<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fraråder riving

Nick Tollefsen punget i fjor ut drøye 100 millioner kroner for tre eiendommer i Oslo med plan om å rive, bygge og bo for 200 millioner. Nå har Byantikvaren satt foten ned for prosjektet.

Trosterudveien 19 Foto: 1881.no
Eiendom

I september i fjor kjøpte Nick Tollefsen, sønn av eiendomsmilliardær og utleiekonge Ivar Tollefsen , til sammen tre eiendommer på Ris i Oslo. Ifølge Finansavisen, som først omtalte eiendomskjøpet, var den totale prisen over 100 millioner kroner. 

Planen er å rive to av eiendommene og bygge en storslagen hage. I tillegg ønsker milliardærarvingen å bygge ut hovedhuset slik at stedet blir tilbakeført til den prakteiendommen den engang var. Søknad ble sendt Oslo kommune, og etter forsinket behandling kom nylig Byantikvaren med en uttalelse der de fraråder riving.

Solid tomt

Trosterudveien 19 ble lagt ut for salg i juni i fjor med en prislapp på 32 millioner kroner. En rask budrunde endte med at kjøperen fikk tilslag på 32,25 millioner for eiendommen. Kjøperen var dog ikke Nick Tollefsen, ifølge Finansavisen, men milliardærarvingen skal ha blitt kjent med salget før det var skjøtet over på ny eier. 

Han skal så ha lagt 38 millioner kroner på bordet for denne boligen, før han siden sikret seg de to naboeiendommene Trosterudveien 19B og 19C også. Samlet tomteareal blir solide 4,3 mål hvis man summerer de tre eiendommene.

Kulturhistorisk verdi

Hovedtomten er på 2,2 mål, og ble i 1916 bebygget med en villa i tre etasjer på 531 kvadratmeter bruksareal. Hovedhuset er så nedslitt at megler i forbindelse med salget i fjor valgte så godt som ikke å bruke bilder av huset innvendig. Også på utendørsbildene fremsto forfallet massivt, mens hagen var særdeles ustelt, ifølge Finansavisen. 

Byantikvaren mener imidlertid at villaen har kulturhistorisk verdi som Trampe Bødtkers eiendom, og som en representant for den tidlige utbyggingen av Gråkammen. Byantikvaren fraråder således riving, men vil ikke prioritere bygningen så høyt at de fører den opp på gul liste, eller ber om at det nedlegges midlertidig forbud mot tiltak.

Nick Tollefsen Foto: Fredensborg

Nok boltreplass

Hva Nick Tollefsen velger å foreta seg fremover er uvisst. Hverken han eller advokatkontoret Lund Hagem Arkitekter ønsker å kommentere saken. Det har heller ikke lykkes Kapital å få en uttalelse fra saksbehandler Marthine Wibe hos Byantikvaren.

Milliardærarvingen har imidlertid mer enn nok boltreplass om planene på Ris skulle gå i vasken. I 2015 kjøpte han en enebolig på Gjettum i Bærum for 10 millioner kroner. Her igangsatte han oppføring av en bolig på 850 kvadratmeter, samt at han gikk til innkjøp av naboeiendommen, som skulle brukes til adkomst til en underjordisk garasje. 

For to år siden kjøpte han dessuten Risbekkveien 4 ved Gråkammen i Oslo for 30 millioner kroner. Som om ikke det var nok, sikret Tollefsen seg i fjor i tillegg en 23 mål stor fritidsbolig i Kragerø med to hovedhytter, båthus, to redskapsboder og tre havner for 44 millioner kroner.