

Rask på labben: Tidligere eiendomsmegler Terje Tinholt gjorde en kule sammen med Stegg Eiendom på å kjøpe Fornebu Hovedgård i vår og selge den videre i høst. Foto: Eivind Yggeseth
Eiendom

Tinholt Eiendom og Stegg Eiendom skulle betale 65 millioner kroner for 17 mål tomt og en Arneberg-villa med aner tilbake til 1700-tallet, men havnet i februar i en krangel med Jens Ulltveit-Moe om betingelsene.

Den endte med et forlik i april, der Tinholt fikk fullt gjennomslag. Ulltveit-Moes forretningsimperium har det siste året slitt med likviditetsproblemer, som ble forsterket etter at restaurantene hans ble hardt rammet av delvis nedstengning etter Covid-19-utbruddet.

Finansavisen skrev i sommer at det tidligere hovedkontoret til Umoegruppen skulle selges videre for 91 millioner kroner gjennom et syndikat organisert av Vika Project Finance. Det ble lokket med et leiepotensial anslått til 3.200 kroner pr. kvadratmeter og samlede leieinntekter på 5,8 millioner, hvilket gir en yield på 6 prosent.

– Det var Torgeir Grimsrud som tok hele syndikatet. Han kom på banen veldig tidlig, sier Tinholt til Kapital.

Ikke skremt

Torgeir Mjør Grimsrud tok over eiendommen i september. Estate Nyheter har tidligere omtalt at Grimsrud var kjøperen (bak mur).

For 13 år siden solgte Grimsrud kontorstolprodusenten Håg. Siden har han forvaltet gevinsten vel fordelt på aksjer og eiendom, og står med 1,3 milliarder kroner i formue på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Grimsrud sier han var i samtaler med Vika Project Finance om et annet kjøp, da han fikk se prospektet på Fornebu.

– Den kjøper jeg, sa jeg. Dermed var det gjort, sier Grimsrud til Kapital, og opplyser at han gav 92 millioner kroner.

– Du stusset ikke på at den ble omsatt for 65 millioner få måneder tidligere?

– Jeg så en unik eiendom, med den beliggenheten og 1.822 kvadratmeter, og når du ser på hva naboeiendommene har gått for, synes ikke jeg det var så skremmende.

Tror på prishopp

Selve eiendommen er på 17 mål, hvorav to tredeler er friareal og eiendomsmassen utgjør drøyt 1.800 kvadratmeter. Den er ikke kjøpt med tanke på utvikling, men kontorutleie, og markedsføres gjennom Colliers International i Norge, forteller Grimsrud.

– Du mener du får en god avkastning bare med utleie og ikke utvikling?

– Det er en fredet bygning. Jeg er ikke så opptatt av hva Tinholt mente. Han har kjøpt den av en nabo som var veldig presset økonomisk. Jeg mener at den absolutt er verdt 92 millioner. Det er en unik eiendom. Ser du fem år frem i tid, er den i hvert fall doblet i verdi. Du får ringe meg om fem år, humrer Grimsrud, og legger til:

– Vi har også fått spørsmål om vi er villige til å selge den for litt mer enn vi gav, og det er ikke aktuelt. Så jeg føler ikke vi har kjøpt Svarteper. At Tinholt har gjort en rask forretning ved å snu seg rundt, det er helt åpenbart.

At Tinholt har gjort en rask forretning ved å snu seg rundt, det er helt åpenbart.
Torgeir Mjør Grimsrud

Tidligere i år kjøpte Grimsrud også Parkveien 35 bak Slottsparken, som leies ut til den israelske ambassaden, fra Eiendomsspar for 80 millioner kroner. 

– Det er fantastiske bygninger, og disse bygges ikke lenger.

Ryddet i garasjen: Jens Ulltveit-Moe har måttet skaffe kontanter det siste året. Hovedkontoret på Fornebu er blant flere eiendeler som har blitt solgt. Foto: Siv Dolmen

Bortimot 20 mill.

Etter mange år som profilert eiendomsmegler for daværende Nordvik & Partners, startet Tinholt for et par år siden Tinholt Eiendom sammen med Bryn Eiendom og komiker Thomas Giertsen. 

Tinholt og medinvestorene i Stegg Eiendom tjente bortimot 20 millioner kroner på Fornebu Hovedgård, etter å ha sittet med eiendommen i kun fire måneder. De overtok eiendommen 5. mai.

– Egentlig takket være at markedet snudde helt. At det skulle snu så kraftig, kunne jeg ikke spå, sier Tinholt.

– Vi tjente litt på det, men det er fratrekk for latent skatt, meglerprovisjon og litt sånt. Det kostet å sitte på den, for den hadde ikke leiekontrakt, legger han.

Planen var opprinnelig å bygge på eiendommen, sammen med naboene KLP og Arne Fredly. Men så fikk KLP leid ut hotellet ved siden av hovedgården til SAS på 7–8 års avtale. 

– Vi syntes det var litt lenge å vente, sier Tinholt.

Var på selger'n

Det var ingen hemmelighet sist vinter at Ulltveit-Moes Umoegruppen var sulteforet på kontanter. Det kom til syne da REC Silicon-aksjene REC ble dumpet for 85 millioner kroner i november i fjor. Umoegruppen kvittet seg senest i høst med selskapet som sitter med franchise-rettigheter til Burger King i Skandinavia, som har vært for salg en stund. Ulltveit-Moe svarte selv “helt klart” på et spørsmål fra Kapital i oktober om “likviditetsskrekken” var tilbakelagt.

Til DN bekreftet Ulltveit-Moe i april at coronakrisen var medvirkende til at han gikk med på et forlik med Tinholt. Sistnevnte har på sin side hele tiden anført at han satt med en skriftlig avtale til prisen på 65 millioner. De to er naboer på Lysaker, en liten kilometer fra Fornebu Hovedgård.

– Ulltveit-Moe hadde vel ikke solgt Hovedgården uten at han var presset av banken?

– Jo, det tror jeg faktisk. Det har ikke kommet frem, kanskje, men det var ikke derfor jeg tok kontakt. Han hadde snakket om at det var for stort for dem, det var ikke hensiktsmessig. Han var inne på å selge før han kom i vanskeligheter, men var frem og tilbake på det. Da han solgte REC-aksjene, så tenkte jeg at han i hvert fall ikke hadde behov for plassen, for jeg visste at REC også satt der, sier Tinholt, og legger til:

– Det så ut som jeg var en gravplyndrer, og det er jeg ikke, jeg prøver å være en ordentlig kar. Men når du har sagt at du skal selge, og man har det skriftlig, så må man stå for det. Men jeg har aldri hatt inntrykk av at han har vært fullstendig nede, sier Tinholt, og avslutter:

Det så ut som jeg var en gravplyndrer, og det er jeg ikke, jeg prøver å være en ordentlig kar.
Terje Tinholt

– Vi er vel forlikt, og har et godt naboskap. Storyen med Fornebu er lagt død.